Kako jesti KRUH na način, da manj REDI? Nutriconist razkriva TRIK

24. 4. 2024
Deli
Kako jesti KRUH na način, da manj REDI? Nutriconist razkriva TRIK (foto: profimedia)
profimedia

Slavni dietetik je razkril trik za tiste, ki se kruhu ne morejo odreči in želijo shujšati.

Če vas skrbi, koliko kalorij vnesete s kruhom, so strokovnjaki odkrili trik, s katerim lahko enostavne ogljikove hidrate v kruhu spremenite v bolj zdrave oziroma »odporne«.

Če ni možnosti, da bi se odpovedali kruhu in bi radi shujšali, vam bo po poročanju Daily Maila morda lažje, če uporabite trik, ki naj bi zmanjšal število kalorij, ki jih zaužijete s kruhom na polovico. 

Trik je v tem, da ko kupite ali spečete kruh, ga postavite v zamrzovalnik. Zakaj? Kajti tako kot kuhanje in hlajenje tudi zamrzovanje spremeni škrob v odporen škrob. Sliši se nenavadno in zanimivo, a to pomeni, da telo s kruhom dobi veliko manj kalorij. Pravzaprav odporen škrob hrani vaše črevesne bakterije, namesto da bi se kopičil in delal presežek.

Za večino ljudi je to dobra stvar, saj višja vsebnost odpornega škroba pomeni, da telo enkrat zamrznjen kruh prebavi počasneje, kar povzroči blažji dvig sladkorja v krvi kot svež kruh, kar lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

»Odporen škrob pomeni, da vaše telo absorbira manj kalorij in jih je zato več na voljo vašemu mikrobiomu (vašim črevesnim bakterijam), kar daje 'dobrim' bakterijam nekaj, s čimer se hranijo in razmnožujejo,« pojasnjuje nutricionist dr. Michael Moseley. Največja težava belega kruha je, da zaradi visokega glikemičnega indeksa prehitro sprošča energijo, zato dviguje raven sladkorja v krvi. Poleg tega je zamrzovanje najboljši način za podaljšanje roka uporabnosti kruha.

Vir: stil.kurir.rs

Preberite si še:

Novo na Metroplay: O duhovnih praksah v psihoterapiji | Prof. dr. Borut Škodlar