Dekle, mati, modra ženska - 3 arhetipi ženskosti

Ženski krvni misteriji so središčne točke ženskega življenja, ki predstavljajo korenite telesne, čustvene in duhovne spremembe. Ti prehodi pa so tudi nosilci novih aspektov ženske psihe, ki se razodenejo in razcvetijo ob vsakem življenjskem prehodu. Ženske arhetipe pa nosimo ženske v sebi kot potencialna semena že od rojstva in aktiviramo in integriramo jih lahko tako, da jih ozavestimo, proslavimo in častimo

Ženska - utelešenje Boginje (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2014

Ženski misteriji

Menstruacija, ovulacija, nosečnost, porod in predmenopavzno obdobje so intenzivni fiziološki in psihološki procesi, ki lahko ženski omogočijo novo notranjo zavedanje telesa. Ta stik z močnimi notranjimi procesi lahko oblikuje intuicijo, ki je osnovana na modrosti telesa. Povezava s kozmičnimi cikli skozi telo je močna osnova za ženske spremembe zavesti.

Ženski misteriji označujejo tudi psihološke premike. Tako se skozi žensko izražajo 3 arhetipi ženskosti, vsak ob določenem življenjskem prehodu. Pomembno je, da se ženska teh prehodov zave in da jih v polnosti zaobjame. Neintegriran arhetip ženski onemogoča razvoj in povzroči, da se ustavi na točki prehoda, skozi katerega naj bi prešla že zdavnaj. Ko ozavestimo ženske arhetipe, njihove lastnosti in modrosti, ki jih vsak od njih prinaša, pozdravimo svojo ženskost in jo razvijemo v njeni polnosti

Dekle

Dekle simbolizira obdobje oblikujočega se jaza ženske. Dekle je srčno, polno ljubezni in radovednosti, preizkuša življenje in išče nove izkušnje. V sebi nosi seme vseh možnosti - v njej je vse mogoče in možnosti v njej so neskončne. Ne omejuje se s prepričanji in potrebami drugih. Zaljubljena je v skrivnost življenja. Je celovita in smisel išče v sebi.

V duhovnem smislu je Dekle Novinka, ki se pripravlja na iniciacijo. Obdobje dekleta je čudovito obdobje učenja na vseh ravneh: oblikovanje poklicnih veščin, izkušanje kompleksnosti odnosov, pripravljanje na odgovornosti in vzpostavljanje zavestnega odnosa z modrostjo telesa.

V spolnem smislu je obdobje Dekleta obdobje raziskovanja spolnosti. Vsekakor ne v smislu pretirane spolnosti na izključno telesni ravni. Obdobje dekleta služi ravno obratnemu cilju - spoznavanju svojih želja, potreb, svoje zasebnosti, svoje svetosti, odkrivanje fizičnih, čustvenih in duhovnih potencialov spolnosti. To obdobje ne sme biti obremenjeno s strahom pred materinstvom. Če je dekle osvobojeno patriarhalnega dojemanja Dekleta kot lastnine, sama nadzira svojo spolnost, plodnost ter s pomočjo modrega vodstva Modre ženske hodi po svoji poti do izpolnjene spolnosti. 

Senčna stran Dekleta: Dekle se lahko izgubi v svojem svetu, nevarno tvega, postane samo-destruktivna, ignorira intuitivni glas Modre Ženske v sebi in modrost drugih. Lahko postane ubogljiva hči, ki svojo vrednost povezuje z zadovoljevanjem drugih, da bi dobila njihovo potrditev. Ni razvila trdnega občutka sebe in se lahko izgubi, ko vstopi v naslednje obdobje življenja. 

Za pretirano razširjenost senčne strani dekleta danes je odgovoren tudi patriarhalni model sodobne družbe. Pretirano se poudarja nedolžnost in "čistost" dekleta, ki pravzaprav ustreza patriarhalnim vzorcem. Simbolizira nedotaknjeno spolnost - popolno neizobraženost ženske, ki nima nadzora nad lastno spolnostjo, spolno izpolnitvijo in lastno plodnostjo.

Naloga dekleta je, da spozna svoje misli, ideje, vrednote in svoje poslanstvo - da sanja in ustvari vizijo svojega življenja. To je lahko težko, kadar nima podpore in vzpodbude, ki ju potrebuje, da bi raziskovala sebe in svoja prepričanja, še posebej, kadar so mnenja drugih o njej močnejša kot moč njenega potovanja samospoznanja. Dekle mora na tej točki najti sebe in svoj glas.

