Tomaž Rotar v Sensa pogovoru: "V življenju nam spodleti šele takrat, ko prenehamo poskušati" (video)

11. 8. 2021
Deli
Tomaž Rotar v Sensa pogovoru: "V življenju nam spodleti šele takrat, ko prenehamo poskušati" (video) (foto: sensa)
sensa

V Sensa pogovorih smo tokrat gostili Tomaža Rotarja, uspešnega zobozdravnika, alpinista, popotnika in iskrivega misleca.

NAŠA NOVA ODDAJA JE ŽE NA VOLJO TUKAJ:

V letošnjem februarju je Tomaž Rotar, uspešni zobozdravnik iz Lesc, skušal osvojiti edini pozimi še neosvojeni vrh ‒ znameniti K2, kar je v zadnjih letih neuspešno poskušalo že sedem drugih odprav. Bil je že na vseh najvišjih vrhovih sveta. Z družino je prepotoval svet v iskanju sesalcev in drugačnih izkušenj. Stik z nezamisljivimi globinami prepadov, čemur tolikokrat nakloni svojo prisotnost, ko se ne boji življenja in se zato pogosto sooča s smrtjo, so ga izklesali v človeka, ki v sogovorniku odpre željo po čudenju. Nagovori tisti pogum v nas, ki ga običajno rutinsko življenje utiša. S svojimi globokimi uvidi nas izziva, da vase pogledamo drugače. Nepopustljivo. Prepričan je namreč, da nam v življenju spodleti šele takrat, ko prenehamo poskušati ‒ kajti življenje vedno najde način, kako nas spraviti na kolena.

Tomaž v Sensa pogovoru o iskanju ljubezni:

"Sicer pa potovati in ne iskati ljubezni je, kot da bi stali na mestu. Vse, kar v življenju naredimo in iščemo, je ljubezen, takšna ali drugačna, in ljubezen je razlog za vse, kar se dogaja okrog nas in v nas samih.

Nemoč spremeniti stvari v stanje, ki nam je ljubo, nekatere zlomi, drugi postanejo drugačni, močnejši in bogatejši za spoznanja, ki so privilegij le nekaterih izbrancev.

Spoznal sem, da je zelo malo ljudi, ki so pripravljeni raziskovati življenje in se spraševati skupaj z mano in da je za njih vredno trpeti, morda celo umreti. Spoznal sem, da se lahko pogovarjamo brez besed, da se lahko vidimo v trdi temi, da lahko čutimo toploto drugega v najhujšem mrazu, da lahko cenimo čas brez pogleda na uro, da lahko čutimo bolečino drugega, vendar ne vidimo njegovih ran, da lahko čutimo samoto drugega, kot čutimo svojo, in da je bolečina ob tem lahko popolnoma enaka. Spoznal sem, da ljubezen ni odvisnost, ni poželenje, ni filmska zveza, ni romantična noč ali topel poletni dan. Je skrivnostna zaveza, za katero nikoli ne bom vedel, od kod se je vzela. Zaveza čez vse ostale obljube in želje, ki me drži pri življenju, tudi takrat, ko mraz postane prehud in ko zmanjka kisika, ko gre vse hudo narobe in si ga ne želim več."

Poglejte si še naše predhodnje Sensa pogovore: 

  1. Katja Temnik: "Narava je ena sama modrost, ki čaka, da jo odkrijemo."
  2. Ddr. Ana Vovk: Brez duhovne znanosti ni prave znanosti
  3. Dr. Vesna Mirt: "Travme se prenašajo iz roda v rod, vse dokler se nekdo ne odloči, da jih prekine."
  4. Tomo Križnar: Kje so zdaj vsi teroristi?

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"