Človeške spolnosti naj ne bi vodil spolni nagon, temveč ljubezen

Spolni odnos, ki je le združevanje teles, na pa tudi duš, se v ničemer ne razlikuje od živalske spolnosti. Vprašamo se lahko, ali se s takšno spolnostjo lahko zadovoljimo.

Človeške spolnosti naj ne bi vodil spolni nagon, temveč ljubezen (foto: profimedia) profimedia
6. 4. 2016

Človeška zavest je bistveno razvitejša od živalske, zato spolni odnos ni načrtovan le za namen reproduktivne funkcije in uživaštva. Namenjen je doseganju visokih ciljev na materialni, še bolj pa na duhovni ravni.

Največja moč, ki nam je na voljo, je spolni ogenj v nas. To ogromno ustvarjalno moč naj bi uporabili za svoj duhovni razvoj, a zdaj jo izkorišča dejavnik, prisoten v naši psihi – ego. S tem ognjem se vedno znova 'opečemo' ali pa izkoristimo njegovo čisto svetlobo za presvetlitev zavesti, s posledicami, ki si jih zdaj niti ne znamo predstavljati. V sebi nosimo največje zaklade, le naučiti se moramo, kako se dokopati do njih.

Taoisti pred tisočletji niso brez razloga učili, da je izlivanje semena in spolne energije neodgovorno dejanje; priporočali so, da ju uporabimo za dosego svojega telesno-duhovnega blagostanja. Če spolno energijo zavestno nadzorujemo, s transformiranjem in sublimiranjem spolne energije plemenitimo možgane in poživljamo celotno telo. Kdor ne nadzoruje spolne energije, tudi svoje miselnosti ne more.

Človeške spolnosti naj ne bi vodil spolni nagon, temveč ljubezen med partnerjema. Prav nič ne preseneča, da čudovitega izraza ljubiva se Slovenci v pogovornem jeziku praktično ne uporabljamo. Nekje globoko v sebi se zavedamo, da tistega, kar beseda pomeni, ne bomo počeli.

Kadar nam je do seksa, raje uporabimo izraz greva seksat ali še raje dajva se dol, kar na žalost ustreza resnici; označuje, da gre za pritlehno dejanje, kakršno običajen seks pravzaprav je.

Zoran Železnikar

Celoten članek lahko preberete v tiskani reviji Sensa april/maj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri