Modra soba z Majo Megla: Jedrt Maležič o pisateljevanju in duhovnih zlorabah

12. 10. 2022
Deli
Modra soba z Majo Megla: Jedrt Maležič o pisateljevanju in duhovnih zlorabah (foto: sensa)
sensa

Pogovor o pisateljevanju, zahtevnih življenjskih preizkušnjah ter njihovih transformacijah v literarni svet. Posamezniki, ki jih težijo psihosomatske bolezni ali bremena travmatične preteklosti ter imajo slabe izkušnje s psihiatrijo in psihoterapevti, se pogosto obrnejo po pomoč k duhovnosti, kjer lahko naletijo na izkoriščanje, okoriščanje, zlorabe, zavajanje ...

S pastmi duhovnosti in duhovnih učiteljev se je srečala sama. Od tam navdih za humoren roman Vija vaja ven. Tudi večji del njenih ostalih knjig plemenitijo lastna izkustva: posameznike na psihiatrični kliniki obravnava v knjigi Težkomentalci, lezbični svet pa v knjigah Bojne barve in Križci krožci.

Podkast lahko poslušate tudi v avdio obliki 

Jedrt Maležič (1979) je pisateljica in književna prevajalka iz angleščine in francoščine. Leta 2016 je izdala dve kratkoprozni zbirki Težkomentalci in Bojne barve. Prva je bila nominirana za najboljši prvenec. V njej je (zaradi diagnosticirane manične depresije) črpala iz lastne izkušnje hospitaliziranih na psihiatrični kliniki. Druga je bila nominirana za nagrado novo mesto. V njej se je lotila izkušnje istospolne usmerjenosti v večinsko heteroseksualnem svetu. Sledili so trije romani. Vija vaja ven (2018), ki parodira new age in iskanje duševnega miru po Indiji, ter roman Napol morilke (2021), ki opisuje tri generacije tržaških Slovenk med vojnama, ki so v času vzpona fašizma v dvajsetih letih prejšnjega stoletja prisiljene pobegniti iz domačega Trsta. Letos je izšel roman Križci, krožci, ki zgodbo ubeseduje vzvratno in govori o razhodu v lezbični zvezi partnerk, ki imata skupnega otroka. Zgodbe pripoveduje duhovito in v sočnem besednjaku, ki se suče med pogovornim in knjižnim jezikom, začinjenim s slengom, kletvicami in frazami. Odlikuje jo humorna živost. Zase pravi, da je »pisanje njen hobi, prevajalka pa je po fohu«. Ima pa še eno vlogo: je lezbična mati.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Vabljeni tudi k poslušanju preteklih pogovorov: