Vsakič, ko krivite drugega, se odrekate svoji moči

Dokler boste gojili zamerljive misli, se ne boste nikoli znebili zagrenjenosti. Le kako bi lahko bili srečni ta hip, ko pa se še naprej želite jeziti in gojiti zamero?

Vsakič, ko krivite drugega, se odrekate svoji moči (foto: profimedia) profimedia
6. 1. 2022

Zagrenjene misli ne morejo prinesti veselja. Ne glede na vaše prepričanje, da ste upravičeni do njih, ne glede na to, kaj so vam 'oni' zakrivili, ne boste nikoli svobodni, če se vztrajno oklepate preteklosti. Šele ko boste odpustili sebi in drugim, se boste osvobodili spon preteklosti.

Če vas prežema občutek, da ste obtičali v določenem položaju, to običajno pomeni, da še vedno niste odpustili vsega. Če ta hip vaše življenje ne teče po načrtih, to običajno pomeni, da se oklepate nekega trenutka iz preteklosti. To je lahko obžalovanje, žalost, prizadetost, strah, slaba vest, pripisovanje krivde drugim, jeza, zamera, včasih pa celo želja po maščevanju. Vsako od teh stanj izvira iz vaše nepripravljenosti, da bi odpustili, vašega zavračanja, da bi preteklost pustili za seboj in stopili v korak s sedanjostjo. Samo zdaj lahko krojite svojo prihodnost.

Če se oklepate preteklosti, ne morete bivati v sedanjosti. Moč vaših misli in besed se skriva samo v trenutku. Zakaj bi torej tratili svoje trenutne misli tako, da iz smeti preteklosti oblikujete svojo prihodnost?

Vsakič, ko krivite koga drugega, se odrekate svoji moči, saj prepuščate odgovornost za svoja čustva drugim. Ljudje v vašem življenju s svojim vedenjem morda res sprožajo v vas neprijetne odzive, vendar vam oni niso zlezli v glavo in ustvarili gumbov, na katere pritiskajo. Prevzemanje odgovornosti za svoja čustva in odzive pomeni obvladovati svojo 'odzivno sposobnost'. Z drugimi besedami, naučite se zavestno odločati, namesto da se le odzivate.

Odpuščanje je za marsikoga zapleten in težko razumljiv pojem, toda zavedajte se razlike med odpuščanjem in sprejemanjem. Odpustiti nekomu ne pomeni, da odobravate njegovo vedenje! Samo dejanje odpuščanja je nekaj, kar storite v mislih. To nikakor ni povezano z drugo osebo. Smisel iskrenega odpuščanja je, da se osvobodite bolečine. Gre za preprosto dejanje, pri katerem se znebite negativne energije, za katero ste se prej odločili, da se je boste oklepali.

Odpuščanje prav tako ne pomeni privolitve v to, da bodo za vas v boleča vedenja in ravnanja drugih še naprej navzoča v vašem življenju. Včasih pa odpuščanje pomeni, da nekoga izpustimo: najprej mu odpustimo, nato ga izpustimo. postaviti se zase in začrtati zdrave meje je dostikrat najbolj ljubezniva stvar, ki jo lahko naredite - ne le zase, temveč tudi drugemu.

Ne glede na razloge, zaradi katerih ste zagrenjeni in zamerljivi, lahko presežete ta čustva. Izbira je vaša. Sami se odločite, ali boste še naprej kuhali zamero ali pa si boste naredili uslugo in dobre volje izpustili vse, kar se je zgodilo v preteklosti; izpustite, nato pa stopite korak naprej in si ustvarite veselo in izpolnjeno življenje. Iz svojega življenja lahko po želji naredite, kar koli vam srce poželi, saj imate svobodno izbiro.

Iz knjige: Louise L. Hay: Zmorem! Kako si z afirmacijami izboljšati življenje; založba Primus