Kako odpustiti nekomu, ki vas je prizadel?

Smo čustvena bitja. Čustva so del človeškosti. Ko nas nekaj razjezi ali razžalosti, se moramo spopasti z negativnimi čustvi. Ko nas nekdo prizadene, mu težko odpustimo. A moramo, če želimo mir v sebi. 

Kako odpustiti nekomu, ki vas je prizadel? (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
9. 11. 2018

Splošno znano je, da nakopičena negativna čustva in zamere proizvajajo bolezni. Ko odpustimo, sprostimo energetske blokade v sebi in življenjska energija lahko ponovno steče ter nas osrečuje. Čeprav je včasih težko odpustiti je potrebno - zavoljo vašega zdravja in sreče.

Kako torej odpustiti?

1. Pustite preteklost tam, kjer je

Ne vlecite preteklosti v sedanjost in se raje osredotočite na ta trenutek. Kar je bilo, je bilo, iz preteklosti se učite, so vaše lekcije, ki vas delajo pametnejše in močnejše, zato jih uporabite pametno za sedanjost.

2. Meditirajte

Popolnoma sprostite um, naprosite, naj se negativna čustva razgradijo in naj jih nadomesti čista ljubezen. Ne morate vplivati na druge, lahko pa vplivate na svoje odzive in dojemanja situacij. V meditaciji boste sprostili intenzivna čustva in lažje razumeli, zakaj se določene stvari dogajajo in česa vas učijo.

3. Komunicirajte

Daleč najbolje je, da se z osebo pogovorite - kar se da iskreno in odprto. Povejte, kako se počutite, čeprav je morda težko, boste po tem občutili veliko olajšanje.

4. Zapišite si svoje občutke

Če se vam zdi, da vas nihče ne razume, da se ne morate z nikomer pogovoriti, potem bo najbolje, da vse izlijete na papir. Tudi lažje boste objektivno videli svoja čustva in morda dojeli stvari, ko jih boste videli v »fizični« obliki na papirju.

4. Zakaj vas nekaj prizadene?

Poskušajte ugotoviti vzrok, zakaj vas nekaj tako zelo moti oziroma prizadene. Vas nekaj moti, ker vas to morda moti pri vas samih? Vas določena situacija spomni na travme iz otroštva? Je problem v vas, da se ne sprejemate, se ne počutite ljubljene? Najdite vzrok, saj zagotovo obstaja.

5. Prevzemite odgovornost za svoja dejanja

Ste morda tudi vi izzvali določeno reakcijo drugega? Bodite iskreni do sebe.

6. Sprejmite, da ni nihče popoln

Vsi smo samo ljudje, ki smo tu, ker se učimo in vsi kdaj delamo neumnosti. Spomnite se, da ste tudi vi kdaj koga prizadeli in lažje boste odpustili drugemu.

7. Ne želite drugemu slabo

Saj veste, da imajo misli veliko moč. Če boste nekomu želeli slabo, se bo to kot bumerang vrnilo do vas. Morda boste začutili slabost v pleksusu, kjer se zbirajo negativna čustva. Raje pošiljajte ljubezen, čeprav bi nekoga najraje utopili v žlici vode, saj boste tudi ljubezen dobili nazaj kot bumberang.