Ženska s svojim obnašanjem sama odloča, kakšnega moža bo imela

Ženske rade rečejo: »Moški si želijo samo seks …«, medtem ko moški radi govorijo: »Ženske hočejo samo denar in šoping …«. No, ni ravno tako. Oboje je del življenja, dejstvo pa je, da tisti, ki tako površno posplošujejo, javno kažejo, da vedo zelo malo o naravi enih in drugih. Vsak od nas je drugačen, obstajajo pa značilne lastnosti in recepti, kako se dotakniti srca ženske in moškega, in nasprotno, kako enim in drugim stopiti na ego.

Ženska s svojim obnašanjem sama odloča, kakšnega moža bo imela (foto: shutterstock) shutterstock
19. 3. 2023

Ker ne poznamo bistvenih razlik v moški in ženski miselnosti, drug od drugega pričakujemo več, kot si lahko zares ponudimo, kar vodi v neštete, povsem nepotrebne nesporazume v partnerstvu, družini, med prijatelji in na delovnem mestu.

Ženske imajo kar nekajkrat močnejše emocije od moških, tako lahko bistveno bolj uživajo in tudi trpijo kot moški. Ko so ženske srečne, so vsi srečni, ko pa trpijo, trpijo vsi, zato je tako pomembno, da so vedno preskrbljene in zadovoljne, saj njihova zavest in počutje odločilno vplivata na vse okrog, še zlasti na otroke.

Moški, ki to ve, bo ženski vedno dal vse, kar potrebuje (ne pa nujno vsega, kar si želi). Pameten moški, ki ve, kako pomembno za srečo in zdravje zveze in otrok je, da je ženska mirna in zadovoljna, bo za družino poskrbel v vseh pogledih in ne bo dopuščal tega, da bo ona zgolj zaradi denarja delala v okolju, ki ji nikakor ne ustreza, če seveda sama ne želi tako. Samo v tem primeru lahko računa na to, da bo ženska sposobna dati svoj neprecenljivi prispevek v odnosih in vzgoji.

Dom, kjer so ženske spoštovane, preskrbljene in zadovoljne, privlači vse obilje in predstavlja pravi mali raj na zemlji, moškega, ki grdo ravna z žensko, pa življenje slej ko prej uniči v vseh pogledih.

Moški praviloma obožuje rutino, za žensko pa je rutina nekaj najbolj groznega, kar se ji lahko zgodi. Moški živi za cilje, ženska pa živi za emocije; moški živi za zmage, ženska pa za harmonijo. Prva potreba žensk je varnost, ko pa je ta zadovoljena, pride na vrsto raznolikost.

Zelo nenavadna razlika je tudi v zgradbi subtilnega telesa moških in žensk. Pri moškem hkrati deluje bodisi razum bodisi čustva in čutila, pri ženskah pa vedno deluje oboje hkrati. To jasno vidimo v tem, da moški praviloma najlaže razmišlja, ko je sam, dekleta pa navadno v primeru, ko jim je težko, nekoga pokličejo in se pomirijo s pogovorom. Oboje ima svoje prednosti in slabosti; težava moškega uma je, da ko je zelo čustven ali neobvladan, njegov razum popolnoma odpove, slaba stran ženskega uma pa je, da se emocije nikdar zares ne izklopijo. 

Zgodovina in sodobni mediji precej pogosteje omenjajo moške, ko govorijo o genijih, zanimivo pa je, da se moški omenjajo precej pogosteje tudi, ko je govor o – norcih. Zapisano je bilo, da moški, ki ga vodijo čutila, um in čustva, ne more dobro uporabljati svojega razuma, inteligence, tako lahko iz tega razumemo, zakaj moški pogosteje počnejo povsem nerazumne reči.

Zgodovina in sodobna znanost radi pozabljata, da vrsta genialnosti, ki jo imamo danes za genialno, še zdaleč ni edina genialnost; vse spoštovanje številnim izjemnim matematikom, kemikom, fizikom in drugim mislecem, zame osebno pa je še precej večji genij, kot nekdo, ki je sposoben izračunati neštete enačbe in integrale ter oceniti razdaljo do sonca in lune, tisti, ki je sposoben ravnati z ljudmi nežno, ljubeznivo, strpno, požrtvovalno in potrpežljivo, velikokrat za ceno lastnega neudobja.

To so iz generacije v generacijo počele naše svete mame, za kar pa niso dobile nobenih državnih in evropskih priznanj, dobile pa so močno družino, osebno zadovoljstvo in, kar je najpomembneje, mir. Danes smo ženske za ceno nevzgojenih otrok in nepovezanih družin vpregli v industrijo, kjer marsikatera gara kot osel, številni ljudje, direktorji in predsedniki pa tudi na račun tega vse življenje ostanejo na ravni zrelosti desetletnega otroka. Sam zase pred šestimi leti težko rečem, da sem razmišljal kaj bolj zrelo kot povprečni šestošolec v OŠ Bežigrad ali OŠ Boštanj, četudi sem bil sposoben finančno preskrbeti sebe in tedanje dekle.

Ena ključnih napak, ki jih delajo moški, je, da radi dajejo nasvete vedno, ko jim ženska kaj potoži. Nikar ne delajte tega! Ženska se pomiri, ko jo nekdo razume. Ko nam nekaj govori, ne potrebuje nasveta, potrebuje le posluh.

Moški sčasoma dobre kvalitete pridobivamo, dekleta pa imajo vse dobre lastnosti že od rojstva, a jih zaradi družbe postopno izgubljajo. Ženska v izjemni meri oblikuje dinamiko v odnosih, zato je zanjo še posebej zelo pomembno, da odlično pozna zakonitosti medsebojnih odnosov.

Prava narava in dolžnosti enih in drugih postanejo najbolj očitne, ko se dva zaljubita. Takrat je moški odločen, delaven in odgovoren, ženska pa mila in ljubezniva.

Moški moramo dojeti nekaj; dejstvo je, da ženska občuti nezadovoljstvo in nemir, ko se moški obnaša kot otrok; družino si želi ustvariti s pravim moškim, ki ji zagotavlja zaščito in podporo, z nekom, ki vedno pomiri njen um, pogosto pa je razočarana, ko se moški obnaša ravno nasprotno – kot otrok, in pričakuje, da ga bo ženska ščitila, mirila in mu zagotavljala udobje ter mu 'brisala nosek'. To odnos mož/žena spremeni v odnos mati/sin in je daleč od tega, kar si oba želita in potrebujeta.

Redke sodobne ženske poznajo skrivnosti moške narave in ega ... Tako pristopajo k njim povsem napačno, kar vodi v številne povsem nepotrebne prepire in nesporazume. Ženska je kot vrat, ki obrača glavo, zrel moški pa ne more ne ustreči nežni in ljubeznivi ženski, ne želi pa ustreči nekomu, ki to zahteva od njega. Ženska s svojim obnašanjem sama odloča, ali bo imela zvestega in delavnega ali pa, nasprotno, neodgovornega in nezrelega moža. 

Na dolgi rok lahko preživi le zveza, v kateri se vsaj eden od partnerjev ukvarja s kakovostnim delom na sebi. Nekdo, ki se ne samoizpopolnjuje, postane dolgočasen drugim in samemu sebi. 

Če želijo ženske, da bodo moški zares moški, jim morajo najprej to same dovoliti in fante že kot majhne vzgajati v moške, in ne v copate. Moški obožuje položaj zaščitnika in se čuti dolžan poskrbeti za vse, ki mu to dovolijo, sicer lahko razvije nagnjenje k slabim razvadam in dobi občutek, da je ljudem v napoto. Kadar poskuša ženska prevladati nad moškim, on navadno postane šibek in začne piti, varati ter (p)ostane neodgovoren ali celo nasilen, saj njegov um in ego tega ne preneseta. Žalostno in grozno je videti, koliko nasilja je v sodobnih družinah in zvezah. Ženska je pogosteje nasilna psihično, moški pa fizično.

Moški potrebuje občutek, da vodi, ščiti in ima glavno besedo. Moški, ki nima tega občutka, to potrebo po občutku kontrole in pomembnosti skuša zadovoljiti z drogami, igrami na srečo, pornografijo ali nezvestobo.

Posledično najbolj trpi ženska, saj se ob negotovem in šibkem moškem ne more počutiti srečne, ljubljene in zaščitene. Sodobne ženske pogosto garajo kot osli, ženski pa ni treba delati nobenih čudežnih stvari, da bi jo imel moški rad. Dovolj je to, da je ženska; ženska pa pomeni odnosi. Nekdo, ki obvlada to znanost, je neprecenljiv za vse okrog njega.

Danes smo moški bolj podobni ženskam, ženske pa moškim. To ne ustreza nikomur razen trgovcem, ki služijo na račun naše nesreče.

Ženske so po naravi zelo predane, a le nekomu, ki natančno ve, kaj dela, in ki je tudi sam predan nečemu ali nekomu posebnemu.

Izogibajte se moških, ki nimajo smiselnih in vzvišenih ciljev v življenju. Takšni moški bi se radi z vami le igrali ali pa bi radi, da ste jim mama, žena in Bog v eni osebi, moškim pa se je dobro izogibati trmastim in ostrim prepirljivkam, četudi so na videz lepe kot angel.

Starodavna modrost in razni spisi pravijo: ''Moški vodi, ženska sledi.'' To si moški navadno razlagajo takole: "Karkoli rečem, mora ženska preprosto storiti. Jaz rečem skoči, ona pa reče, kako visoko.'' To je krasen zakon, a ne? V resnici pa to, da ženska sledi, pomeni naslednje: karkoli pričakujem od nje, moram najprej delati in živeti sam. Če se kregava in želim, da uvidi svojo napako, moram najprej uvideti svojo. Če želim, da mi služi, moram najprej sam primerno služiti njej. To pa je nekoliko drugačen koncept vodenja, kajne? To je pravo vodenje, pravi 'leadership'.

Moški, če želiš voditi, vodi z zgledom – to najprej delaj sam in pokaži, kako.

Sodobnim moškim (in ženskam) manjka ustrezen trening, ki bi jih poučil o tem, kakšna je njihova vloga v odnosih in svetu. Kaj storiti? Potrebujejo mentorje, ki jih lahko to naučijo. 

To znanje ni uporabno le v odnosu do partnerja, ampak tudi v odnosu do staršev, otrok in sodelavcev. Nihče od nas navsezadnje ni niti ženska niti moški, trenutno pa imamo (mi kot posameznik, oseba) eni telo moškega, drugi telo ženske, zato je dobro vedeti, kakšne so karakteristike enega in drugega 'vozila'. Uporaba tega znanja v praksi daje čudežne rezultate.

Andrej Pešec, univ. dipl. pol. 

Spletna stran: Znanje za življenje

FB: Znanje za življenje