Je potlačena jeza lahko povzročiteljica raka?

Kadar razmišljamo o raku kot bolezni najprej pomislimo na genetske in okoljske dejavnike, ki privedejo do te bolezni. Pri tem prevečkrat zanemarimo čustveni vidik, predvsem negativna čustva (kot je denimo jeza), ki lahko sovplivajo na razvoj rakavih obolenj.

Je potlačena jeza lahko povzročiteljica raka? (foto: profimedia) profimedia
2. 11. 2018

Do razvoja rakavih celic lahko pride, ko naš imunski sistem oslabi in zdrave celice začnejo mutirati. Prisotnost stresa oziroma negativnih dražljajev vpliva na zatrtje hormona kortizola in posledično nam lahko upade imunski sistem.

Povezanost med rakavimi obolenji in potlačeno jezo oziroma negativnimi čustvi je med znanstveniki dvignila veliko prahu in sprožila vrsto raziskav.

Znanstveniki z Rochester univerze in Harvard šole za javno zdravje so v postopku raziskave ugotovili, da imajo ljudje, ki ne izražajo jeznih čustev oziroma le ta čustva potlačijo, kar 70% večje tveganje za nastanek raka. 

Znanstveniki z Michiganske univerze so prav tako vzpostavili povezavo med potlačeno jezo in umrljivost žensk in moških, in sicer posamezniki, ki potlačijo svoje jezne občutke naj bi imeli krajšo življenjsko dobo.

Da bi se izognili morebitni povečani možnosti za rakavimi obolenji, je ključnega pomena, da se naučimo izražati svojo jezo, na zdrav in okolju sprejemljiv način.

Zdravi načini za izražanje jeze vključujejo:

1. Športna aktivnost

Včasih lahko o svojih občutkih in čustvih najlažje razmislimo med športno aktivnostjo. Ura teka, joge ali sprehod v naravi nam lahko pomaga umestiti naše občutke in zmanjšati stres.

2. Umirjeno dihanje

Negativnih čustev ni dobro potlačiti, prav tako ni priporočljivo takoj odreagirati na situacijo, ki jih je sprožila. Najprej se je treba ustaviti, globoko vdihniti, umiriti naše dihanje in se nato spopasti s problemom na dlani.

3. Pripomočki za sproščanje stresa

Morda vam pomagajo pripomočki za sproščanje stresa - od mehkih žogic, ki jih stiskate v dlani, pobarvank za odrasle itd.

4. Smeh

Imate posnetek, skladbo, misel, ki vas vedno spravi v dobro voljo? Odlično, vzemite si pet minut in si zadevo ponovno oglejte, preberite, poslušajte in negativna čustva pretvorite v pozitivna.

5. Zavestno delo na sebi

In seveda... meditiranje, čiščenje čustev ter ozaveščanje, kaj in zakaj se nam nekaj dogaja v življenju, je nujno potebno.

lifehack.org

Preberite si še: