Srečen otrok: Omogočite mu ustvarjalno odraščanje

Čez petdeset let ne bo več pomembno, kakšen avto ste vozili, v kakšni hiši ste živeli, koliko ste imeli na bančnem računu in kako ste se oblačili. A svet bo morda za odtenek boljši, ker ste bili pomembni v življenju nekega otroka.

Srečen otrok: Omogočite mu ustvarjalno odraščanje (foto: Mare Milin) Mare Milin
14. 10. 2011

Ustavi se in razmisli

Cilj vsakega starša so zdravi, pametni in uspešni otroci. Da bi to lahko dosegli, starši potrebujejo samo dve pomagali: ljubezen in avtoriteto.

Tako vsaj trdita Steve in Shaaron Biddulph, avtorja knjige Nove skrivnosti srečnih otrok. Njun nasvet staršem je avtoritativna ljubezen. Z drugimi besedami: poleg ljubezni ni za otroke nič bolj pomembnega od discipline – vendar ne zaporniške.

Avtoritativna ljubezen temelji na dveh pravilih:

  • prvo je ‘ustavi se in razmisli’
  • drugo pa ‘sooči se s težavo in jo reši’


Ta metoda izključuje kaznovanje, zato se otroci staršev ne bodo bali, starši pa ne bodo imeli občutka krivde in sramu. Otroci se bodo naučili razmisliti o težavi in samostojno ugotoviti, kaj so naredili narobe.

Cilj vsakega starša so zdravi, pametni in uspešni otroci.

‘Da’ namesto ‘ne’

“Kot starš morate v otrokovem življenju odigrati veliko število vlog: vlogo učitelja, prijatelja in svetovalca. Zanimanje, ki ga kažete, je za otroka spodbuda na začetku življenjske poti,” pravi Miriam Stoppard, avtorica knjige Razvoj vašega otroka.

Če otroka nečesa učite, vstanite in mu pokažite, ali pa to naredite skupaj z njim. Ne zanašajte se zgolj na ukazovanje in dajanje napotkov. Za otroke, predvsem majhne, je treba neko stvar večkrat ponoviti.

Izražajte se pozitivno. Namesto da rečete ‘Le glej, da ne boš udaril psa,’ raje recite ‘Ja, lep kuža je, igrajva se z njim.’ Nekatere stvari pa morajo biti prepovedane. ‘Ne’ recite takrat, kadar obstaja nevarnost, ali takrat, ko otrok s svojim ravnanjem lahko povzroči škodo.

A tudi ko rečete ‘ne’, ni treba, da je to začetek pregovarjanja. Njegovo pozornost odvrnite s čim bolj zanimivim.

Mali geniji

V nekaterih življenjskih obdobjih se otroci največ naučijo iz ustvarjalnih iger. V knjigi Prebudite genija v svojem otroku Ken Adams staršem pojasnjuje, kaj lahko v določenem obdobju od svojega otroka pričakujejo in s katerimi igrami bodo spodbudili razvoj njegove ustvarjalnosti in drugih potencialov.

Predšolski otroci so zelo ustvarjalni in radi eksperimentirajo, svoje veščine pa lahko razvijajo le na podlagi izkustev. Starši lahko z različnimi dejavnostmi spodbudijo razvoj talentov svojega otroka. V tem obdobju otroci najraje rišejo, barvajo, slikajo, izrezujejo, modelirajo, gradijo, igrajo vloge v izmišljenih igrah, zbirajo sličice, kamenčke, suho cvetje ali razglednice.

Takšni albumi vam lahko pomagajo odpirati nove teme, širiti otrokov besedni zaklad in odkriti, kaj ga najbolj zanima.

Iva Jerković