7 razlogov, zakaj ne napredujete

Ne glede na stanje zavesti in duhovnega razvoja, pri vsakomur pride čas, ko se počuti, da se njegovo življenje ne premakne. Pride obdobje, ko cvetimo in se pomikamo s svetlobno hitrostjo naprej, nato pa kar naenkrat... nič.

7 razlogov, zakaj ne napredujete (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
10. 1. 2020

Naša pozitivnost je odšla, vizij ni več, intucije ne slišimo, ne vidimo, kaj nam sporoča življenje in zmedeno stopicamo. Bi šli levo ali desno? Vse, kar poskušamo narediti, nam ne uspe. Kot da bi nekaj nevidnega blokiralo pot pred nami. In sprašujemo se, kaj se dogaja? Kaj počnemo narobe? Zakaj ne gre naprej? 

Včasih življenje zahteva od nas, da se malce ustavimo in si vzamemo odmor tudi zato, da um dojame, kaj se dogaja, da se navadi na vse naše nove misli in občutke, ki smo jih tekom razvoja osvojili. Včasih pa se zataknemo, ker ne vidimo, kar moramo v tem trenutku storiti. 

Ta obdobja, ko se nam zdi, da se nič ne premika, so lahko težka in včasih boleča. Da bi jih lažje prebrodili, je tukaj nekaj možnih vzrokov, zakaj se nam na poti razvoja “zatakne” oziroma se naš razvoj ustavi.

1. Potreba po zdravljenju potisnjenih čustev

Skozi svoj duhovni razvoj ves čas odkrivamo potisnjene spomine in čustva, ki pribrbotajo iz naše podzavesti. Vse, kar smo že davno pozabili, pride na površje. Če nismo pozorni, pa lahko ta čustva in boleče spomine ponovno potisnemo nazaj pod preprogo, saj se nočemo soočiti z njimi. In zato ne moremo naprej, saj moramo prvo počistiti svojo “shrambo” čustev in spominov, ki nas bremenijo v podzavesti.

2. Jeza

Jeza, pa tudi ostala rušilna čustva, kot so ljubosumje, žalost... so odlični zaviralci našega razvoja. Dokler bodo izrazito prisotna v našem delovanju, bomo težko korakali naprej. 

3. Občutek večvrednosti

Čeprav smo naredili že veliko oz. prav zato, ker smo naredili že veliko, se počutimo posebni. Prav je tako. A ne iz egoističnega vidika in občutka večvrednosti od ostalih. Ne pozabimo, da je razsvetljenje cilj vsakega slehrnega človeka. Ego nas lahko močno zavira, če imamo občutek, da vse vemo, da ne potrebujemo več pomoči, da smo vredni več od ostalih. Moder je tisti, ki ve, da nič ne ve, pravijo.

4. Razočarnost nad trenutnim stanjem sveta

To sicer ni težko občutiti. Prav tako se lahko počutimo, da ne spadamo v ta svet, kjer (še) ni prave modrosti, je pa veliko norosti. Drugi nas imajo za čudaške. Občutek imamo, da imamo zvezane roke, da ne moremo prav nič spremeniti. A to ni res. Pomembno je, da vedno ohranimo vero vase in se zavedamo, da je vsak posameznik zelo pomemben, celo ključen element globalne spremembe, ki lahko pomaga, da se tehtnica prevesi na pravo stran.

5. Zapademo nazaj v stare vzorce

Celo življenje smo delovali po določenih naučenih vzorcih, ki smo jih globoko ponotranjili in se nam zdijo naravni. Nato smo tekom duhovnega razvoja ozavestili, da nosimo določene vzroce delovanja in mišljenja, ki niso tako zelo naravni, temveč so celo problematični. Želimo jih spremeniti. A potrebujejo izredno veliko potrpežljivosti in vztrajnosti, zato zlahka nevede zapademo nazaj. Bodimo pozorni na njih.

6. Ne poslušamo svojega srca

Ves čas dobivamo nežne namige, sinhronosti vesolja, ki nam osvetljujejo pot. Naša duša in srce prav tako vesta, kam moramo iti in nas poskušata voditi. Zaupajte tistemu tihemu glasu srca, ki prične hitreje in z večjim veseljem biti ob misli, ki je prava, pa čeprav um govori drugače.

7. Še vedno mislimo, da nismo vredni

Zaradi današnje kulture, medijev, religije in še česa, imamo občutek, da nismo dovolj dobri. Da nismo vredni boljšega. Zavedajte se končno, da ste vredni najboljšega!

Če ste se torej zataknili na vaši poti, se soočite s potisnjenimi čustvi in naj jih zamenja ljubezen, sledite srcu in vedno… Vedno vedite, da ste vredni.

Prirejeno po: LJ Vanier, isoulscience