Nekaj pogostih strahov, ki jih imajo moški v zvezi

Včasih se moški niti ne zavedajo točnega razloga, zakaj jim nekaj preprečuje, da bi se zavezali enemu dekletu. To je 6 stvari, ki moške tako zelo prestrašijo, da morda sploh ne želijo iskati resnih zvez.

Nekaj pogostih strahov, ki jih imajo moški v zvezi (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2022

1. Strah ga je, da bi izgubil sebe

Bodimo iskreni, odnosi nam vzamejo veliko prostega časa. Moški se bojijo, da v procesu preživljanja veliko časa s svojimi puncami ne bodo imeli dovolj časa za uresničevanje svojih hobijev in interesov. V bistvu jih je strah, da bo odnos z dekletom postal največji del njihove osebnosti.

2. Neupoštevanje prijateljskega kodeksa

To je zelo pomembno: fantje morajo ohraniti svoj ugled. Ko jim določeno dekle postane pomembno in dejansko raje preživljajo čas z njo kot z prijatelji, to ne ostane neopaženo.

Njegovi prijatelji ga bodo začeli izzivati zaradi tega, in čeprav se verjetno samo šalijo in zafrkavajo z njim, ga je morda vseeno strah, kaj si zdaj dejansko mislijo o njem.

3. Predanost in čustvena navezanost

Nekateri fantje se neizmerno bojijo obveznosti. Tudi tisti, ki nimajo izrazitega strahu, niso povsem neobčutljivi na to.

Bojijo se zavezati kateremu koli dekletu in se čustveno navezati. To je povezano s strahom, da bi bili na koncu prizadeti. Ta je najmočnejši pri tistih moških, ki so bili v preteklosti prizadeti oz. so imeli njihovi starši neuspešne odnose. 

Raje imajo veliko površinskih odnosov, da se ne bi pretirano povezali z dekletom. Tako manjšajo možnosti, da jim katera stre srce.

4. Srečanja s starši

Ta strah je očiten. Bojijo se srečanja s starši deklice. Prisoten je pritisk, da morajo narediti vtis na dekličine prijatelje, predvsem pa na starše.

Bojijo se, da se ne bodo dobro izkazali in da jih starši deklice ne marajo, kar pomeni, da bo tudi deklica začela iskati napake v njih.

5. Da se zveza premika prehitro ali prepočasi

Če se v vajinem odnosu premikata počasi, to lahko povzroči, da se moški sprašuje, ali je dovolj dober. Morda začne dvomiti, ali ga ženska preprosto nima dovolj rada, da bi naredila korak naprej v zvezi.

Strah pred tem, da se zveza premika prehitro pa je običajno povezan s tem, da se niso pripravljeni zavezati ali premakniti razmerja na naslednjo raven – preseliti se, se poročiti ... Pogovor "kam pelje to razmerje" jih prestraši.

6. Prenizka čustvena zrelost

Glavni razlog pa je, da partnerski odnosi zahtevajo določeno stopnjo čustvene zrelosti, da lahko odnosi obstanejo in se razvijajo. Veliko ljudi ima neprimerno razvito čustveno zrelost, saj jim nihče ni pomagal, da bi jo med odraščanjem primerno razvili. 

Preberite več na Metropolitan.si