Seks – igra ognja in vode

Vsi dobro vemo, da so moški drugačni od žensk. A v čem smo si tako različni in zakaj? Z odgovori na to vprašanje se že tisoče let ukvarjajo filozofi, modreci in psihologi, rešitev uganke pa je v pogledu na svet kot celoto, ki je sestavljena iz dveh komplementarnih sil: moškega in ženskega principa.

Seks – igra ognja in vode (foto: profimedia) profimedia
30. 3. 2015

Ti dve ustvarjalni sili sta si nasprotni in v nenehni interakciji skušata doseči medsebojno usklajenost in ravnovesje. Njuno medsebojno delovanje ustvarja vse, kar obstaja, in njun večni ples lahko opazimo v vseh vidikih življenja: v menjavi letnih časov, dneva in noči, plime in oseke, sonca in dežja ... Ta dva principa sta znana kot jin in jang v kitajski tradiciji, Šiva in Šakti v indijski tradiciji ali na splošno povedano, električno in magnetno, plus in minus ...

Moški princip predstavlja toploto, ogenj, svetlobo, nebo, aktivnost in napetost, ženski pa mraz, vodo, temo, zemljo, pasivnost in sproščanje. Prav moški in ženska sta manifestacija teh kozmičnih sil – moški je utelešenje aktivnega in ženska pasivnega principa. Iz tega jasno vidimo, zakaj je sama narava spolov tako drugačna od druge oziroma zakaj sta si tako nasprotujoči.

Zastavlja se vprašanje, kako je sploh možno njuno sožitje. Toda ko pogledamo naravo, lahko vidimo, da se te razlike dopolnjujejo, in prav zahvaljujoč razlikam vse deluje kot popolna celota. A ljudje vse zapletamo ... kljub temu je ob malo razumevanja, modrosti, tolerance in veliko humorja sožitje lahko usklajeno in izpolnjujoče.

Seks – igra ognja in vode

Ena od najbolj očitnih razlik med moškim in žensko je telesna, in sicer po lokaciji spolnih organov. Ta telesna razlika ima tudi psihološko razsežnost. Pri moškem so spolni organi zunaj telesa, zaradi česar je njegova pozornost usmerjena na ven ter je njegova narava ekstrovertirana. Pri ženski so spolni organi znotraj telesa in tudi njena pozornost je usmerjena na znotraj, kar jo naredi bolj intuitivno in introvertirano.

Te razlike močno vplivajo tudi na njun pogled na življenje. Lahko bi rekli, da ženske stvari jemljejo preveč osebno in se bolj istovetijo z ljudmi in situacijami, moški pa posplošujejo in stvari dojemajo umsko. Zaradi različnega premišljevanja lahko prihaja do zapletov v komunikaciji in na koncu obojestranske frustracije. Toda tako en kot drugi način sta pravilna in enako dobra. Kvečjemu idealno je, če lahko stvari vidimo z obeh zornih kotov.

Vsem nam je znano, da se moški bolj odzivajo na vid in vonj, ženske pa na dotik in sluh. Moškemu je dovolj le pogled na žensko, ki pleše; ni tako zelo pomembno, katera glasba igra v ozadju, medtem ko ženska vztrajno skuša svojega moškega zvleči na plesišče, ker uživa v skupnem plesu ob romantični pesmi ali vroči salsi. Medtem ko on uživa v vonju njenih las in čutnem parfumu, se ona topi ob sladkih besedah, ki ji jih on šepeta v uho.

Ker je moški utelešenje aktivnega principa, je njegova spolna energija kot ogenj. Moški se, tako kot ogenj, hitro prižgejo, zagorijo in ugasnejo. Ženske so kot voda. Dlje časa potrebujejo, da bi se ogrele, in ko se ogrejejo, dolgo ostanejo vroče in se počasi hladijo. Zdaj vam je bolj jasno, zakaj večina moških meni, da je zanje predigra bolj ali manj nepotrebna.

Ženske še kako potrebujemo nežno božanje, strastne poljube ter objeme pred in po seksu. Saj tudi ogenj potrebuje veliko časa, da pogreje vodo in jo zavre. In enkrat ko zavre, potrebuje čas, da se shladi ...

Moškim ni lahko shajati s svojo in z žensko energijo, ker morajo vedeti, kako ohraniti svoj ogenj dovolj časa, da bi povsem zadovoljili žensko. To je zares zahtevna naloga, s katero so se ukvarjali številni modreci starodavnih kultur in so se domislili številnih tehnik, s katerimi moški svojo energijo lahko nadzoruje in gre lahko naprej vzporedno z žensko.

Interakcijo moškega in ženske v ženskem odnosu lahko primerjamo s kuhanjem. Popolno ravnovesje ognja in vode daje odlično skuhan in okusen obrok. Ne pravijo brez razloga, da je kakovosten seks prava umetnost.

Hana Dervović, Jelena Skert, Park Božanske Energije

Preberite si še: 

Seks – igra ognja in vode 2. del

Ljubite se vsaj 45 minut. Zakaj?