Izogibanje resnici je nevarno za odnos

18. 8. 2019
Deli
Izogibanje resnici je nevarno za odnos (foto: profimedia)
profimedia

Se izogibate partnerju povedati resnico, svoja občutja, to, kar vas moti pri njem, ker se bojite, da bi vas zaradi tega zapustil?

Izogibanje resnici je nevarno

Vendar izogibanje temu tveganju ni za odnos nič manj nevarno. Prav nasprotno. Skrivanje nekaterih svojih plati in nezaželenih čustev pelje v čustveno izolacijo, zaradi katere vas bo vedno spremljal občutek zapuščenosti, ker ste v svoji notranjosti zapustili sebe.

In ta občutek zapuščenosti ustvarja strah, da vas bo partner zapustil, kar pelje do potrebe po nadzorovanju partnerja – ali tako očitnim, kot je nenehno klicarjenje in preverjanje, kje je, ali s kakšno bolj subtilno obliko nadzora, kot je na primer kupovanje njegove ljubezni, tako da ste mu vedno na voljo.

Ta nadzor, ki prihaja iz strahu pred zapustitvijo, še kako ogroža odnos in pogosto deluje tudi kot samouresničujoča prerokba.

Razkrivajte se počasi

Manj tvegano se je po malem počasi razkrivati pred samim seboj in pred partnerjem, kot skrivati in zavračati določene dele sebe, da bi obdržali privid o sebi. Razkrivanje prinaša možnost grajenja vedno kakovostnejšega in globokega odnosa, medtem ko skrivanje vedno pelje v izolacijo – ali resnično samoto po zapustitvi ali prek občutka samote in osamljenosti, ne glede na to, da ste še vedno v zvezi ali zakonu.

In če po malem sprejemate tveganje in se skušate povezati s partnerjem na tistih skritih, 'nesprejemljivih' čustvenih nivojih, celo če pride do zapustitve, boste imeli občutek, da ste si povrnili sebe, in to je najbolj dragocena bližina, ki jih lahko imate.

V primeru zapustitve bi vam prav ta bližina omogočila opazovanje in izbiro partnerja, ki je drugačen, ki je pripravljen na čustveno povezovanje, v katerem ne vladajo maske in norme, temveč resnična želja po odpiranju in spoznavanju vaše pristnosti in skupne rasti.

Če prevzamete tveganje in se skušate povezati s partnerjem, tako da boste odkrivali tudi tisto, kar skrivate o sebi, celo če pride do zapuščanja, boste imeli občutek, da ste si povrnili sebe, in to je najbolj dragocena bližina, kar jih lahko imate.

Tomica Šćavina