Rdeči šotor

Rdeči šotor je stara ženska tradicija, ki izvira iz časov, ko je bila ženskost še priznana kot sveta in znamenje moči. To je bil kraj, kjer so se ženske dobile ob prazni luni, ob času mesečne krvavitve. Prav tako pa je to kraj v duši, kraj kjer prebiva kolektivna ženska energija.

Včasih je bil menstrualni cikel žensk sozvočen z luninimi menami. (foto: Profimedia) Profimedia
16. 8. 2013

Rdeči šotor kot fizični prostor je prelep kraj, svečano okrašen s svetimi predmeti, obarvan rdeče, navdihujoč kraj, ki žensko osredišči in ji omogoča iskanje sebe.

Rdeči šotor pa je tudi duhovni prostor, ki ga vsaka ženska nosi v sebi kot dediščino vseh žensk, ki so bile, so in bodo. To je prostor v duši, kamor se ženska lahko zateče po umiritev in po odgovor.

V rdečem šotoru ženska vedno dobi odgovore in vedno dobi priložnost, da se dvigne na novo raven v spirali življenja.

V časih, ko je človek še utripal z Naravo, so imele ženske menstruacijo ob istem času, in sicer ob prazni luni. Znano je dejstvo, da na naše hormonske žleze vpliva naravno menjavanje svetlobe in teme - dneva in noči.

Včasih, ko ni bilo svetlobne onesnaženosti, je na ženske možgane in hormonske žleze vplivala le svetloba sonca in lune. Zato so imele ženske menstruacijo ob praznih lunah, vse ob istem času. Takrat so se vse skupaj zbrale na posebnem prostoru in skupaj preživele nekaj dni menstruacije.

To je bil njihov mesečni oddih od vsakdanjega življenja in poglobitev vase. Lahko so se ponovno povezale s seboj, dobile uvide in nov val energije za nadaljevanje življenjske poti. V rdečem šotoru so bile ženske deležne božanskih vizij, ki so jih ob prihodu iz rdečega šotora delile s skupnostjo, ki je vizijo sprejelo kot vodstvo za skupno pot skupnosti.

Rdeči šotor kot duhovni prostor je odkritje lepote skupnosti. Rdeči šotor ni vsiljena skupnost, temelječa na družinskih vezeh. Ni skupnost, katere del si zaradi fizične bližine (sosedje, so-meščani, so-državljani). Rdeči šotor je prostor, ki ga najprej najdemo v sebi, potem pa se manifestira kot fizična prisotnost oseb, s katerimi nas združuje zavestna odločitev za pot odkrivanja sebe, za razumevanje medosebne dinamike, za medsebojno podporo in ljubezen na poti.

Rdeči šotor je duhovni prostor arhetipske skupnosti. Poleg tega pa rdeči šotor odpira v vsaki posameznici duhovne razsežnosti v njej sami, nekakšne ključe na poti vzpenjanja po spirali življenja.

Rdeči šotor žensko odpira od znotraj in ji s svojim zavetjem in ozračjem omogoča razkritje vseh življenjskih skrivnosti.

Napisala: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri