10 navad, ki jih morate opustiti ob prehodu v 2024

19. 12. 2023
Deli
10 navad, ki jih morate opustiti ob prehodu v 2024 (foto: shutterstock)
shutterstock

Ko prenehate početi napačne stvari, naredite več prostora za tiste, ki vas osrečujejo. 

1. Nehajte odlašati glede vaših ciljev.

Nekateri ljudje sanjajo o uspehu, medtem ko drugi trdo delajo zanj. Pogosto se upiramo delovanju in spremembam ravno takrat, ko jih najbolj potrebujemo. Prevzemite nadzor nad sabo in bodite disciplinirani.

Če odlašamo z nalogami, postanejo samo še težje in bolj strašljive. Tisto, česar ne začnete danes, ne bo končano jutri. In nič ni bolj stresnega kot stalno odlašanje nedokončane naloge.

Skrivnost, kako napredovati, je v tem, da preprosto začnete. Začetek sam po sebi običajno zadostuje, da dobite dovolj zagona in motivacije za naprej. Zato pozabite na ciljno črto in se osredotočite samo na prvi korak. Recite si: »Odločil/a sem se, da bom to nalogo začel/a z majhnim, nepopolnim korakom.« Vsi ti majhni koraki se bodo začeli seštevati in kmalu boste opazili spremembo.

2. Nehajte obtoževati druge in iskati izgovore.

Prenehajte obtoževati druge za to, kar imate ali česar nimate, ali za to, kar čutite ali česar ne čutite. Ko druge obtožujete za to, skozi kar greste sami, zanikate odgovornost in podaljšujete težavno obdobje.

Nehajte dajati svojo moč drugim in začnite prevzemati odgovornost za svoje življenje. Obtoževanje je samo še en izgovor, izgovarjanje pa je prvi korak proti neuspehu. Samo vi ste odgovorni za svoje življenjske odločitve.

3. Nehajte se truditi, da bi se izognili spremembam.

Če se nič ne bi spremenilo, jutri ne bi bilo sončnega vzhoda. Večina ljudi se počuti udobno tam, kjer so, čeprav se vesolje nenehno spreminja. Naučite se sprejeti to dejstvo, ki je ključno za vašo srečo in uspeh.

In ne pozabite: naj bo sedaj situacija dobra ali slaba, se bo nekoč spremenila. To je edina stvar, na katero se lahko zanesete. Zato jo sprejmite in uvidite, da se spremembe zgodijo z razlogom. Morda ne bo vedno enostavno, vendar bo na koncu vredno.

4. Nehajte se truditi nadzorovati nepredvidljivo.

Nekaterih dogodkov ne morete nadzorovati, lahko pa nadzorujete, kako se odzovete nanje. Življenje vsakega posameznika ima pozitivne in negativne vidike – ali ste srečni ali ne, je odvisno od tega, na katere vidike se osredotočate.

Najbolje, kar lahko storite, je, da se nehate osredotočati na tisto, česar ne morete nadzorovati, in vlagate svojo energijo v stvari, ki jih lahko – na primer v vaš odnos do njih.

5. Nehajte se dajati v nič.

Vaš um je odlično orodje, če ga uporabljate pravilno, toda ko ga uporabljate napačno, postane zelo uničujoč. Bodite pozorni na to, kako se pogovarjate sami s seboj. Vsi se pogovarjamo sami s seboj, toda pogosto se niti ne zavedamo, kaj si pravzaprav govorimo ali kako to vpliva na nas.

Kot je nekoč dejal Henry Ford: »Če mislite, da zmorete, ali mislite, da ne zmorete – v obeh primerih imate prav.«

6. Nehajte kritizirati druge.

Negativnost, ki jo širite proti drugim, bo postopoma spodkopala vašo lastno srečo. Ko boste sprejeli svoje nepopolnosti, se ne boste počutili ogroženi ali užaljeni zaradi napak, ki jih vidite pri drugih.

Zato nehajte skrbeti zaradi pomanjkljivosti, ki jih vidite pri drugih, in se osredotočite nase. Naj stalna rast in izboljševanje v vašem lastnem življenju postaneta tako pomembna, da vam ne bo ostalo časa, da bi kritizirali druge.

7. Nehajte bežati pred svojimi težavami in strahovi.

Če bi vsi vrgli svoje težave na kup, da bi jih videli tudi drugi, bi vsak vzel nazaj svoje. Zato nehajte bežati pred svojimi težavami in strahovi. Najboljša rešitev je, da se z njimi soočite neposredno, ne glede na to, kako močni se zdijo.

Vaša življenjska zgodba je skupek mnogih edinstvenih izkušenj, od katerih mnoge zahtevajo, da razširite svoje območje udobja. Če dovolite, da vas obvladujejo strahovi in skrbi, v resnici ne živite, ampak zgolj obstajate.

8. Nehajte živeti v drugem času in prostoru.

Nekateri ljudje preživijo vse življenje v drugem času in prostoru. Obžalujejo, kar je bilo, in razmišljajo, kaj se bo morda zgodilo v prihodnosti.  Vendar je preteklost minila, prihodnosti pa še ni tukaj. Ne glede na to, koliko časa porabite za razmišljanje o njiju, se nič ne bo spremenilo.

Živeti v trenutku pomeni biti osredotočen na sedanjost. Ne sanjarite o tem, kako ste na dopustu, ko ste v službi, in ne skrbite za službo, ko ste na dopustu. Živite za zdaj. Opazujte lepoto, ki se odvija okoli vas.

9. Nehajte se truditi biti nekdo, ki niste.

Eden največjih izzivov v življenju je biti edinstven v svetu, ki vas poskuša ves čas spremeniti v nekoga drugega. Vedno bo nekdo lepši, pametnejši ali mlajši od vas, vendar nihče nikoli ne bo vi. Zato se ne trudite spreminjati, da bi vas imeli drugi bolj radi. Pravi ljudje vas bodo imeli radi prav takšne, kot ste.  

10. Nehajte se pritoževati.

Sčasoma boste ugotovili, da se vsi koščki vašega življenja popolnoma ujemajo. Zato bodite hvaležni za svoje neuspehe, ker so naredili prostor za uspehe.

In bodite hvaležni za ljudi, ki so se oddaljili od vas, ker so naredili prostor za tiste, ki bodo ostali v vašem življenju. Ne glede na to, kakšno je vaše življenje, se zahvalite za vsak dan. Nekdo drugje se nekdo obupano bori za svoje življenje. Namesto da bi razmišljali o tem, česar vam manjka, razmislite o tem, kaj imate.

Povzeto po Marcandangel.com 

Preberite tudi: