Blagoslov je tudi, ko občutite bolečino

17. 4. 2020
Deli
Blagoslov je tudi, ko občutite bolečino (foto: Unsplash.com)
Unsplash.com

Od tega trenutka dalje na vse glejte kot na blagoslov.

In ko rečem na vse, to tudi mislim. Blagoslov je tudi, ko včasih občutite bolečino. Tega mogoče ne razumete, vendar gre za blagoslov. Nekega dne boste razumeli in spoznali boste, da je šlo za blagoslov, da ste takšno izkušnjo potrebovali, popolnoma potrebovali, saj vam je pomagala zrasti. Celo trpljenje je blagoslov. Očisti vas, vam pomaga, da postanete celostni, odvzame otročjost in vam pomaga dozoreti. Trpljenje porodi določeno zrelost. Človek, ki nikoli ne trpi, ostane otročji, nezrel, plehek. Ne more razumeti globljih stvari v življenju. Misli, da je življenje vrtiljak, zato hlepi po takšnih in drugačnih občutjih in doživetjih. Nenehno je pohlepen in stremi za najrazličnejšimi igračami. Ampak to so samo igrače.

Človek, ki je dovolj trpel, dozori. Vidi, da so igrače samo igrače - niso vredne truda, niso vredne skrbi. Lahko razume globino, na življenje drugih pa gleda sočutneje, z več ljubezni. Ker je trpel, ve, kaj je trpljenje. Zato je bolj človeški. Tako je tudi trpljenje blagoslov.

Glejte, opazujte, blagoslove pa skušajte najti v vsem. Včasih so prikriti, drugič malo manj prikriti, včasih pa so popolnoma razgaljeni. A če boste gledali, jih boste vedno uzrli: v uspehu, porazu, bolečini, užitku, življenju in tudi v smrti. Blagoslovi so v poletju, zimi, mladosti, starosti. Obstajajo v zdravju in bolezni. Trdim, da je religiozen človek tisti, ki vsepovsod prepozna blagoslove. Ne najde niti ene točke, enega primera, ko nekaj ne bi bilo blagoslov.

Iz knjige: OSHO: Ko se zbudim 365 poživljajočih trenutkov za zavesten začetek dneva (založba Primus) 

Vsak dan vsaj za nekaj trenutkov opustite um in se okopajte v božanskosti. Ti trenutki so edini resnični trenutki. So edini trenutki, ko lahko rečete, da ste res živeli; vsi drugi trenutki bodo pozabljeni.

OSHO: ko se zbudim

Knjigi Ko se zbudim in Preden zaspim sta bili ustvarjeni na Oshovo pobudo. Zasnovani sta tako, da vsak dan zajame določeno temo, jutranja in večerna tema pa druga drugo dopolnjujeta. Vsebujeta 365 meditacij, ki so predvidene za kronološko, ne naključno prebiranje. Knjigo Ko se zbudim lahko prebirate sámo ali pa v kombinaciji z večerno knjigo. Besedila so izbrana prav za jutranji čas - za umirjen, meditativen začetek dneva.

OSHO: preden zaspim

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman