MODRA SOBA z Majo Megla: Luka Jamnik o Laibachu, skladanju, turnejah in Alamutu

17. 8. 2022
Deli
MODRA SOBA z Majo Megla:  Luka Jamnik o Laibachu, skladanju, turnejah in Alamutu (foto: sensa)
sensa

Pogovor o Laibachu, skladanju, življenju na turnejah in projektu Alamut. Rodil se je v letu 1982, ko so Laibach nastopili na legendarnem Novem rocku v Križankah in je v njihovega pokojnega frontmana Tomaža Hostnika priletela steklenica, kljub razklani ustnici in krvavenju pa je brez trzljaja nastopal dalje. Za sabo so imeli že svojo prvo razstavo v Galeriji Škuc in napisan manifest. Oblačili so se v uniforme in izdelke opremili s črnim križem in zobčenikom. Pretresli so politično in kulturno sredino. Šestindvajset let kasneje se jim je pridružil. 

Pogovor lahko le poslušate v avdio formatu tukaj

LUKA JAMNIK (1982) je instrumentalist, skladatelj, producent. Od leta 2006 sodeluje s skupino Laibach, s katero je nastopil na več kot 300 koncertih po Evropi, Severni Ameriki in Aziji. Z njimi je napisal več simfoničnih del. Po naročilu festivala sodobne glasbe Ultima v Oslu je leta 2014 nastala Olaf Trygvason Poem, elektronsko-simfonična kompozicija, zasnovana po nekaterih motivih nedokončane Griegove opere. 2016 je sledil Krst pri Savici, triintridesetminutna kompozicija za simfonični orkester, zbor, elektroniko in skupino Laibach, premierno izvedena v Križankah. Leta 2018 je ob stoletnici poljske neodvisnosti po naročilu poljskega inštituta Adam Mickiewicz nastala Polonia, štiristavčno simfonično delo za orkester, zbor in skupino Laibach po motivih Sinfonie Sacre Andrzeja Panufnika.

Zadnji projekt je Alamut, devetdesetminutno delo za skupino Laibach, simfonični orkester, zbor, eksperimentalni zbor in tradicionalni orkester Karnay po motivih romana Alamut Vladimirja Bartola. Delo je nastalo v sodelovanju z dvema iranskima skladateljema, Idinom Samimijem Mofakhanom in Nimo A. Rowshanom.

Ustvarja tudi scensko glasbo in je sodeloval z več gledališči, dvakrat z Mestnim gledališčem ljubljanskim in še z Residenztheater v Münchenu, s Schauspielhaus v Düsseldorfu, z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Kot skladatelj, producent in/ali instrumentalist je sodeloval na več ploščah skupine Laibach: We Forge The Future (2021), Revisited (2020), Spectre (2014) in druge. Je tudi član tria VOZK (Izidor Leitinger, Sašo Vollmaier), ki v lastnih kompozicijah združuje prvine komponirane glasbe, elektronike, improvizacije in popularne glasbe, vse skupaj pa prepletajo s sodobnim plesom. Soustvarja tudi v alternativno-popularni zasedbi Kamerad Krivatoff (en EP, en LP - 2014). In piše, ko ga spodbudijo. Leta 2018 je na pobudo mladega saksofonista Domna Korena nastala kompozicija Pena prelom, za altovski saksofon in elektroniko, ki je bila izvedena v Slovenski filharmoniji in na Svetovnem kongresu saksofonistov v Zagrebu.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Vabljeni tudi k poslušanju preteklih pogovorov: