Izdelajte kozmetiko po meri svoje kože

5. 9. 2013
Deli
Izdelajte kozmetiko po meri svoje kože

Čedalje več žensk želi vedeti, kaj je v njihovi kozmetiki. Zavedajo se, da številne sestavine, ki jih nanesejo na kožo, prodrejo v telo, in se zavedajo posledic, ki jih imajo toksične kemikalije za naše okolje. Ne prepuščajo se valu kozmetičnih kampanj, ki jih skušajo prepričati, da je z njimi nekaj narobe in da potrebujejo njihove izdelke za dvig samozavesti, za večjo uspešnost in privlačnost.

Namesto, da si polomite jezik ob prebiranju sestavin na etiketi vaše kreme, si priskrbite nekaj kvalitetnih hladno stiskanih olj in masel, hidrolatov, eteričnih olj in glin. Zelišča pa lahko naberete kar na travniku ali svojem vrtu.

Ne samo, da boste vedeli, kaj je v vaši kozmetiki – izdelate lahko individualne pripravke, ki so vam pisani na kožo.

Rastlinska olja in masla

Rastlinska olja in masla pridobivamo iz semen, oreščkov in plodov rastlin s procesom stiskanja. Pomembno je, da kupujemo hladno stiskana olja, saj pri procesu rafinacije izničimo vitamine in maščobne kisline, ki našo kožo hranijo, vlažijo in ščitijo pred zunanjimi vplivi.

Suha koža: avokadovo olje, arganovo olje, olje mareličnih koščic, olje makadamije, karitejevo maslo

Mešana koža: olje grozdnih pečk, olje jojobe, mandljevo olje, sončnično olje

Mastna koža: lešnikovo olje, olje jojobe, olje groznih pečk

Zrela koža: olje šipkovih plodov, olje granatnega jabolka, arganovo olje, olje makadamije

Hidrolati

Hidrolat je tekočina, ki nastane pri proizvodnji eteričnih olj, in sicer pri postopku parne destilacije. Hidrolat lahko nanašamo direktno na kožo. Ker imajo hidrolati podoben pH kot naša koža, so izjemni toniki za nego obraza. Uporabimo jih lahko tudi za po britju, v kopeli, za osvežitev prostora in celo za pitje.

Suha koža: hidrolat vrtnice, hidrolat rimske kamilice

Mešana koža: hidrolat pelargonije, hidrolat nerolija

Mastna koža: hidrolat nerolija, hidrolat mete, hidrolat virgninijskega nepozebnika

Zrela koža: hidrolat smilja, hidrolat vrtnice, hidrolat virginijskega nepozebnika

Eterična olja

Eterična olja pridobimo s postopkom parne destilacije ali stiskanja iz cvetov, listov, lesa, korenin, plodov, semen in smole – torej iz različnih delov rastlin. Eterična olja v naši kozmetiki ne igrajo zgolj funkcije odišavljanja, kot misli večina, temveč jih uporabimo z določenim namenom: delujejo antibakterijsko, obnavljajo kožo, zavirajo proces staranja, ožijo pore, uravnavajo proizvodnjo maščobe, odvajajo strupe. Če boste v svoji kozmetiki uporabili eterična olja, bodite izjemno previdni. Ena kapljica je lahko preveč!

Suha koža: ilang ilang, seme korenčka, vrtnica, rožev les, sandalovina, pelargonija

Mešana koža: pelargonija, mirta, vetiver

Mastna koža: brin, čajevec, bergamotka, rožmarin kemotip verbenon, limona

Zrela koža: kadilo, rožev les, seme korenčka, palmarosa, limona

Zelišča

Iz zelišč, ki jih naberemo na travniku ali domačem vrtu, lahko pripravimo prevretke, tinkture, izlužnine, glicerite, parne kopeli, obloge in zeliščne prahove, ki jih uporabimo samostojno ali v naših pripravkih.

Suha koža: hmelj, kamilica, aloe vera, boraga, ognjič, vrtnica

Mešana koža: sivka, vrtnica, melisa

Mastna koža: timijan, žajbelj, rman, rožmarin

Zrela koža: aloe vera, virginijski nepozebnik, lučnik, zeleni čaj

Gline

Glina je prah, ki je v zemeljski skorji nastajal skozi tisočletja. V kombinaciji s hidrolati, rastlinskimi olji ali prevretki lahko pripravimo odlične maske za obraz. Barva gline je odvisna od tega, kje »raste« oziroma od vsebnosti železovih oksidov.

Suha koža: bela glina, vijolična glina

Mešana koža: rdeča glina

Mastna koža: zelena glina

Zrela koža: bela glina, rumena glina

Kako izdelamo pripravke po meri?

Vsako od naštetih sestavin, razen eteričnih olj, lahko uporabite samostojno. Če se boste lotili izdelave naravnih pripravkov, boste seveda sestavine mešali med seboj.

Pripravimo recimo masko za suho kožo. Izbrali boste nežno belo glino, ki kože ne izsuši, jo zmešali s hidrolatom vrtnice in žlico olja mareličnih koščic, dodali kapljico eteričnega olja pelargonije in kapljico ilang ilanga ter vse skupaj dobro premešali.

Cilj naše kozmetike je ustvariti sinergijo različnih naravnih sestavin, ki se med seboj dopolnjujejo in tvoji koži zagotavljajo vrhunsko nego.

                     

Nina Medved, aromaterapevtka, www.magnolija.si

  • Bi si želeli o tej temi vedeti še več? Se morda celo pridružiti kakšni delavnici za izdelavo naravne kozmetike? Pridružite se delavnici aromaterapije in naravne kozmetike: Kreme od A do Ž.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan