O odnosih z Matjažem Juhartom: Živeti sebe z drugimi

15. 12. 2021
Deli
O odnosih z Matjažem Juhartom: Živeti sebe z drugimi (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

V novem Sensa pogovoru smo ponovno gostili Matjaža Juharta, specialnega pedagoga, predavatelja, terapevta in sekretarja Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Tokrat smo z Matjažem govorili o medsebojnih odnosih. 

Vabljeni k ogledu oddaje: 

Zdrav odnos se začne, ko najdete sebe, ko postanete pristen in prisoten. Šele takrat imate lahko zdrav odnos z drugim človekom. Odnos med dvema osebama je vedno zrcalna slika odnosa do sebe. "Kar jaz govorim vam, vedno govorim o sebi. Če jaz govorim, da ste nepotrpežljivi, neprijazni, …. s tem projeciram svoje negativne misli na drugo osebo." Zakaj imamo radi ljudi, ki nam govorijo prijazne besede? "Če jaz govorim prijazno vam, ne govorim prijazno o vas, temveč sem jaz v duši tak kakršen sem. Seveda pa je posledica tega, da vi to občutite."

Zdrav odnos je na prvem mestu poskrbeti zase. Zdrav odnos je kadar lahko jaz  ob vas živim sebe. Ker če jaz ob vas ne morem živeti sebe, ne morem biti pristen, prisoten, potem ta odnos potrebuje neko novo redefinicijo. V bistvu smo v odnosu vedno trije – jaz, ti in najin otrok. Ta najin otrok je odnos. Ko jaz skrbim zase, istočasno skrbim tudi za ta najin odnos. Jaz ne morem skrbeti za drugega, vi morate poskrbeti zase, hkrati pa midva skupaj skrbiva za ta odnos, da vse lepo teče.

Kaj pa če v odnosu uporabljamo različni jezik?

Ko so dalajlamo vprašali, kaj je njegova samopodoba, kateri jezik govori? Je dalajlama vprašal: "Kaj pa je to samopodoba, ne poznam tega izraza. Moja vera je prijaznost. To je jezik vseh ljudi.”

Zaradi preteklih izkušenj, različnega razumevanja življenja, različnega razumevanja odnosa, lahko govorimo različni jezik. Konflikt med ljudmi največkrat ne nastane, ker se dva v odnosu ne bi imela rada, temveč zato, ker govorita različni jezik. Poimenovanje iste stvari z drugačnim pogledom, povzroča trenja. Zato imamo dvoje ušesa, dvoje oči in samo ena usta. Zato je velikokrat bolje, da manj govorimo pa več poslušamo in bolj opazujemo. Da se pri tem lažje razumemo.

Jezik je rezultat našega razumevanja življenja. Lahko je prijaznost zame nekaj drugega kot za vas. Ljubezen je nekaj drugega kot za vas. Kateri jezik govorimo? Jezik je vedno posledica našega duševnega stanja.

NAPOVEDNIK:

Iskrena hvala Nini Pušlar za čudovito pesem Tople oči, ki nosi globoko sporočilo o tem, kako veliko se da povedati tudi brez besed. Nina je pesem izdala v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije. 

Poglejte si tudi prejšnje oddaje: 

Sanja Lončar: "Vse, kar se sedaj dogaja, je v osnovi pozitivno."

Urban Urbanc in S.Irene: Čas je, da moški in ženska zaplešeta ples harmonije

Matjaž Juhart: Zgovorna tišina drugačnosti

Dragan Živadinov: “Kriza pomeni vrhunec bolezni. Da, v krizi živimo.”

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu