10 načinov ljubezni do sebe po Louise Hay

Misli, ki se jih odločamo misliti, so orodje, s katerim barvamo platno svojega življenja.

10 načinov ljubezni do sebe po Louise Hay (foto: profimedia) profimedia
5. 3. 2022

Louise Hay (1926 – 2017) je bila začetnica gibanja za samopomoč, ki je svojo pot ozaveščanja ljudi začela v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. S svojo neomajno ljubeznijo in vero v pozitiven pristop k življenju je pomagala nešteto ljudem razkrivati in izkoriščati zmožnosti njihovih lastnih ustvarjalnih moči za osebno rast in samozdravljenje. Na predavanjih, delavnicah in seminarjih je govorila o praktičnih korakih razkrajanja strahov in tudi vzrokov bolezni. 

S svojimi afirmacijami, ki jih je Louise Hay ustvarila kot orodje za preusmerjanje miselne pozornosti na pozitivne plati življenja, nam je predstavila izhodiščno točko na poti do spremembe. Med prvimi je v človeku začela vzbujati zmožnost, da prispeva k procesu zdravljenja. Pa vendar, da bi (p)ostali celi in zdravi, moramo uravnotežiti telo, um in duha. Poskrbeti moramo za svoje telo, prevzeti pozitivno miselno naravnanost do življenja in ustvariti močno duhovno vez. Ko je to troje uravnovešeno, sodelujemo v procesu zdravljenja in resnično uživamo v življenju. 

Louise Hay še vedno velja za eno od najbolj prodajanih avtoric v zgodovini. Njena dela so prevedena v 25 jezikov, izdali so jih v 33 državah. Ustanovila je eno od najbolj znanih založniških hiš Hay House, ki izdaja priročnike in avdio gradivo za samopomoč.

Lousie Hay je vedno poudarjala: »Če smo pripravljeni spremeniti svoje mišljenje, lahko spremenimo svoje življenje.« 

Njeno prepričanje, da je bolezen mogoče odpraviti s spremembami miselnih vzorcev, se je pokazalo kot resnično, ko se ji je ponudila priložnost, da na sebi uresniči, kar je že nekaj let učila druge. Ko so ji zdravniki diagnosticirali raka na nožnici, je Louise Hay vedela, da je miselno zdravljenje učinkovito. Zavedala se je, da rak izhaja iz vzorca globoke in dolgotrajne zamere, ki ji je glodala telo, saj je bila pri petih letih posiljena, nato pa še vse otroštvo zlorabljana. 

Prepričana je bila, da se rak ali kaka druga bolezen povrne zato, ker se bolnik ne odloči za miselne spremembe. Zavedala se je, da ne bo potrebovala zdravnika, če se ji bo posrečilo razgraditi miselni vzorec, ki je sprožil bolezen. Ob pomoči svojega učitelja se je lotila čiščenja starih vzorcev zamer. Vse do takrat ni prepoznala globoke zamere, ki jo je gojila v sebi. 

Louise Hay so po šestmesečnem miselnem in telesnem čiščenju rakaste tvorbe popolnoma izginile. S svojim primerom je pokazala, da nekaterih bolezni ni mogoče ozdraviti z »zunanjimi« metodami, ampak da moramo iti navznoter in ozdraviti svoj notranji svet.

Pogosto svojih škodljivih vzorcev ne vidimo, dokler nismo »prisiljeni« bolj poglobljeno raziskati vzrokov za svoje težave in prevzeti odgovornosti za svoje življenje.

Tragedija se lahko spreobrne v najboljše, kar se nam lahko zgodi, če jo sprejmemo tako, da se v njej razvijamo.

Strah je pomanjkanje zaupanja

Kronični vzorci sovraštva do sebe, krivde in samokritike zvišujejo telesne ravni stresa in slabijo imunski sistem.

Strah razsaja po planetu. V obliki vojn, umorov, pohlepa in drugega ga lahko vsak dan vidite in slišite v dnevnih novicah. Strah je pomanjkanje zaupanja v nas, povzroča pa tudi nezaupanje do življenja. Ne zaupamo, da je na višji ravni poskrbljeno za nas, zato se nam zdi, da moramo na fizični ravni prav vse nadzirati. Seveda zato čutimo strah, saj nikakor ne moremo obvladovati vsega v svojih življenjih.

Zaupanja se naučimo, ko želimo premagati svoje strahove. Takrat se zgodi »preskok v usodo«. Zaupanje v moč znotraj, ki je povezana z univerzalno inteligenco. Zaupanje v nevidno, ne le zaupanje v fizični, snovni svet. Opazujmo svoje strahove in prepoznajmo, da niso mi. Mislimo na strah kot na podobe na filmskem platnu. Kar vidimo na platnu, v resnici ni tam.

Strah je nasprotje ljubezni. Bolj ko smo pripravljeni ljubiti in zaupati tistemu, kar smo, bolj to privlačimo. Ali smo opazili, kako zelo je vse narobe v naših življenjih, ko se resnično bojimo, smo zaskrbljeni, vznemirjeni ali se ne maramo? Eno sledi drugemu. Zdi se, da se ne bo nikoli ustavilo. No, podobno je, ko se zares ljubimo. Vse začenja potekati zmagovito, vedno odkrivamo stvari, zaradi katerih je življenje tako čudovito – velike in majhne. Zjutraj vstanemo in dan krasno poteka.

Ljubimo se, tako da bomo lahko poskrbeli zase. Naredimo vse, kar moremo, da okrepimo svoje srce, telo in um. Oprimimo se moči, ki je znotraj nas. Vzpostavimo dobro duhovno povezavo in se trudimo, da bi jo obdržali. Če se počutimo ogrožene ali prestrašene, zavestno dihajmo. Ko se bojimo, pogosto zadržujemo dih. Dihanje odpre prostor znotraj nas, ki je naša moč. Zravna nam hrbtenico. Odpre nam prsni koš in daje srcu prostor, da se razširi. Z dihanjem začnemo odstranjevati ovire in se odpirati. Namesto da bi se krčili, se raztezamo.

Bolj ko se povezujete z močjo v sebi, svobodnejši ste na vseh področjih življenja.

Deset načinov ljubezni do sebe po Louise Hay:

1. Verjetno je najpomembnejša odločitev, da se prenehate kritizirati.

2. Ne smete se več plašiti. Mnogi se strašite z mislimi, prepolnimi strahu, zato vidite situacije v slabši luči.

3. Naslednji način je, da ste prijazni, blagi in potrpežljivi s sabo. Potrpežljivost je orodje, ki ima veliko moč.

4. Naučiti se morate biti prijazni do svojega uma. Ne sovražite se, ker imate negativne misli. Raje pomislite, da vas misli gradijo, ne pa da vas zanikajo.

5. Naslednji korak je, da se pohvalite. Kritika razgrajuje notranjega duha, pohvala ga gradi.

6. Ljubiti se pomeni stati si ob strani. Dovolite prijateljem, da vam pomagajo. V resnici ste zelo močni, ko prosite za pomoč, če jo potrebujete.

7. Ljubite svoje negativnosti. So del vaše lastne stvaritve, tako kot smo vsi del božje stvaritve. Inteligenca, ki nas je ustvarila, vas ne sovraži, ker delate napake ali se jezite na svoje otroke.

8. Skrbite za svoje telo. Mislite nanj kot na krasno hišo, v kateri ste se za nekaj časa naselili.

9. Delajte z ogledalom, posebno ko se trudite najti razlog težave, ki vam ne dopušča, da bi se ljubili. Pred ogledalom lahko vadite na različne načine.

10. In končno, ljubite se v sedanjem trenutku – ne čakajte, dokler vam to ne bo popolnoma uspelo.

Izbrane knjige Louise Hay najdete TUKAJ:
www.primus.si

Pripravila: Mirela Smajić