Mati

Mati je obdobje ustvarjanja. Mati je obdobje aktualizirajoče se kreativnosti, ki se lahko manifestira bodisi kot materinstvo, bodisi kot kreativnost na drugih področjih: v umetnosti, v delu. Mati si izbere življenjsko pot, ki se ji popolnoma preda in v katero vlaga celo sebe. Mati je odgovorna do svoje poti. Mati uresniči vizijo, ki jo je izoblikovalo Dekle. Močan občutek sebe, ki naj bi ga razvilo Dekle se sedaj uči ponižnosti in nesebičnosti v služenju svojemu življenjskemu poslanstvu.

Silovita čustva, ki jih ženska občuti med porodom in v materinstvu zagotavljajo zaščito in optimalne pogoje za razvoj otroka. Med porodom se med drugim sprošča hormon prolaktin, hormon materinstva, ki vzpodbuja potrpežljivost in sposobnost negovanja. Sprememba zavesti, ki se zgodi med prvim materinstvom, je ena najmočnejših v življenju. 

V duhovnem smislu je obdobje Matere obdobje Popotovanja. Porod ali rojstvo drugačne stvaritve uči žensko globoke predaje. Mati se uči odgovornosti in sočutja skozi stalne preizkušnje skrbi za svoje kreacije. Ko se arhetip Matere v ženski v polnosti razcveti, doživi ženska globok in transformirajoč premik od zavedanja sebe k sočutni skrbi za drugega.

Senčna stran Matere: Kot otroci smo odvisni od materine skrbi in zaščite, zato ima mati moč, da nas zlorabi ali zapusti. Lahko nadzoruje, kritizira in zavrača mlado Dekle znotraj nas ali znotranj drugih ljudi. Če ženska nima dovolj močno razvitega aspekta Dekleta, se lahko izgubi v skrbi in zadovoljevanju drugih, pozabljajoč zase in postajajoč mučenica

Materina naloga je, da uresniči sanje Dekleta in jih vzpodbuja, da se manifestirajo v svetu. To je obdobje, ko se ženska uči nekaj drugega (svojo pot, svojo odgovornost) postaviti pred svoj ego. Če je njen aspekt Dekleta zdravo razvit, se v tem procesu ne bo izgubila in lahko odkrije globlje ravni svojega bitja in ljubezni. Za nekatere pomeni obdobje Matere stik z duhovnim zavedanjem, saj je naš ego izzvan s ponižnostjo, služenjem kreaciji in ljubeznijo. Mati začenja odkrivati modrost Modre Ženske. 

Modra Ženska

Obdobje Modre Ženske se ženska obrne vase, tako kot je bilo vase obrnjeno Dekle. Ni odrezana od sveta, v njem le ne deluje več na enak način kot prej. Potrebuje več samote. Drugi jo iščejo za nasvet in vodstvo

V duhovnem smislu je obdobje Modre Ženske obdobje Mojstrstva. Modra Ženska uči. To je obdobje seganja v svoje duhovne globine, uporabljanja moči intuicije ter iskanja smisla v vizijah svojega sanjskega sveta. Nekatere Modre Ženske so mojstrice zdravljenja na vseh ravneh. 

Obdobje Modre Ženske je obdobje vračanja družbi modrosti, ki je bila nabrana z leti in izkušnjami. Veliko žensk v tem obdobju čuti potrebo, da spregovori javno, vodi druge ali se angažira na določenem področju. Modre Ženske si želijo narediti nekaj za svet v najširšem smislu. Energija Modre Ženske je pogosto katalizator družbenih sprememb. To je obdobje poučevanja drugih, razvijanja svojih strasti. Lahko je najplodnejše obdobje v življenju ženske. 

Senčna stran Modre Ženske: Ženska je lahko v tem obdobju zagrenjena, če ni uresničila potencialov prejšnjih obdobij in se zato težko poslovi od svoje mladosti, sanj, ljudi in življenja v telesu. Lahko se izolira in druge krivi za svojo nesrečo. Njen bes je lahko strašen. Njena žalost in bolečina pa zelo globoki. 

Modra Ženska naj bi bila izpolnjena od svojega življenja, sanj in uresničenih vizij. Njena odgovornost je sedaj deljenje svoje modrosti. Seme modrosti predaja Dekletu. V njen sta živahno Dekle in kreativna Mati. Naša družba premalo časti naše starešine, popolnoma izolirajoč jih iz svoje sredine in neupoštevajoč njihovo modrost. Po drugi strani pa naša družba v tolikošni meri ne podpira osebnega razvoja posameznikov, da v starosti redki ljudje dosežejo stanje samouresničene modrosti, ki lahko razsvetljuje druge. Vse prepogosto nosijo starejši ljudje v sebi le stare spomine, omejene posplošitve življenja in omejitve, ki se jih niso odsvobodili skozi življenje. Čas je za ponovno vzpostavitev zdravih življenjskih ciklov

Preberite tudi: Arhetipi zrele moškosti

priredila: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri