Spolnost poroda

Porod vodijo enaki hormoni, kot vodijo spolni odnos. Porod je lahko za žensko zelo spolna izkušnja, polna užitka in prepuščanja, pa tudi čustvene vznesenosti in občutij neizmerne radosti in ekstaze. Zakaj vsaka ženska ne doživi poroda tako? Kako vplivajo na doživljanje poroda materini občutki med nosečnostjo? Kako doula doživlja porodne energije, kako se jim prilagaja in kako jih podpira?

Nosečnost je kozmični dogodek. (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2014

Že med nosečnostjo se ženska energetsko povsem odpre. V njej se ustvarja novo telo, ki je replika makrokozmosa. V ženski torej nastaja vesolje v malem. Starodavni Kitajci so verjeli, da se v ženski med nosečnostjo zgodijo vsi elementi stvarjenja vesolja od začetka naprej, saj je človek, ki nastaja v njej, odslikava vesolja, vsega stvarstva.

"Ko se oče in mama združita v harmoniji, dobi človek življenje. V prvem mesecu v maternici zakrkneta esenca in kri. V drugem mesecu se zarodek začne oblikovati. V tretjem mesecu prične yang shen (yang/moška oblika duhovne energije) privabljati tri duhovne duše k življenju. V četrtem mesecu, yin qi (yin/ženska oblika življenjske energije) določi sedem materialnih duš za varuhe telesa. V petem mesecu se pet faz (znanih kot 5 elementov: voda, ogenj, les, zrak in kovina, ki pa so v resnici agregatna stanja ali faze premen) razdeli med pet organov, da ohranijo duha v miru. V šestem mesecu se vzpostavi šest telesnih sokov v šest prebavilih, da hranijo qi (življenjsko energijo). V sedmem mesecu, sedem esencialnih zvezd odpre telesne odprtine, da lahko vstopi kozmična svetloba. V osmem mesecu, se osem svetlečih duhov spusti, da bi napolnili telo s popolnim qijem. V devetem mesecu je več palač in soban pravilno urejenih, da ohranijo jing esenco (osnovno spolno, kreativno energijo) varno. V desetem mesecu je qi dovolj močen, da dokonča telo."

Neiguan jing (Besedilo o notranjem opazovanju), priročnik za meditacijo iz dinastije Tang (7. – 10. stoletje)

Veliko tradicij priča o neobičajni odprtosti ženske med nosečnostjo, ki doseže svoj vrhunec med porodom. Takrat postane ženska dobesedno kanal med zemeljskim in nebeškim. Zaradi tega fenomena se v mnogih tradicijah po porodu opravlja obred "zapiranja kosti", da se ženska ponovno fizično, čustveno in duhovno zapre in vrne v običajno stanje, da ne bi bila izpostavljena negativnostim, ki jih v tako odprtem stanju še lažje sprejme vase. Obred zapiranja kosti žensko zaščiti in zopet vrne v običajno ravnovesje.

Večina žensk priča o povečani sprejemljivosti v nosečnosti. Lažje zaznavajo čustva drugih, njihova intuicija je izostrena. Pomikajo se v neko bolj blaženo, sproščeno in odprto stanje, v katerem logični um ni več gospodar. Veliko žensk na povsem nov način doživi svoje telo, svoja čustva in svojo spolnost. K temu doprinesejo tudi močne hormonske spremembe, ki se dogajajo v nosečnosti in stalno povišana raven oksitocina – hormona ljubezni, ki odpira ženski povsem nove dimenzije osredotočenosti in zaznave. Nosečnost je torej vsekakor čas spremenjenega stanja zavesti, obdobje, ko ženske živimo v nekakšnem drugem stanju.

Nekatere ženske te spremembe bolj zaznajo, druge manj. Veliko žensk je zmedenih ob spremembah in jih želijo potlačiti. Velikokrat sem slišala, kako ženska pripoveduje, da ne želi, da bi se zaradi nosečnosti spremenilo njeno življenje ali da bi se spremenila sama. Veliko žensk razvije tudi odpor do novih občutij in slabo samopodobo zaradi tega, kar se jim dogaja. Vse to se dogaja, ker premalo poznamo procese, ki se dogajajo v nosečnosti in jih ne znamo na pravilne načine počastiti.

Porod je vrhunec procesa, ki se je začel med nosečnostjo. Nosečnost in porod sta izjemno povezana in njuno povezavo počasi začenjamo priznavati. Seveda je na očitni ravni vsem jasno, da sta nosečnost in porod povezana. Vendar ko govorimo o nevidnih procesih, to povezavo šele počasi začenjamo razumeti.

Med porodom je ženska najbolj odprta. Odpiranje, ki se je med nosečnostjo vedno bolj stopnjevalo, med porodom doživi svoj vrhunec. Količine hormonov oksitocina, endorfinov, katekolaminov, prolaktina in drugih so med porodom v najvišjih količinah, količinah, ki jih ženska ob nobenem drugem dogodku v svojem življenju ne bo izkusila. Hormoni, ki spremljajo porod so predvsem hormoni ljubezni (oksitocin), ekstaze (endorfin) in povezovanja (prolaktin). Za žensko je torej porod lahko izkušnja najgloblje ljubezni, ekstaze in povezanosti v vsem njenem življenju.

Zakaj porod ni tak za vsako žensko?

Izkušnja poroda je odvisna od tega, kakšna je bila nosečnost. Če se ženska odpre spremembam, ki jih prinese nosečnost z ljubeznijo in sprejemanjem, vzpodbudi nove procese, da se razvijejo v svoji polnosti. Če se ženska ne zaveda pomena sprememb ali pa jih celo zavrača, te procese zavira in ne morejo se razviti v vsej svoji polnosti. Spolnost poroda na primer.

Porod je seksualen.

To potrjuje več stvari: porod je osrediščen okrog ženskih spolnih organov, ki so med porodom močno stimulirani. Porod vodijo tudi enaki hormoni kot spolni odnos, le da v mnogo večjih količinah, kar pomeni, da je potencial za spolno ekstazo še toliko večji. Vendar tudi vemo, da ni vsaka izkušnja spolnosti za žensko nujno tudi izkušnja ekstaze in užitka.

Ali je spolnost ekstatična ali ne, je odvisno predvsem od naše odprtosti, voljnosti in zavedanja. Ekstatične občutke, ki lahko spremljajo spolnost, povečamo in poglobimo s svojim zavedanjem, z odpiranjem spolnosti, z gojenjem in sprejemanjem spolne energije v vsakdanjem življenju. Če čutimo do spolnosti odpor, strah ali travmo, če se sramujemo svoje spolne plati ali pa imamo težave s popolno sproščenostjo, občutja ekstaze zaviramo. V tem primeru spolni odnos – ali pa porod – doživimo kot bolj boleč in neprijeten. Naša zavest je namreč osredotočena na neprijetnost in ne na ekstazo.

"Bilo je ponoči. Ko sem vedela, da je otrok pripravljen, da pride, sem si zaželela potiskanja. Svojemu možu sem rekla, naj gre po babico, ki je spala na najinem kavču. Ko sem potiskala, v trenutku, ko naj bi bila bolečina največja, je postalo orgazmično. Nobene bolečine ni bilo več, sploh ne. Bila sem v vzporednem svetu, bilo je neverjetno. Moje telo je bilo rekla moči in svetlobe, čudovite bele svetlobe. In moj otrok je bil v njej. In občutila sem fantastičen, neopisljiv občutek radosti. To je bila najčudovitejša, najbolj fantastična fizična in čustvena izkušnja v vsem mojem življenju." Francoise R. (v knjigi Orgasmic Birth)

Kot doula sem postala pozorna na to porodno energijo, ki oživi v ženski že v času nosečnosti. Ženska je med nosečnostjo vsekakor drugačna, in besedno in nebesedno to izraža tudi svetu. Ker je doulina vloga v osnovi vloga čustvene podpore, prisotnosti, poslušanja, podpiranja, ker je v svojem bistvu pasivna vloga, ki ustvarja prostor za mamina osebna doživljanja, postane doula spontano pozorna na procese, ki se dogajajo v ženski, predvsem pa postane pozorna na to, kako so energije v nosečnosti povezane s potekom poroda.

Doula nudi kontinuirano podporo – to pomeni, da je neprestano, brez premorov in motenj ves čas prisotna ob ženski (in njenemu partnerju) med nosečnostjo, med porodom in po njem. Stalna, neprekinjena prisotnost douli omogoča, da spontano zazna procese, ki se dogajajo med nosečnostjo in porodom in spozna, kako so povezani. Predvsem to pomeni, da spoznava, kako so z nosečnostjo in porodom povezana čustva, razpoloženje, majhne, a odločilne energijske nianse.

Med porodom sem ves čas v porodni sobi. Moja pozornost je popolnoma osredotočena na porojevajočo žensko, partnerja, porod. Ne mislim o ničemer drugem, nič drugega me ne skrbi. Zame se čas ustavi in preselim se v nekakšno drugo stanje, ne vodi me več logični razum, potopim se v nekakšno intuitivno stanje, plavam z energijo poroda. In ta je še kako otipljiva. Moja stalna prisotnost in popolna predanost procesu mi omogočita, da v popolnosti občutim porodno energijo. Čutim njeno gibanje, njeno naraščanje in padanje. Čutim, kdaj se ustavi in kdaj se zopet premakne. Čutim, kako na gibanje porodne energije vplivajo čustva, odprtost, odnosi, prisotnost ali neprisotnost, misli, želje, potrebe, pričakovanja...

Porodna energija je zelo otipljiva. Zrak napolni z nabitostjo, je vseprežemajoča in tistega, ki je ves čas prisoten in stopi v stik z njo navda z občutkom totalnosti: Sedaj gre za vse ali nič, vmesne poti ni. Porod je dokončen, tako kot smrt in to je verjetno tudi eden od razlogov, zakaj se je v sodobnem času razvilo toliko strahu pred porodom. Porod se bo v vsakem primeru odvil, ni poti nazaj. Ta totalnost poroda narekuje njegov potek in doživljanja vpletenih, seveda v največji meri doživljanje porojevajoče ženske.

Porodna energija je energija, ki ne oblije le telesa, temveč tudi duha. Porodna energija je takšna kot kundalini. Želi si prosto pot. Želi si prostega prehoda. Ne želi se spotikati ob blokade in prepreke, ne želi potovati po ovinkih in predorih. Želi široko, odprto pot, brez omejitev. To pomeni, da porodna energija odpira poleg telesnih tudi vse čustvene, duševne blokade in pritiska na zavest porojevajoče ženske, da ozavesti nezavedne dele sebe, ki morajo biti osvetljeni, da bi porodna energija lahko stekla skozi. Velikokrat se porod upočasni, ustavi ali pa počasi napreduje, ker obstaja v psihi ženske določen vozliček, ki ji onemogoča popolno prepustitev. To so seveda nezavedni, iracionalni strahovi, predsodki, občutki. Ta aspekt poroda je odločno premalo poznan in priznan. Vse preveč posegov v porod, medicinskih in tehnoloških posegov se zgodi, ker ne prepoznamo psihološke podlage poroda. Velikokrat bi k vzpodbudnemu poteku poroda pripomogla prijazna beseda, vprašanje ali vzpodbuda, vendar se vse preradi zatekamo k aktivnim posegom v porod, ki pa ne upoštevajo podležečih psihičnih situacij.

Poleg totalnosti, je porodna energija v fazi, ko postane porod intenziven (ko se maternični vrat odpira za zadnje centimetre in se odpiranje prelevi v potiskanje) sveža in preobražajoča. Ko se prihod otrok vedno bolj približuje, je čas vedno bolj podoben enemu samemu večnemu trenutku, zrak postaja nabit z radostjo, svežino, belino, čistostjo, upanjem. V teh trenutkih se porodna energija dotakne srca. V teh trenutkih, če se to ni zgodilo že prej, se odpre srce in očitno postane, da prihaja na svet novo življenje, nova Duša, nova zgodba, novo poslanstvo, nova Ljubezen. Po vsem telesu me preplavijo mravljinci, drhtim, jočem in se radostim. Sem srečna in odprta in molim za lepo prihodnost nove družine in novega bitja.

Ana Drevenšek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri