Oglejte si Sensa pogovor z Matjažem Juhartom: Zgovorna tišina drugačnosti

1. 12. 2021
Deli
Oglejte si Sensa pogovor z Matjažem Juhartom: Zgovorna tišina drugačnosti (foto: Danijel Čančarević)
Danijel Čančarević

V novem Sensa pogovoru smo gostili Matjaža Juharta, specialnega pedagoga, predavatelja, terapevta in sekretarja Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki razkriva svojo ganljivo življenjsko zgodbo o tem, kako je biti otrok gluhih staršev.  

ODDAJA JE NA VOLJO TUKAJ:

Matjažev prvi svet je svet tišine, njegov materni jezik je jezik kretenj, znakovni jezik. Svojim gluhim staršem je predstavljal most med svetom zvoka in nemim svetom tišine: "Tolmačil sem poročila, ju spremljal po uradnih poteh, navsezadnje tolmačil svoje govorilne ure v šoli." 

Kot majhen deček je včasih kričal nad mamo, ker je mislil, da se morda z njim samo igra. Pri 17. letih ga je nevidna invalidnost staršev začela hudo motiti, zato je za nekaj časa 'pobegnil' od doma. Sledila je trnova pot zdravljenja travm in iskanja samega sebe, a pravi, da se je na koncu izplačalo.  

V Sloveniji je tisoč gluhih, ki uporabljajo znakovni jezik, in malo manj kot 200 tisoč tistih, ki slabše slišijo. Junija letos je Slovenija postala prva država v svetu, ki je v ustavo vključila jezik gluhih (znakovni jezik), ki zagotavlja svobodno uporabo in razvoj slovenskega znakovnega jezika. Zanimivo je, da ima vsaka država svojo različico znakovne govorice in tudi v Sloveniji obstaja celo več slengov te posebne govorice.

Eden od prvoborcev za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo je tudi Matjaž: "Sanjam, da bodo gluhi in gluhoslepi otroci hodili v prijazno šolo ter z ustrezno izobrazbo segli po različnih delovnih mestih. Da se ne bo več dogajalo, da bodo gluhim otrokom vezali roke za hrbet, ker je bil znakovni jezik v šoli za gluhe prepovedan. Da nočne more mojih staršev ne bo nikoli več."    

Ob tem zgodovinskem trenutku je nastala tudi čudovita pesem Tople oči srčne pevke Nine Pušlar, ki nosi globoko sporočilo o tem, kako veliko se da povedati tudi brez besed. Želimo si, da bi se njeno sporočilo dotaknilo tudi vas.

Napovednik: 

Vabljeni k ogledu!   

Poglejte si tudi prejšnje oddaje: 

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije