Bilka Baloh o ajurvedi, postu in telesnemu razstrupljanju (Modra soba/Sensa podkast)

4. 1. 2023
Deli
Bilka Baloh o ajurvedi, postu in telesnemu razstrupljanju (Modra soba/Sensa podkast) (foto: sensa)
sensa

POGOVOR o ajurvedi in o dobri skrbi zase. O povezanosti možganov in črevesja, kar ugotavlja sodobna alopatska medicina, medtem ko se ajurveda temu posveča že tisoč in več let. O zdravi in uravnoteženi negi ter telesnem čiščenju in razstrupljanju. O zdravem postenju.

BILKA BALOH (1967) je hči znamenitega slovenskega igralca Mihe Baloha. Kot otrok je živela na podeželju na Gorenjskem pri omici (mamini mami), ki je že v 70. letih delovala po principih permakulture, bila ekološko naravnana in celo izvajala jogo, čeprav je temu sama rekla telovadba.Po kranjski gimnaziji se je vpisala na fakulteto za šport, ki je ni dokončala, je pa kasneje končala kozmetično šolo, kjer se je naučila osnov ličenja in pedikure. Kot maskerka je začela na Kanalu A in v Neapelju opravila šolo profesionalnega modnega ličenja. Zatem je v Hollywoodu končala priznano šolo Joeja Blasca za filmsko masko in posebne učinke ter tam kratek čas delovala kot maskerka. V Sloveniji je bila nekaj časa zaposlena v ljubljanski Drami in nato delala kot svobodnjakinja na različnih projektih. Prva je začela s telesnimi poslikavami (body painting), s katerimi se je seznanila v Parizu. Svoj prvi post je izvedla pri tridesetih letih. V preteklosti se je postila dvakrat na leto po 14 dni, njen najdaljši post je trajal 25 dni. Post ji predstavlja popoln 'reset', ki ni povezan samo s čiščenjem na telesni ravni, temveč tudi na mentalni, duhovni in čustveni ravni. Posvetila se je ajurvedi in začela svetovati o zdravi in uravnoteženi prehrani.

Kot navdušena smučarka (bila je celo v reprezentanci akrobatskega smučanja)  je smučanje učila najmlajše. Ukvarja se s pohodništvom in plezanjem, ne gleda televizije, vstaja ob  štirih ali petih zjutraj in ima prisrčnega psa. Je veganka.

Doslej je izdala dve knjigi: Post, seme zdravja in Post širi zavest – modrost celične inteligence.

Pogovor lahko poslušate tudi na podkast aplikacijah.

Več Sensa podkastov najdete na metropolitan.si/play/sensa/