Duhovni ego je lahko velika JEB*

Verjamem, da ste tudi vi zagotovo že srečali človeka, ki je zakorakal na pot ''svete duhovnosti'' in se je ''prebudil''.

Duhovni ego je lahko velika JEB* (foto: profimedia) profimedia
28. 9. 2022

Duhovni ego je težko opaziti, v kolikor pa boste takšno osebo vseeno ''razkrinkali'', boste nazaj v obraz dobili ogledalo ter polno na pamet naučenih stavkov ali besedil. Vedeti namreč morate, da takšni ljudje že dalj časa ''duhovnost'' spremljajo ter se znajo o tem pogovarjati. Še največkrat pa jih boste slišali izreči stavek: ''Vse je prav in nič ni narobe.''

Žal se s tem ne morem strinjati, saj ni vse prav in veliko je lahko narobe.

Ni prav, da me nekdo sili v nekaj, če sam tistega ne čutim.
Ni prav, da mi nekdo govori, kdo in kaj jaz sem, saj najverjetneje tega tista oseba zase še sama ne ve.
Ni prav, da mi nekdo govori, kaj naj storim, če za nasvet sploh nisem prosil.
In ni prav, da se v moje življenje nekdo vtika, če sam tega ne želim.
Ni prav. Narobe je.

Ljudje, ki imajo visoko razvit duhovni ego, so trd oreh, saj živijo v popolnoma njim navideznem svetu in karkoli se ne sklada z njihovimi prepričanji ter pričakovanji, a priori zavrnejo. In najhuje pri tem je, ko tako živijo v svojih prepričanjih, takrat niti za sekundo ne pomislijo, da se morda motijo. Dvom pri njih ne obstaja in čeprav se morda včasih res motijo, tega ne pokažejo.

Najbolj jih boste prepoznali po tem, da so vedno srečni, nasmejani, ter da imajo vedno prav. Saj se oni v dramo več ne spuščajo. Čustva, ki jih za lažje razumevanje poimenujmo negativna, pri njih ne obstajajo. Tega ne pokažejo, vprašanje pa je – ali vsega tega res ali samo navidezno več ne čutijo.

V svetu polarnosti živimo, dualnost je namreč tisto nekaj, kar na zemlji prevladuje.
In tako kot ne more biti dneva brez noči, črnega brez belega, moškega brez ženske, prav tako ne more obstajati samo sreča in radost in nasmejanost in veselje brez občasne žalosti, jeze, morda strahu ali bolečine.

Urban Urbanc v svojem zapisu Duhovni ego je lahko velika - jeba