Video: Preobrazba telesa 3. del

Tretji teden programa za preobrazbo telesa in duha je namenjen učenju dveh novih asan: polmesec in drevo. Asane iz prejšnjih tednov pa redno ponavljajte.

20. 5. 2009

POLMESEC – ardha chandrasana

Začetni položaj: Začnite na vseh štirih. Naslanjajte se samo na dlani in prste na nogah. Hrbet naj bo raven. Roke in noge naj bodo iztegnjene, vrat poravnan s hrbtenico, dlani pod rameni. Napnite trebušne in stegenske mišice.

Potek: Ob vdihu postavite desno nogo naprej med roke, golen naj bo navpično (če se vam ne bo posrečilo postaviti noge v pravilen položaj, jo potegnite z roko). Levo koleno položite na tla, pogled usmerite predse. Ob izdihu se poravnajte in stisnite trebušne mišice. Razširite prsni koš in spustite zadnjico. Ob vdihu dvignite roke nad glavo, glavo nagnite nazaj, poglejte navzgor v dlani. Zadržite položaj nekaj vdihov in izdihov. Nato se vrnite v začetni položaj in asano ponovite še z drugo nogo.

Pozitivni učinki: Krepi in pomljajuje telo. Krepi hrbtenico, stegna in trebušne mišice.

 

DREVO – virkšasana

Začetni položaj: Stojte vzravnano. Teža naj bo enakomerno porazdeljena na obe nogi. Dihajte normalno.

Potek: Postopno začnite prenašati težo telesa na levo nogo. Pokrčite desno nogo v kolenu in položite desno stopalo na notranjo stran levega stegna. Sklenite dlani v višini prsi. Če v tem položaju nimate težav z ravnotežjem, iztegnite roki  nad glavo, vrat in ramena pa sprostite. Vztrajajte nekaj trenutkov, nato se vrnite v začetni položaj in izvedite asano še z drugo nogo.

Pozitivni učinki: Izboljšuje ravnotežje. Povečuje zbranost. Razvija samozavest. Usklaja in umirja duh.

Sandra Laznik

Polmesec in drevo. - Polmesec in drevo.