Previdno in nežno vnesite barve v svoje življenje

Bodite kot poletno sonce, ki razcveti cvetlični popek. V sebi prebudite ustvarjalnost, radost in veselje.

Previdno in nežno vnesite barve v svoje življenje (foto: Maja Danica Pečanić) Maja Danica Pečanić
26. 5. 2012

Barve v prostoru

Zelena

Ustreza vzhodu in jugovzhodu, prinaša blaginjo in element lesa. Ta barva daje svežino, predstavlja nov ciklus življenja (npr. pomlad), simbolizira prebujanje, plodnost, moč, preobrazbo, nov začetek. Odlična je za prenovo, dvig razpoloženja in je še posebno priporočljiva za ljudi, ki so izgubili upanje.

Modra

Ustreza severu, ki vpliva na kariero, in elementu vode. Modra naj bo povsod, kjer si želimo mir. Modra barva znižuje krvni tlak in umirja utrip srca, obstajajo pa tudi dokazi, da vpliva na kemijske procese v telesu.

Rumena

Je najpomembnejša barva v feng šuiju, povezana kar z dvema stranema sveta – z jugozahodom (posvečenim ženski, ljubezni in zakonu) in s severovzhodom (posvečenim duševnemu razvoju, inteligenci) – in s samim središčem doma. Ustreza elementu zemlje ter pooseblja moč in toplino. Spodbuja prizemljitev in ustvarja občutek varnosti. Ta barva zajema vse odtenke od vanilje do rjave.

Rdeča

Ustreza jugu, ki je povezan s slavo in ugledom ter z elementom ognja. Vsi je ne prenesemo najbolje, predstavljajo pa jo tudi oranžna, rožnata, marelična in drugi odtenki, zato vsak lahko poišče tisto, ki mu ustreza. Predstavlja aktivnost, dinamiko in borbenost, zato jo je dobro uporabiti, če potrebujemo spodbudo, če smo leni in se želimo premakniti.

Bela

Ustreza zahodu, povezujemo jo z otroki, radostjo, ustvarjalnostjo, in severozahodu, ki se nanaša na moške in na prijatelje. Povezana je z elementom kovine. Predstavlja svežino in čistočo. Uporabimo jo, če nam primanjkuje jasnosti. Če je preveč bel, prostor, s tem pa tudi naše življenje, lahko postaneta sterilna in hladna. Sem sodijo tudi siva, srebrna in zlata.

Od vrat do vrat

Čeprav je izbira barve, primerne za določeni prostor, odvisna od mnogih dejavnikov, med katerimi sta tudi njen namen in element, ki ji vlada, obstajajo barve, ki so za kuhinjo, kopalnico ali spalnico popolnoma neprimerne.

Kopalnica

Ker ji vlada element vode, v kopalnici ne bi smeli nikdar uporabiti rdeče, ki je z vodo v konfliktu. Najprimernejše so modra in barve, ki ustrezajo strani sveta, na kateri je kopalnica, ali pa zdravilna barva, če kopalnica leži na severu.

Kuhinja

Najboljši sta rumena in zelena. Rumena je element zemlje, ki daje hrano, zelena pa je barva izobilja. Dobra bo tudi rdeča, ker predstavlja ogenj, na katerem kuhamo, ker pa je v kuhinji tudi voda, je treba ta dva elementa uravnotežiti z dodatkom zelene.

Moderne kuhinje so pogosto lesene in v naravnih barvah lesa, kar tudi ni slabo, saj les blaži konflikt med vodo in ognjem ter istočasno hrani ogenj.

Izogibati se moramo modrim kuhinjam. Te so na prvi pogled zanimive, spomnijo nas na Sredozemlje, a nas odvračajo od kuhanja. Bele kuhinje so videti čiste, a so sterilne in v njih ni življenja.

Če imate kuhinjo v napačnih barvah, vanjo vnesite detajle v ustreznem odtenku. Prebelite stene ali pa kupite nove skodelice ali posodo v ustrezni barvi.

Dnevna soba

V tem prostoru so dobrodošle različne barve, še posebno dobra pa je rumena, ker ustvarja občutek skupnosti in spodbuja komunikacijo. Pri dnevni sobi moramo posvetiti posebno pozornost lastni intuiciji. Če si neko barvo želite na vsak način uporabiti, z njo prebarvajte ustrezno steno (upoštevajte lego).

Spalnica

Ustreza ji modra barva, ker spodbuja sproščanje, umiritev in dober spanec. Ker ne bo primerna za vsako spalnico in za vsako osebo, vam sten ni treba prebarvati z modro za vsako ceno.

Iva Jerković, foto: Maja Danica Pečanić