Sonce na vrhuncu moči - čas za osvobajanje, užitek in zaključevanje

7. avgusta 2013 bo sonce na 15 stopinjah leva, kar pomeni, da se bo na ta dan praznoval stari poganski praznik Lughnasadh. To je praznik prve žetve, ko je obilje narave na svojem vrhuncu - moč Sonca se začne poslavljati in se pripravljati na smrt ... Preberite, kako lahko praznovanje ciklov Narave služi kot duhovno orodje pri spoznavanju svojih lastnih ciklov. 

Bog Sonca, ki ga rodi boginja mati, doseže poleti vrhunec svoje moči in začne umirati. Pozimi zopet umre in noseča Boginja mati ga ponovno rodi, kar simbolizira krog življenja v starih poganskih tradicijah. (foto: Profimedia) Profimedia
5. 8. 2013

Kadar sonce vstopi na 15 stopinj kateregakoli stalnega znamenja zodiaka (lev, škorpijon, vodnar in bik), je na pol poti med solsticijem in ekvinokcijem. Ti dnevi se imenujejo četrtinski dnevi. Četrtinski dnevi, ko nastopi solsticij ali ekvinokcij, nastopijo, ko sonce doseže 0 stopinj ovna, tehtnice, raka in kozoroga. 

Lughnasadh - poganski praznik obilja in prve naznanitve smrti

Tukaj, na severni polobli, 15 stopinj leva pomeni gibanje letnega kolesa proti jeseni, ko se praznuje stari poganski praznik Lughnasadh.

Lughnasadh prihaja iz besede Lugh, imena boga Sonca. Bog Sonca je ob tem času na vrhuncu svoje moči - njegova moč se je prelila v prve pridelke, zaradi njegove svetlobe in toplote so spomladi skalili in rasli. Ko pridelke oberemo in pojemo, se Bog Sonca žrtvuje za nas. 

Legenda o Lughu pravi, da je Lugh ta praznik posvetil svoji krušni materi, Tailtiu, poslednji kraljici Fir Bolga, ki je umrla zarad izčrpanosti, ko je izsekala ves gozd, da bi ljudje lahko zemljo obdelovali. Ko so se Irci zbrali ob njeni smrtni postelji, jim je rekla, naj prirejajo igre v njeno čast. Tailtiu-jino ime izhaja iz stare keltske besede Talantiu, ki pomeni Vélika od Zemlje, kar nakazuje, da je Tailtiu poosebitev Zemlje same, tako kot večina poganskih boginj.

Praznik Lughnasadh ima pravzaprav starejše ime, Brón Trogain, ki pomeni boleče porajanje rojstva. Kajti v tem letnem času rodi Zemlja svoje prve plodove, da lahko njeni otroci preživijo.

Duhovna izkušnja Lughnasadha

Astrološko prehodni dnevi kot so Lughnasadh, so dnevi moči, ko je človeku na voljo največ duhovne moči za manifestiranje željenega ali izpuščanje negativnega oziroma vsega, kar mu ne služi več. Ti dnevi nam pomagajo globlje zaznavati in razumeti cikle Narave, kot tudi opazovati ter zavedati se njihovega vpliva na naše življenjske cikle.

Praznik Lughnasadh nas energetsko podpira pri izpuščanju starega, negativnega, pri osvobajanju starih vzorcev, praznjenju svojega bitja, da lahko v nas prične rasti novo.

To je tudi čas, ko se zahvalimo za vse, kar imamo, kar smo dosegli, spremenili in za vse, kar smo dojeli. Je čas, ko se popolnoma izpraznimo in s hvaležnostjo začutimo pulzirajočo ekstazo bivanja.

Napisala: Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri