Ne pustite, da vas zajame val pesimizma

Čisto zares zadnje mesece med ljudmi ni več čutiti optimizma. Celo med tistimi, ki še vedno živijo dobro, imajo službo, solidno plačo in urejeno življenje, v pogovoru skoraj ni zaznati posebne radosti, zlasti če pogovor nanese na krizo, politiko in prihodnost. Ljudje so se navadili na jamranje, vsak ima občutek, da v 'teh časih' sploh ne sme več reči, da se ima v redu.

5. 11. 2012

"Zadnjič mi je kolega rekel, da letos otroka med zimskimi počitnicami ne bo poslal na smučanje. Da sicer imajo dovolj denarja, a da se mu zaradi situacije ne zdi higienično, da bi otrok smučal, ko gre drugim tako slabo," pravi Majda iz Ljubljane.

A vseeno si postavljamo vprašanje, kako ljudje vendar hitro dovolimo, da nas okolica prisili v pesimistično razpoloženje. Zakaj otrok ne bi smučal? Še vedno gre na smučanje redno velik del Slovencev, zakaj bi otrok zaradi neumnosti odraslih in slabe gospodarske situacije bil prikrajšan za smučanje, če ga ima rad in če si ga starši lahko privoščijo.

Ali se moramo res začeti odpovedovati vsem lepim stvarem in imeti ob vsakem 'sladkorčku', ki si ga privoščimo, slabo vest. Ali je res treba ves čas ponavljati, kako je vse slabo na tem svetu in da trenutno nihče ne vidi svetle prihodnosti? Ali nam je v resnici tako hudo?

No, mi smo se odločili, da se ne bomo pustili toku, da nas odnese v slabo razpoloženje, vsesplošni pesimizem in črnogledost. Zakaj bi vsi jamrali, če jamranje nič ne pomaga? Gremo iskat dobro voljo in ljudem na obraz privabljati nasmeh!

Podarite kompliment

Vsi radi sprejemamo komplimente. Namesto da zdaj ljudi sprašujete, kako jim gre glede na situacijo, začnite pogovor že bolj optimistično:"Oh, videti ste krasno, morate biti pa zadovoljen človek." Kdo vam lahko na tak kompliment odgovori kaj negativnega? Zagotovo nihče ne bo začel takoj stokati, kako je vse slabo.

Migajte!

Če boste migali, se boste dobro počutili, in če se boste dobro počutili v svojo koži, boste okoli sebe sejali optimizem. Človek v dobri telesni formi ima v odlični pripravljenosti tudi svoje možgane, ki mu ne bodo zahajali na stranpota pesimizma in depresije. Pojdite na svež zrak, v naravo – tam boste začutili širino, veličino življenja, med štirimi stenami je vse bolj tesnobno in majhno. In da bo vse skupaj še bolje, jejte zdravo hrano in pijte veliko vode.

Berite in glejte lepe zgodbe

Zakaj bi se šli v kino mučit? Pustite temačne in težke filme za druge čase. Poglejte kakšen optimističen in lep film, ki vas bo razvedril in vas navdal z upanjem. Še boljša od filma je knjiga. Naj vas zgodba zapelje, pojdite v zgodovino, poglejte v prihodnost, nikar se ne utapljajte v sedanjosti. Preskočite članke o recesiji in slabih napovedih, tako ali tako so se mediji odločili, da nekaj let ne bodo pod svoje okrilje vzeli nobene dobre zgodbe.

 Iz revije Lisa