Življenjski nasvet kirurga Yacouba, ki ne bo nikoli zastarel …

… in ki bi ga moral poznati vsak izmed nas za ohranjanje zdravja. 

Življenjski nasvet kirurga Yacouba, ki ne bo nikoli zastarel … (foto: Profimedia) Profimedia
15. 5. 2021

Naj ta zgodba večkrat odzvanja v vaših mislih:

Britansko-egiptovski srčni kirurg Magdi Habib Yacoub gre vsak dan na sprehod. Nekega dne leta 2009 sva se na poti iz hotela ob ženevskem jezeru skoraj zaletela drug v drugega. Še zmeraj se spomnim razgleda, ki se nama je odpiral v pritajeni luči nad čudovitim jezerom, ki ga obdajajo gore. Preprosto obstala sva v strmenju. Povedal mi je, da je pred spanjem nameraval prehoditi še kake štiri, pet kilometrov. Ker je bil tak tudi moj načrt, sva se odločila, da greva skupaj.

Kar je bila zame velika sreča. Povprašal sem ga o njegovem poklicu in povedal mi je, da je naredil okoli 20.000 operacij na odprtem srcu. Drugi zdravniki prežagajo prsnico in razprejo prsni koš, potem pa se pacientovo srce in dihanje za kratek čas ustavita, da Yacoub lahko izvede operacijo na samem srcu. Nato zapusti operacijsko dvorano in gre k naslednjemu pacientu, ki ga že čaka z odprtim prsnim košem. Običajno ima pet operacij dnevno.

Pred devetimi leti je dveletni punčki vsadil novo srce. Med operacijo je njeno srce odklopil, vendar ga je pustil v telesu. Po osmih letih je nadomestno srce prenehalo delovati, kot je bilo predvideno, in spet je šlo za življenje in smrt. Yacouba so poklicali, da operira. Odklopil je vsajeno srce in ponovno priklopil dekličino srce, kije medtem v telesu zraslo in ozdravelo. To je bila prva uspešna operacija te vrste. Deklica je hitro ozdravela. Danes je poročena in ima otroke.

Radoveden sem bil, zato sem Yacouba vprašal, česa se je naučil med preučevanjem tisočih utripajočih src. Yacoub je brez kakšne posebne drame odgovoril: "Pojdi vsak dan na sprehod." Zagotovil mi je, da ta nasvet ne bo nikoli zastarel.

Yacoub je upovedal tisto, kar je verjetno čutila moja mormor. Oče moderne medicine Hipokrat je to resnico dojel že pred 2.400 leti. Svaril je pred napačnim zdravljenjem in pouarjal, da nobeno zdravilo ne more imeti tako širokega učinka kot postavljanje ene noge pred drugo: "Hoja je najboljše zdravilo." Verjamem, da je hoja igrala pri zdravju človeštva pomembnejšo vlogo kot vsa zdravila, ki smo jih zaužili skozi zgodovino.

Vir: Erling Kagge, Hoja. Knjiga, ki je izšla pri založbi Vida. Svoj izvod si lahko zagotovite TUKAJ.

Fotografije: profimedia in promocijsko gradivo

Poglejte si še: