Zdravilna moč ognja

Očiščujočo in zdravilno moč ognja, ki vse, kar je nečisto, transformira v čisto, so poznale vse civilizacije. V večini mitologij tako ogenj simbolno predstavlja očiščenje, preporod, ustvarjalno spremembo, notranjo svobodo.

9. 10. 2014

Element ognja je transformirana energija Sonca, ki nas napolni z močjo, energijo in ima neskončno kreativno moč.

Ko greš enkrat na ogenj, nisi več isti

Društvo za osebnostni razvoj in raziskovanje starih tradicij Bindu skozi vse leto organizira plese po ognju. Tisti, ki so že plesali po ognju, pravijo, da je izkušnjo težko opisati z razumom, zagotovo pa te spremeni, po njej nisi več isti. "Nekateri hodijo in plešejo po žareči preprogi zato, ker želijo preizkusiti, ali so tega zmožni, drugi se za to odločijo, ker jih zanima raziskovanje samega sebe," pravi Tadeja iz društva Bindu.

Bistvo je v predaji

Pred izkušnjo plesa po ognju so pomembne tudi priprave, ki so namenjene temu, da se človek sprosti, se vrne v stanje otroka. Mojster Bodin, ki vodi delavnice plesa po ognju že več kot 30 let, pojasnjuje: "Ognja ne moreš premagati. Človek se mu mora predati, da lahko njegova energija pride v vsako celico telesa. Ko se energiji človeka in ognja združita, lahko po žareči preprogi plešeš popolnoma varno. Predati se, pomeni dovoliti, da se zgodi, kar se zgodi. Takrat človek postane popolnoma čist in dogodi se fenomen, ki je poznan kot Feniks. Iz pepela starega poleti novi človek na krilih možnosti nove kreacije."

Za koga je primeren

Ples po ognju je za vsakogar, ki mu primanjkuje življenjske energije, ki bi rad začel znova, ki išče rešitev za svojo težavo ali se spopada z boleznijo. Zdravljenje se lahko zgodi spontano, kot 'stranski učinek'. Ljudje z delavnic v glavnem odhajajo z izboljšanim psihičnim, fizičnim in čustvenim počutjem.

Poleg tega je plesati po ognju izredno pogumno dejanje, ki vodi v spoznanje, da si sposoben v življenju narediti stvari, za katere si nikoli prej nisi predstavljal, da jih lahko.

"Po tej izkušnji sem čutila globoko spoštovanje do same sebe, saj sem dojela, da je pogum le stvar odločitve, da se predaš nečemu, kar je lahko nevarno. To mi je bistveno spremenilo moj pogled na svet. Ne gre za noben trans, niti za kakšen trik, verjemite. Še kako sem se najprej bojevala s strahom, še kako sem se zavedala sebe na ognju, in ko sem plesala, se je v meni dogajalo marsikaj. Gre za intimno izkušnjo ognja, ki se je ne da razložiti z razumom, in najbrž je tako tudi prav," je bila prepričljiva Ana, ki že komaj čaka naslednje srečanja s skrivnostno energijo ognja.

Plesa po ognju se lahko udeležite v soboto, 11. oktobra na Zaplani nad Vrhniko.

Več na www.drustvo-bindu.si