Spolnost kot ključ do (ženske) duhovnosti

Nekatere tradicije pravijo, da moški ne more spoznati Boga brez ženske, brez združitve z njo.

Spolnost kot ključ do (ženske) duhovnosti (foto: profimedia) profimedia
28. 4. 2018

V starih tradicijah, ki so bile sozvočne z Naravo, njenimi cikli in ki so z opazovanjem Narave dojemale naravo Stvarstva, je bila spolnost sveta – ker ustvarja življenje, ker omogoča ekstazo, stanje meditacije in spoznanja. V starih tradicijah je bil človek, moški ali ženska, Iskalec, ki je v svojem življenju hodil po poti do samouresničitve. Eno izmed orodij samospoznanja je bila tudi spolnost.

Z novo ideologijo pa je postal človek Sledilec, ki nima dostopa do svetega znanja in ki je po svoji naravi grešen, napačen, umazan, kriv.

Osho o tem pove naslednje (iz knjige Duhovnost, Tantra in Seks, prevod: Danilo Celan):

»Postali smo prestrašeni ... saj kadar se ljubimo, ne dopustimo našim telesom, da bi se veliko premikala, kajti če dovolimo našim telesom, da se močno gibljejo, se seksualni akt razširi čez vse telo. Kadar je lokaliziran v seksualnem centru, ga lahko nadzoruješ; um lahko ostane pod nadzorom. Kadar pa se razširi čez vse telo, ne moreš nadzorovati. Lahko pa se začneš tresti, lahko začneš kričati, in kljub temu ne boš sposoben nadzorovati svojega telesa, enkrat te je telo prešlo.

Gibe zatiramo. Po vsem svetu zatiramo zlasti gibanje, drhtenje, tresenje žensk. So kot mrtva telesa. Nekaj jim delaš; one ti ne naredijo nič. So le pasivne partnerke. Zakaj se to dogaja? Zakaj v vsem svetu možje na ta način zatirajo ženske?

Gre za strah – kajti ko je ženino telo enkrat posedovano, jo mož zelo težko zadovolji; ženska ima lahko več zaporednih orgazmov, moški jih ne more imeti. Moški ima lahko le en orgazem, ženska ima lahko verižne orgazme (obstajajo poročila o mnogokratnih orgazmih). Vsaka žena ima lahko vsaj tri orgazme zaporedoma, medtem ko ima moški lahko le enega.

Torej je bolje žensko zatreti, potlačiti. Tako resnično osemdeset do devetdeset odstotkov žensk nikoli ne ve, kaj je orgazem!

Lahko rodijo otroke, toda to je druga stvar. Lahko zadovoljijo moškega, toda to je prav tako nekaj drugega. Same niso nikoli zadovoljene. Če torej po vse svetu vidiš takšno grenkobo v ženskah – žalost, zagrenjenost, frustriranost – je to logično. Njihova osnovna potreba ni izpolnjena, zadovoljena.«

Ne le to, da ni zadovoljena njena osnovna potreba po spolni zadovoljitvi, izpolnjena ni tudi njena potreba po duhovnem moškem partnerju, ki naj bi deloval kot katalizator na duhovni poti.

Daoisti iz starodavne Kitajske pravijo, da ženska v moškem odpre in vzpodbudi k delovanju njegov srčni center – center čustvovanja in izražanja sebe, moški pa v ženski odpre in vzpodbudi k delovanju spolni center – center kreativne energije, izvor vitalnosti.

Ženska potrebuje moškega, da odpre njen spolni center, s čimer se lahko prične njena duhovna pot. Ženske so namreč veliko bolj dovzetne za ponotranjanje občutkov krivde, sramu, razcepljenosti, samoobtoževanja in samoodklanjanja. Ženske nosijo ta občutja v sebi že dolgo časa, zahvaljujoč vsem ideologijam sveta, ki so takšno čustveno manipulativno orodje uporabljali za neke svoje namene. Če ženska to uvidi, lahko to spusti z lahkoto, kot da bi vrgla perje na veter, vedoč, da ti občutki ne pripadajo njej in da nimajo na njeno resnično bit nikakršnega vpliva.

Ženski do sedaj ni bilo dovoljeno začeti Iskanja – njena osnovna duhovna potreba je bila ožigosana za grešno in pokvarjeno. Njena narava Iskalke je bila zanikana – arhetip Iskalke, katere poglavitno orodje je Spolnost, je bil izrinjen globoko v nezavedno ljudi.

Antični grški mit pripoveduje o Erosu in Psihi, Erotični Ljubezni in Duši, o njuni ljubezni.

Mit je simbolna zgodba o Psihi – človeški Duši, katere ljubezen je Eros – Erotična ljubezen. Erosova mati Afrodita ne odobrava njune zveze in Psihe – človeška Duša, mora opraviti ogromno težkih preizkušenj, da si lahko pridobi zvezo z Erosom. Vse preizkušnje opravi in na koncu sta z Erosom neločljiv večen par. Mit nam sporoča, je Erotična ljubezen ljubezen človeške duše, ki jo žene k hoji po poti Iskanja, po duhovni poti, ki ji daje moč za opravljanje vseh zemeljskih preizkušenj in lekcij.

Spolna energija je osnovna vitalnost, energija, ki ohranja in podpira življenje – tako fizično kot duhovno. Spolna energija vliva človeku vero vase, samozavest, pomirjenost s samim seboj, spokojen um, celovitost, odsotnost uma. Spolna energija odrešuje človeka vcepljene shizofrenosti. Spolna energija – kreativna sila Vesolja - mu daje moč, da se sooča z življenjskimi preizkušnjami, ki so del poti Iskanja.

In to je pot ženske – pot ponovne osvojitve pravice do te osnovne hranljive energije, ki ji omogoča duhovno rast. Ponovne osvojitve pravice do Poti, ki ji je bila do sedaj prepovedana.

Kaj pa moški?

Katalizatorji duhovne rasti žensk so lahko le, če odprejo svoj srčni center – če si dopustijo čustvovati, si priznati svoja čustva ter jih izražati – izživeti. Le tako bodo dosegli zrelost, pravo moškost, ki lahko v resnici dojame resnično naravo spolnosti – in ženske.

Le zrel moški, ki je pomirjen sam s seboj in ne goji več otročjih vzorcev obnašanja in otročjih idealov – se lahko prepusti tantrični spolnosti, ki odpira žensko – spolnosti, katere cilj ni izliv, temveč duhovno sobivanje. Le tako se lahko odprejo globini življenja.

napisala: Ana Drevenšek

Preberite še prvi del članka, ki govori o zgodovinskem izvoru zatiranja ženske duhovnosti: Zatrta svetost spolnosti - zatrta ženska duhovnost

in Odnosi med moškim in žensko so vse prej kot harmonični

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri