Kmalu bodo jagode in iz njih lahko naredimo to slastno vegansko torto.
Postopek se morda bere precej bolj zapleten, kot dejansko je, pravi avtorica recepta. Zato ne obupajte prehitro! :)
Testo pride nekje vmes med piškotnim in pa biskvitnim, nekako zelo rahlo biskvitno testo.
Pekač 24 cm:
TESTO:
- 200 g črne moke
- 20 g kokosove maščobe ali 0,5 dcl olja
- Žlička vinskega kamna ali pecilni prašek, ingver, kurkuma
- Trsni sladkor 2 žlici, agavin sirup 1 žlica (pri rjavem sladkorju, kokosovem in agavinem sirupu je barva kreme precej rjavkasta, če vas to moti, sicer uporabite vam ljubo sladilo)
- 1 dcl ovsenega napitka ali voda
NADEV:
- 500 g jagod, operemo in očistimo
- 350 g tofuja (lahko navaden, lahko svilnat - morda še boljše svilnat)
- Trsni sladko 2 žlici, agavin sirup 1 žlica
- Vaniljev sladkor
- Žlička ruma
- Voda
- Agar, ki ga uporabite po navodilih. (Imela sem agar v prahu in sicer vrečka za 500ml tekočine. Uporabila sem za vse skupaj vrečko in pol.)
TESTO IN PEKA PODLAGE
Pekač ob robovih obložimo s peki papirjem. Da se bo ohlajena krema lepo odluščila, ko bo pita/torta gotova.
Pripravimo testo.
Moko, maščobo, sladkor, vinski kamen, ingver, kurkumo in vodo zmešajte v gladko, precej kompaktno testo, ki naj počiva eno uro.
Zvaljajte v obliki pekača, toliko, da se testo oprime tudi malce robov. Testo posujemo s sladkorjem in nanj položimo 1/3 na lističe narezanih jagod.
Posujemo s sladkorjem in podlago pečemo v poprej ogreti pečici na 190°C približno 45 minut, oz. toliko časa, da ob robovih dobi lepo rjavo barvo.
NADEV
Ko se testo peče, zmiksamo tofu, sladkor, agavin sirup, jagode, malce ruma, vaniljev sladkor in s paličnim dodobra zmiksamo, da dobimo gladko zmes.
V 300 ml zakuhamo vrečko in pol agarja, ki ga kuhamo dobrih 5 minut, da se agar popolnoma raztopi, ves čas mešamo. Agar vedno uporabljajte po navodilih.
Nato kremi medsebojno vmešamo, dodobra premešamo, sama sem s paličnim še malce dodelala in prelijemo čez testo, ki je še vedno v pekaču.
Vmešamo še malce sojine smetane, kar tako po vrhu.
Ohladimo. Ohlajeno okrasimo s svežimi jagodami in prelijemo s sojino ali riževo smetano za stepanje, ki jo predhodno stepemo.
Traja nekje 2 – 5 ur odvisno od temperature, sama sem včeraj, ko je bilo malo hladneje zunaj, kar na okensko polico postavila za 1 uro in nato še v zamrzovalnik za 1 uro. Ker se mi je pač mudilo. Glede na stanje kosa, ki je še ostal, je najbolj priporočljivo, da v hladilniku počaka čez noč.
Dober tek in vse dobro vam želim - Minci
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
Poglejte si še:
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem