Kako odpreti srce?

Obstajata dva pristopa spoznavanja samega sebe – prvi je pot borbe, drugi pot predaje ali pot srca.

6. 3. 2016

Prvi temelji na moškem principu, znotraj katerega obstaja psihološko pravilo: 'jaz nisem dober', zato se moram spremeniti; nekaj moram storiti, da bi se lahko izboljšal – v svoj razvoj moram torej vložiti velik napor. Tisti, ki izbere to pot, izbere težji način spoznavanja sebe, ki temelji na umu, na uporabi možganov, ne srca.

Druga pot – pot predaje – temelji na ženskem principu, ki ne deluje iz možganov, temveč iz čutenja. Ženske se v primerjavi z moškimi z lahkoto predajo, kajti predaja je njihovo bistvo, njihova narava, za moške pa je to velik napor. Vendar se tudi moški lahko preda – in ko se preda moški, je njegova predaja izjemno močna in globoka.

Kaj pomeni predati se?

Predaja pomeni tako za žensko kot moškega, da samega sebe sprejmeš takšnega, kot si. Nato z različnimi tehnikami razvijaš svoj potencial. Ne izboljšuješ se, temveč se razvijaš. Ne negiraš sebe, samo razvijaš svoj potencial, ki trenutno še ni razvit. To tudi pomeni zapustiti mnoštvo lažnih jazov, lažnih identitet, ki si jih zgradil znotraj sebe. Pomeni prebuditi se iz sanj, iz iluzij o samem sebi, ker si spoznal, da si lahko samo to, kar že si, da ni nobene potrebe po tem, da bi nekaj postal, saj si vendar že to, kar si. Predaja je bistvo poti srca.

Srce so vrata k drugačni vrsti ljubezni, kot jo poznate – so vrata k Stvarnikovi ljubezni.

Celotno stvarstvo je ustvarjeno iz te ljubezni. Tej mogočni sili se lahko predamo, sprejmemo njene darove in svoje življenje živimo na vrhuncu svojih zmožnosti. Lahko pa se ji odrečemo in živimo kot živi mrtveci.

Ljubezen, o kateri govorim, ni ljubezen, ki jo vsi poznate in je le emocija, zelo površinsko čustvo. Nekaj trenutkov ljubite, takoj zatem sovražite; nekaj časa ste prijazni, že v naslednjem trenutku postanete žaljivi. To ni ljubezen – je le maska, del vaše osebnosti. Govorim o ultimativni strastni ljubezni, ki ima izjemno globino – o ljubezni esence, ne osebnosti. Ta ljubezen prihaja iz vašega srca, iz vašega bistva. Ko vas ta sila vsega prežame, izgubite nadzor nad njo, ne morete je nadzorovati, ker ona nadzira vas. S svojo močjo vas opija in naredi ekstatične.

Besedilo je povzetek Bodinovega predavanja o poti srca

Celoten članek lahko preberete v tiskani Sensi februar/marec

Vsak ponedeljek zvečer lahko v Ljubljani v okviru društva Bindu izkusite starodavno tibetansko meditacijo za odpiranje srca. V ponedeljek, 7.3. bo meditaciji sledilo tudi Bodinovo predavanje. Več informacij na www.bindu.si.