Kako preseči neučakan um?

1. 2. 2016
Deli
Kako preseči neučakan um?

Vaja za neučakan um.

Vaja: Zavedajte se neučakanosti, medtem ko v vas narašča skozi dan. Pozorni bodite na znake, ki jih oddaja telo (npr. tapkanje s prsti). Pojavljajo se v umu (notranji glas vas npr. opozarja: "Pohiti!"), in spremljajo neučakanost. Vprašajte se: "Zakaj hitim? Kam dirjam, kaj želim doseči?" Videli boste, kateri odgovori bodo prišli na dan.

Znaki neučakanosti

Neučakanost je v naši sodobni družbi zelo prisotna. Ko se promet začne ustavljati ali se popolnoma ustavi, ko nekdo zamuja na dogovorjeni sestanek, kadarkoli moramo 'brezposelno' čakati. Znaki, ki jih telo oddaja, se razlikujejo pri vsakem posamezniku. Pokažejo se lahko kot pospešen utrip srca, tapkanje s prsti, tapkanje z nogo, teža v prsnem košu, stiskanje želodca, nervoza. Morda boste opazili, da sem za volanom vedno nagnjena naprej, kot da je vožnja izguba časa in boste prej prispeli na cilj, če se boste nagnili naprej.

Znaki neučakanosti v našem umu vključujejo vznemirjenost, ravnodušnost, razdražljivost in določene vrste umskih stavkov, ki so včasih izgovorjeni na glas, največkrat preveč na glas! "Ne morem verjeti, koliko časa potrebuješ za tole!", "Kje se je ustavilo?", "Počasnež, premakni se že enkrat!"

Zgodovina neučakanosti

Zanimivo je raziskati, kje ali kdaj smo se naučili biti neučakani. Morda vam bodo pomagala naslednja vprašanja: Ali so bili tudi vaši starši neučakani, ko ste še živeli z njimi? Ali ste se naučili biti neučakani v šoli, ker se vam je zdela učiteljica dolgočasna ali niste mogli slediti učnemu programu, ker je potekal prehitro ali preveč počasi? Neučakanost nastane, ko vaš um prehiti čas in hoče biti že v prihodnosti ter skuša na silo pospešiti čas.

Veliko ljudi odkrije, da njihova neučakanost izgine, ko se naučijo prepoznavati njene zgodnje znake in pozornost posvetiti sedanjemu trenutku – svojemu dihanju, stiku oblačil s kožo, zvokom v prostoru.

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman