Modra soba z Majo Megla – sociolog Tomaž Mastnak o sodobni družbi, kje smo in zakaj, kam gremo?

Pogovor o svetu, ki ga pretresajo globoke spremembe in o prelomnih časih, v katerih živimo. O sodobni družbi, o svobodi in enoumju, o naraščanju nasilja in o porastu sovražnega govora ter nizki ravni javne debate. O lažnih novicah in preverjevalcih dejstev, o kulturi izobčenja in diskreditacij, nezaupanju medijem in fenomenu teorij zarot.

Modra soba z Majo Megla – sociolog Tomaž Mastnak o sodobni družbi, kje smo in zakaj, kam gremo? (foto: sensa) sensa
9. 11. 2022

A tudi o bogatenju peščice (1 odstotek najbogatejših si lasti 45 odstotkov vsega bogastva sveta), vzponu drugih ekonomskih velesil (Kitajska, Rusija, Indija), slabitvi ameriške dominacije  ter prerazporejanju moči na svetovnem političnem parketu. Drvimo v tretjo svetovno vojno? Kje smo, zakaj smo sem prispeli in kakšni so nadaljnji izgledi? 

Pogovor lahko poslušate tudi v AVDIO obliki: 

Tomaž Mastnak (1953) je sociolog, raziskovalec, predavatelj, publicist in civilnodružbeni aktivist. V nekdanji Jugoslaviji je bil sodno preganjan zaradi svojih člankov. Diplomiral je na FSPN, magistriral in doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti, na oddelkih za filozofijo in sociologijo. Podoktorski študij je opravil na univerzah v Cambridgeu in Edinburghu in na univerzi Johns Hopkins v Baltimoru. Nekaj desetletij je raziskoval in predaval na več prestižnih ameriških in britanskih univerzah, kot so Univerza Harvard, Univerza v New Yorku, Univerza v Cambridgeu, Univerza v Oxfordu in Ameriška univerza v Kairu, nazadnje na eni najuglednejših – na ameriškem Princetonu. Zaposlen je bil kot urednik za družboslovje na Cankarjevi založbi in za tem na Marksističnem centru CK ZKS ter nazadnje na  ZRC SAZU. Leta 2002 je bil prejemnik Zlatega znaka za izjemne dosežke področju humanistike, ki ga podeljuje SAZU.Je avtor številnih knjig s področja zgodovine politične in družbene misli. Uredil ali napisal je dobra dva ducata knjig, nazadnje Liberalizem, fašizem, neoliberalizem (2015), Črno internacionalo(2019), ki je izšla v dveh delih, Bonapartizem (2021) in Kovidni režim (2022).       

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Vabljeni tudi k poslušanju preteklih pogovorov: