Lotos – padmasana

Položaj lotosa je ena najpogosteje uporabljenih asan pri redni vadbi joge, meditacije ter tehnik dihanj. Je srednje težka asana, ki z vadbo postane udoben sedeči položaj, v katerem naj bi brez premikanja zdržali tudi do tri ure.

2. 6. 2010

Lažja različica je pollotos, kar pomeni, da ena noga ostane na tleh (stopala ne potegnemo na nasprotno stegno).

Za položaj lotosa se ogrejemo tako, da vzravnano sedimo, kolena pokrčimo in se dotaknemo s stopali. Z rokami nežno potiskamo kolena proti tlom. Po ogrevanju pokrčimo (po navadi najprej) desno nogo, peto dvignemo proti popku in stopalo dvignemo na nasprotno stegno. Ponovimo še z drugo nogo.

Idealno je, če se v končnem položaju obe koleni dotikata tal. Za popolni položaj položimo dlani na kolena v čin mudro – palec in kazalec naj sestavljata krog, preostali trije prsti pa naj bodo iztegnjeni.

Ta drža izboljšuje gibljivost gležnjev, kolen in kolkov ter koristi nožnim živcem. Presnova se upočasni, duh pa zbistri in umiri. Dihanje postane globoko in počasno, mišična napetost se zmanjša in krvni pritisk se zniža.

Asane naj ne izvajajo ljudje, ki trpijo za išiasom, vnetjem v križu ter ljudje, ki imajo poškodovana ali slabotna kolena.

Simbol lotosa

Lotos je simbol razvoja človeškega duha. Korenine v blatu so njegova nižja narava, steblo, ki poganja, intuitivno iskanje in cvet, ki se razcveti na soncu, samouresničenje.

“Tako kot lotosov cvet,
ki razodene svojo lepoto in vonjavo
šele, ko se vzdigne iz blatne vode
in se vzpne proti soncu,
tudi naše življenje postane lepo, ko
zapustimo svet Maje oziroma iluzij
in se prek vadbe in meditacije ozremo k bogu.”  (Svami Višnu Devananda)

Nataša Zajc, www.natasazajc.com