Boginja Uničevalka: obrazi globinske ženskosti

Vse kulture, ki poleg moške manifestacije Božanskega častijo tudi žensko manifestacijo (vse kulture, ki kontinuirano obstajajo še iz prazgodovinskih časov), poznajo Boginjo kot Prvobitno Mati, ki ima svetel in temen obraz: ljubeč in srdit, rojstvo in smrt dajajoč. Te kulture nas učijo o nujnosti razumevanja celovite ženskosti, ki ni le negujoča, nežna in pasivna. Glavni arhetipi temne ženskosti so: Babica, Matriarhinja, Amazonka, Svečenica, Čarovnica, Modra Ženska in Temna Mati. 

Kali je Boginja Uničevalka, Boginja temne ženskosti.  (foto: Profimedia) Profimedia
22. 10. 2014

Babica

Babica je prvi arhetip temne ženskosti, nekakšen vstopni arhetip v temno ženskost. Še vedno vsebuje negovalnost Matere, vendar jo razširja na širši krog ljudi, ne le na svoje otroke, prav tako ne zgolj z namenom skrbi, temveč negovanja kot načina poučevanja. Babica je potrpežljiva ženskost, ki ve, da s čuječo prisotnostjo pomaga idejam, da se rojevajo. Babica vse bolj zaupa v svojo intuicijo in si z njo pomaga, zato deluje onkraj racionalnega uma in je dojemana kot pripadnica temne ženskosti. Zaradi svojega zaupanja in sodelovanja z intuicijo je vstopni arhetip v temno ženskost.

Matriarhinja

Matriarhinja je arhetip ženstvene suverenosti. Označujeta jo eleganca in gracilnost. Njena moč je globoka in prodorna, vendar izhaja iz polne ženskosti. Matriarhinja je vladarka, vodja plemena. Matriarhinja predstavlja žensko z močnim glasom, žensko, ki se izraža na glas in je sposobna voditi večja gibanja, kot le svoje osebno življenje. Je ženska, ki svojo moč izraža skozi svojo eleganco in nežnost. Je arhetip opolnomočenja žensk v vodstveno vlogo.

Amazonka

Amazonka je arhetip ženstvenega bojevništva. Amazonka se za razliko od moškega bojevnika ne bojuje za premoč, ozemlje ali lastnino, temveč, da bi zaščitila vse, kar je nedolžno, avtentično, nežno. Amazonka je divji obraz ženskosti. Njene poglavitne poteze so eksperimentiranje, tveganje, drugačnost in samosvojost. Amazonka se pripravlja na potop v svoje globine kot Svečenica.

Svečenica

Svečenica je arhetip duhovne ženskosti. Svečenica je arhetip izpolnjene ženskosti, ki svojega poslanstva ne vidi le v materinstvu in negi, temveč uresničevanju svojih duhovnih potencialov. Je arhetip nežnega ženstvenega poguma soočenja s svojo senčno platjo. Svečenica dela s temnimi deli sebe in se na ta način zdravi. Skozi svoja duhovna potovanja uči druge. Njeno poslanstvo je v ljudeh vzbuditi zavedanje, da smo vsi duhovna bitja.

Čarovnica

Čarovnica je arhetip magnetične ženske moči, ki je popolnoma ozaveščena. Čarovnica se svoje moči zaveda in jo zna zavestno uporabljati. Čarovnica je simbol trdnega ženskega središča in močne spokojnosti. Čarovnica se rodi, ko Svečenica pozdravi svoj odnos do svoje sence. Čarovničin izziv je vzpostaviti enakovreden odnos z moškim. Čarovnica je ženski arhetip, ki se kolektivno šele rojeva, saj se morajo ženske najprej prebuditi, nato iti skozi proces opolnomočenja, da se lahko podajo v zavesten in enakovreden, duhoven odnos z moškim.

Modra Ženska

Modra Ženska je arhetip ženskosti, ki deluje na kolektivni ravni. Je glas Modrosti, ki vodi skozi svoje nauke in skozi vzor. Modra Ženska nima več svojega jaza, svojega poslanstva, osebnega zdravljenja in raziskovanja. Modra Ženska je v stiku z onostranstvom in v svoji nesebičnosti v svoje naročje sprejema družbo ter ji nudi nasvet, vodstvo.

Temna Mati

Temna Mati je izpolnjena ženskost. Temna Mati predstavlja stik s Smrtjo v domeni ženskosti. Celovita ženskost ne zajema le rojstva, temveč tudi smrt. Smrt in rojstvo se namreč vzajemno vključujeta. Temna Mati je dozorela Boginja Uničevalka, ki pozna modrost Uničenja in njegovo potrebnost za svet. Temna Mati je razsvetljena ženskost, ki vidi onkraj smrti in konec koncev tudi onkraj spola. 

Ana Drevenšek, www.rdecisotor.com

Ženske, vabljene na obredno-meditativno delavnico Arhetipi temne ženskosti, ki bo v nedeljo, 26. 10. 2014 ob 16.00 na Celoviški 55 v Ljubljani. Več informacij o delavnici najdete tukaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri