Rajko Bošnjak: "Pozivam vse srčne ljudi, da se notranje odločimo, kateremu svetu pripadamo..."

Nekaj pronicljivih misli iz intervjuja z Rajkom Bošnjakom, učiteljem na srednji strokovni šoli ŠCPET v Ljubljani in ravnateljem waldorfske osnovne šole v Žalcu, ki vas bodo zagotovo osrčile.

Rajko Bošnjak: "Pozivam vse srčne ljudi, da se notranje odločimo, kateremu svetu pripadamo..." (foto: Sensa) Sensa
19. 11. 2022

Pozivam vse srčne ljudi, da se notranje odločimo, kateremu svetu pripadamo, in da tako tudi delujemo. Tu ne govorim o uporu ali boju proti komerkoli. Govorim o srčnosti in empatiji, ki ju zaznaš v pogledu bližnjega. In tu se moramo odzvati in ne smemo biti tiho. Odzovemo pa se lahko le, če smo sami v ravnovesju, pozitivno misleči in dobronamerni. In takih nas je ogromno.

Naša naloga je, da smo ljudje. In ljudje v pravem pomenu besede smo šele, ko delujemo od srčne ravni navzgor, karkoli že to pomeni. Ljudje moramo biti zaščitniki sveta, ne pa njegovi uničevalci. Naša naloga je, da razvijamo sočutje in ljubezen do narave in vseh živih bitij. Zavest človeka, ki nima sočutja in ne občuti trpljenja drugih, je na živalskih ravneh, daleč pod korenskim središčem.

In kolikor nas je ljudi, toliko je različnih osebnih nalog. Naša naloga je to, kar smo si kot duša zadali pred prihodom na ta planet. Izvrševati to nalogo pomeni slediti samemu sebi. Do ozaveščanja in konkretnega uresničevanja svoje naloge pa moramo priti sami. Zametke svoje naloge lahko prepoznamo pri ljudeh, ki ne le govorijo o svojem poslanstvu, ampak ga tudi živijo.

Ja, nastaja nov svet med nami, svet po meri človeka. Zato sem tudi na osebnem profilu Facebooka zapisal: "Vsaka misel ali dejanje razdvajanja na beli – črni, pametni – neumni, cepljeni – necepljeni, ki smo jim priča na vsakem koraku pri sebi ali od zunaj, pelje in podpira stari svet, katerega vrata so se zaprla. Na široko pa imamo odprta vrata v NOVI SVET, ki vodi k enosti in v enost."

Naloga nas moških je, da smo čvrsto prizemljeni, da postavimo temelj na našem korenskem energijskem središču (1. čakra). To šele predstavlja temelj in izhodišče za duhovni razvoj, ki smo mu priča. Šele tedaj se dvignemo do spolnega energijskega središča, kjer je domovanje ženskega principa (2. čakra). Tu se moramo usmeriti v dobro in podpreti žensko ustvarjalnost. Ob ženski podpori pridemo do svoje moči, ki domuje v popkovnem središču (3. čakra). S pravilno uporabljeno močjo nam ženske odprejo vrata srčnega središča (4. čakra).

Poglejte si celoten intervju: