Zavedati se svojega namena na Zemlji, mu slediti in delovati v njegovi smeri

Kolikokrat se nam zgodi, da življenje kar teče mimo nas, mi pa imamo občutek, da ga samo iz razdalje opazujemo. 

Zavedati se svojega namena na Zemlji, mu slediti in delovati v njegovi smeri (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
18. 8. 2020

Ravno ta izkušnja je povod za nastanek intervjuja z Zvonimirjem Cekalović Ballonom, čilenskim predavateljem, ki se že dolga leta vrača v Slovenijo in predaja svoje znanje preko predavanj in delavnic.

Kaj pomeni živeti svoje življenje?

Na kratko to pomeni, da se zavedaš svojega namena na Zemlji, mu slediš in deluješ v njegovi smeri. Že samo zato, ker smo človeška bitja, smo naučeni, da pozabimo, kdo smo. Nato vstopimo v "cev" prepričanj, ki popolnoma preoblikujejo našo pristno realnost.

Ta "cev" je sestavljena iz prepričanj, ki jih prevzamemo od naših staršev, učiteljev, prijateljev, oblasti itd. Edina prepričanja, ki so resnično naša, so tista, ki jih nosimo v svojem telesu kot naše izkušnje.

Zaživeti svoje življenje pomeni ponovno odkriti svoja prepričanja – delati stvari, ki si jih resnično želiš početi. Ko začneš delovati na takšen način, se prične proces individuacije. Kar pomeni, da začneš zavestno živeti na vseh štirih nivojih svojega obstoja (fizičnem, mentalnem, čustvenem in duhovnem).

Kaj so vzroki, da nas zanese s te poti? Kako se jim upreti?

Vzrok je človeška evolucija. Ko pridemo na Zemljo, smo divja človeška bitja, kot živali. Družbena prepričanja in načini obnašanja nam z nadzorovanjem našega izražanja prirežejo krila. Ker nimamo moči, da bi premagali odrasle, se predamo njihovemu načinu delovanja in s tem stisnemo naš izraz in kreativnost.

Kot odrasli ta proces vidimo popolnoma drugače. Našim otrokom vgradimo naša prepričanja, našo tradicijo, načine obnašanja, ki jih družba odobrava. Iz strahov, da ne bi bili obsojani, kreiramo omejitve v svetovih naših otrok. Pri tem pa pozabljamo na njihovo edinstvenost, na njihov način izraza, na njihove potenciale. Na enak način deluje tudi tradicionalno šolstvo.

Naša kreativnost in zmožnosti so popolnoma zrušene do časa, ko postanemo odrasli. To je tradicionalen proces, kako starši pomagajo otrokom biti »dobri«!

A nepotrebno se je upirati »izletom« iz naše poti. Ko to počnemo, življenje postane upor in tudi to nas popelje iz naše poti. Rešitev je, da si čustveno jasen in TO JE MOČ. Ta jasnost ti da orodja, da slediš svojim sanjam, karkoli te so!

Kakšen vpliv ima družba, v kateri živimo, na naša življenja, pričakovanja? Je drugače za moške in ženske?

Družba ustvarja pravila na osnovi strahov, prepričanj in verovanj, daleč stran od modrosti! Prosim, razumite, da ne sodim, kaj delamo kot družba. Tako jaz izkušam človeško evolucijo. In mora biti tako – ko bomo našo zavest razširili, tudi le za malo, bomo videli, kako bodo vsa boleča pravila začela izginjati iz naše družbe. To je vprašanje evolucije, komunikacije in časa.

Vsako pravilo je ustvarjeno, da ti obstajaš kot zaščiten član družbe. Neprestano živimo znotraj te iluzije prepričanj, zaščite, varnosti itd. Nihče te ne more zaščiti ali ti nuditi varnosti. Ti izrazi so ustvarjeni iz kolektivnega strahu politikov in intelektualcev v družbi, od tistih, ki iščejo moč.

Tvoja pričakovanja so iluzija, saj so ustvarjena na osnovi nerealnosti. Ko si jih ogledaš, vidiš, da je večina med njimi nasprotna situaciji realnosti, ki jo živiš v tem trenutku.

Seveda so razlike med moškimi in ženskami. Iluzija enakosti med spoloma ne obstaja. Naš obstoj je ustvarjen iz teh dveh različnih energij in dokler ustvarjamo na njuni osnovi, bodo vedno razlike. Naloga za moške in ženske je enaka, vendar ne osnova ustvarjalnih energij! Obe sta individualni energiji, ki sta ena drugi potrebni, da ustvarita življenje. Dejstvo je, da ena brez druge ne moreta obstajati. Sta odgovorni za kreacijo vsega, kar vidimo in izkušamo.

Kako uskladiti pričakovanja družbe in svoja notranja hrepenenja?

Pričakovanja družbe so ustvarjena na osnovi strahov. Zato jih vedno spremljajo obtožbe. Človeška hrepenenja so nad omejitvami naše realnosti. Nimajo treh dimenzij obstoja na Zemlji. V telesu se jih zavedamo, da se spomnimo, kdo smo in kaj moramo narediti, da izpolnimo svoj življenjski namen. Na Zemljo smo prišli izkušati svobodo, užitek in zdravje.

Ko spremeniš svoje zaznavanje, spremeniš svojo realnost. Če se uskladiš z družbo, lažeš sam sebi. Navkljub družbenim pričakovanjem moraš izpolniti svoj namen, svoja hrepenenja, svoje želje. Ko imaš v sebi čustveno jasnost, se bo to zgodilo na najbolj neverjeten način.

Kako najti ravnotežje med družino, delom, prijatelji in s seboj?

TI si center svoje realnosti. Si edini center v realnosti, ki jo ustvarjaš. Moraš prepoznati sebe in kaj si TI želiš, ne glede na ostale elemente realnosti. 

Moraš se disciplinirati, da prevzameš odgovornost za svoje življenje in postaneš center tvoje realnosti. Vsi ostali naj bodo na drugem mestu. Ko boš to izvajal v vseh svojih dejanjih, boš opazil, kako se bo spremenilo tvoje dojemanje realnosti, tvoje srce se bo odprlo, začutil boš sočutje in postal boš magnet.

Ali obstaja instant recept za srečno življenje?

Instantna sreča pride z instantno kavo! Včasih mi ljudje povejo, kako so srečni, ko jo okušajo ...?? Sam se sprašujem o tem!!!

Ja, obstaja. Bodi edini center realnosti, ki jo TI ustvarjaš!

Anja Timzoya