Video: Preobrazba telesa 11. del

Asani, ki povečujeta gibljivost hrbtenice ter izboljšujeta delovanje ledic in trebušne slinavke.

28. 7. 2009

Marichyasana A

Začetni položaj: sed z iztegnjenimi nogami

Izvajanje: Vdihnite in z izdihom pokrčite desno nogo ter postavite desno stopalo čim bolj k zadnjici. Z vdihom dvignite desno roko visoko v zrak in raztegnite stranski del trupa, nato pa se ob izdihu močno predklonite in ovijte desno roko okoli pokrčene desne noge. Poskusite objeti zapestje leve roke, ki jo prav tako prenesete na hrbet. Z vdihom podaljšajte hrbtenico in z izdihom se še enkrat predklonite naprej in usmerite pogled v tla ali v iztegnjeno stopalo. Asano ponovite še na drugo stran.

Pozitivni učinki:
povečuje prekrvavitev hrbta, razteza mišice hrbtne strani nog in hrbtne mišice, spodbuja delovanje ledvic in trebušne slinavke.

Zasukan položaj stola (chair twist)

Začetni položaj: vzravnana stoja

Izvajanje: Ob vdihu pokrčite noge v kolenu in iztegnite roke nad glavo. Pazite, da kolena ne gredo čez linijo prstov na nogah. Nato se zasučite v trupu in prenesite sklenjene dlani na desno stran telesa, tako da se z levim komolcem oprete na desno koleno. Poskusite skleniti dlani pred prsnim košem, pogled pa usmerite navzgor. Zadržite za nekaj vdihov in izdihov, nato se vzravnajte in vrnite v začetni položaj.

Pozitivni učinki: Povečuje zbranost in gibljivost hrbtenice, sprošča predvsem najgloblje plasti hrbtnih mišic, pospešuje delovanje ledvic in trebušne slinavke.

Marichyasana in zasukan položaj stola - Marichyasana in zasukan položaj stola