Bližamo se koncu določenih odnosov! Čas je za ZAVESTNE ODNOSE

Bližamo se obdobju, ko gredo in bodo šli odnosi skozi veliko preoblikovanje. Trenutna paradigma ne deluje. Ljudje so nezadovoljni v ljubezni; ljudje ne vedo, kako naj bi odnosi delovali. In, verjeli ali ne, to ni nič slabega. Ker ko se sistem zruši, takrat se spremeni. To pa se trenutno dogaja tudi na področju intimnega partnerstva. Razpadanje nas sili, da se premaknemo proti bolj zavestni ljubezni.

Bližamo se koncu določenih odnosov! Čas je za ZAVESTNE ODNOSE (foto: shutterstock) shutterstock
15. 8. 2023

Kaj točno je zavesten odnos?

Gre za romantičen odnos, v katerem sta oba partnerja predana namenu, ta namen pa je rast. Individualna rast. Skupna rast kot par. Kolektivna rast, zaradi katere postaja svet lepši in boljši. 

Večina ljudi se v odnose podaja, da zadovolji svoje lastne osebne potrebe. To bo morda deluje nekaj let, vendar nas sčasoma odnos razočara, posledično pa postanemo kronično nezadovoljni.

Ko pa se dva človeka združita z namero rasti, odnos stremi k nečemu veliko večjemu od zgolj osebnega zadovoljstva. Partnerstvo postane potovanje, evolucija, posameznika pa imata priložnost, da se razvijeta bolj, kot bi se lahko sama oziroma vsak zase. Vsak od para prinese v partnerstvu svoj del. Posledično, zaradi uspešenega medsebojnega sodelovanja, nastane globoko zadovoljstvo in dolgoročna izpolnitev.

Na žalost danes odnosi bolj zadušijo rast kot jo povečujejo. To je eden glavnih razlogov, da nam ne uspe romantična ljubezen.

Želimo, da naši partnerji delujejo na določen način, potlačimo sebe, da bi ugajali drugim, in kmalu se počutimo majhni, potlačeni in zmedeni glede tega, kdo smo postali. Zaradi tega se odnos neizogibno zdi kot kletka, iz katere želimo pobegniti. Toda neprijetna resnica je: čisto sami smo se zaprli v kletko.

Pogoj za zavestni odnos je, da je vsaka oseba v razmerju zavezana, da prevzame odgovornost za svoje "sranje" (tj. rane in travme). Zavestni pari vedo, da imamo vsi rane iz preteklosti, in razumejo, da se bodo te rane neizogibno sprožale v odnosu. Z drugimi besedami, zavestno pričakujejo, da se bodo slej kot prej počutili zapuščene, ujete, zavržene, spregledane in še kakšen obupen občutek, ki se pojavi, ko se tesno povežemo z drugo osebo. Vendar so pripravljeni si ti priznati in te občutke skupaj raziskovati. Ni jim tudi težko poiskati primerne pomoči, ko sami ne zmorejo. 

Večina še vedno verjame, da bi se morali v odnosu počutiti samo dobro, in ko se slabi občutki pojavijo, mislijo, da je nekaj hudo narobe in da je potrebna ločitev. Kar v tej situaciji ne vidimo je, da ti grozni občutki izvirajo iz nas samih! Teh težav ne povzročajo naši partnerji, temveč naša dediščina, naša podzavest. 

Zavestni par je pripravljen iskreno pogledati v svojo preteklost in trenutna vprašanja v odnosih, ker ve, da se s soočanjem s temi sistemi prepričanj lahko razvije novo razmerje. Disfunkcionalni vzorci se bodo lahko preoblikovali, a šele takrat, ko bomo prevzeli odgovornost zanje.

V zavestnem odnosu je prostor, da čutiš in avtentično izraziš vsa čustva. Kar pa ni lahko narediti. Je pa to tudi ena najbolj zdravilnih stvari, ki jih lahko doživimo v partnerstvu.

Edina možnost je iskrenost: razkrivanje delov sebe, ki jih je težko deliti, in dovoliti partnerjem, da storijo enako. To vodi do tega, da se počutimo slišani, videni in resnično razumljeni — kombinacija, ki bo samodejno poglobila ljubezen in odnos.

Ljubezen je konec koncev praksa sprejemanja, prisotnosti in raztezanja srca na ranljiva območja. Ljubezen je potovanje in raziskovanje.  Zavestni par se močno zavzema za utelešenje ljubezni. In skozi njihovo predanost in prakso se ljubezen prikaže v njihovem življenju in odnosu na načine, ki si jih prej nikoli ne bi predstavljali. 

prirejeno po ~ Shelly Bullard, MFT