Kana zdravilno deluje na lasišče

Že ajurveda pozna kano kot naravno in kakovostno sredstvo za barvanje las in kože, poudarjeno pa je tudi njeno energetsko delovanje, saj hladi glavo ter miri, uravnoveša močan značaj. Vdihnite torej lasem novo življenje z zelenim prahom ...

28. 11. 2014

Kana je naravna barva za lase v prahu. Pridobiva se jo z mletjem posušenih listov in stebelc rastline z enakim imenom, ki nosi latinsko ime Lawsonia intermis. V svoji čisti obliki obarva lase v rdeče oranžnih odtenkih. Poleg obarvanja deluje tudi obnoviteno, zdravilno vpliva na kožo lasišča, krepi lase in preprečuje njihovo odpadanje ter jim vrača lesk, izkazala pa se je tudi kot dobra zaveznica v boju proti prhljaju. Krepi in hrani lasne korenine ter čisti in hladi kožo. Ko jo nanesemo, na površini lasu naredi zaščitni plašč, ki preprečuje vdor zunanjih škodljivih vplivov skozi keratinsko plast lasu. To preprečuje izgubo vlage in posledično krhkost, lomljivost las.

Kana pomaga vzdrževati naravno ravnotežje las in lasišča. Najstarejši pisni viri o kani kot barvi za lase prihajajo iz Egipta, dandanes pa to rastlino plantažno vzgajajo v Indiji, Tuniziji in Pakistanu. Poleg las z njo barvajo tudi nohte in kožo. Znano je, da si Indijke barvajo lase s kano in jih mnoga leta ne postrižejo, ko pa dosežejo želeno dolžino, jih drago prodajo.

V preteklem stoletju je prišla kana tudi na Zahod, a je bila zaradi velike ponudbe umetnih barv vseh odtenkov njena uporaba zapostavljena. Kljub temu se zadnja leta vrača na trg zaradi zdravilnega delovanja na lasišče, prav tako pa tudi zaradi vse večje osveščenosti o škodljivosti industrijskih barv za lase.

Zeleni listi, rdeč pigment

Ključna sestavina kaninih listov je rdeče oranžni pigment lawsonia. V industrijski terminologiji, kjer imajo vse barve svoje poimenovanje, nosi kana naziv natural orange oziroma naravna oranžna. V njeni 'sveži' obliki ne moremo videti rdečega pigmenta, saj je skrit za klorofilom.

Ko se zmes zmletih listov kane in rahlo kisle tekočine (denimo limoninega soka) nanese na lase, molekule pigmenta z lahkoto prehajajo v las, tako da se vežejo na keratin. Skozi celične stene lasne kutikule prodirajo proti najglobljim plastem lasu, v katerih se zadržijo. Dolgotrajna in zaporedna uporaba kane povzroči nabiranje pigmenta na površini lasu in intenzivira njeno barvo, poskrbi pa tudi, da se pigment dlje časa zadrži v strukturi lasu.

Za barvanje kože je potrebna kakovostnejša kana z več pigmenta.

Vrste kane

Poleg osnovne rdeče kane je na trgu na voljo tudi nekaj drugih barvnih različic, imenovanih črna, modra in nevtralna kana. Kana je pravzaprav samo ena, in ta ima rdeč pigment, njen prah pa je zelene barve in ima vonj po senu. Čeprav jo vzgajajo v različnih delih sveta, je njen pigment ne glede na izvor rdeče oranžen. Glede na klimatske pogoje in strukturo tal, v katerih raste, so lahko barve in strukture listov med seboj nekoliko drugačni, zato se lahko tudi koncentracija pigmenta med dvema barvama razlikuje, a ne glede na vse je barva vedno v spektru rdečkastih odtenkov.

To, kar nam trg ponuja pod imenom 'črna kana', je največkrat mešanica kane in indigo barve, ki jo pridobivajo iz rastline Indigofera tinctoria, ta mešanica pa da lasem črno barvo s temno modrim odsevom. V trgovinah prav tako naletimo na rjavo ali modro kano, a bodite previdni – priporočamo vam, da ste pozorni na deklaracijo, saj je v teh mešanicah lahko sintetična kana, ki nima ugodnega učinka za lase. V takšnih primerih v kano velikokrat dodajajo umetna barvila in dodatke, ki niso navedeni na deklaraciji. Če na seznamu sestavin ne opazite rastline, ki bi dala barvo, drugačno od rdeče, obstaja velika verjetnost, da je barva umetna.

Tako imenovana nevtralna kana je zeleni prah, ki ima vonj po sveže pokošeni travi, a ni kana in prav tako ni nevtralne barve. Pridobivajo jo iz rastline, imenovane Cassia obovata, in ima zlato rumen pigment ter je idealna za nego naravno blond in rumenkasto sivih las. Neguje poškodovane lase ter jim daje polnost in sijaj. Za enak namen lahko uporabimo tudi sorodnico te rastline Cassio auriculato, ki jo uporabljajo tudi v tradicionalni ajurvedski medicini.

Različne odtenke kane, ki ne poškodujejo lasišča, lahko ustvarite tudi sami, tako da jih zmešate z drugimi rastlinami. V trgovinah z naravno kozmetiko že lahko najdete takšne različice. Denimo za zlat odtenek bi v kano zamešali žafran, kurkumo ali vrsto hibiskusa, ki ima zlat odtenek. Za rjave odtenke kano zmešamo z indigom, za svetlo rjave odtenke pa vanjo lahko vmešamo kavo, orehove lupine, črni čaj ipd.

Sintetični pigmenti

Večina rastlinskih sestavin, ki dajo lasem pigment, je neškodljiva, o škodljivosti govorimo, ko kani dodajajo umetne pigmente. Tako dobimo sintetično kano, ki večinoma vsebuje tudi nevarne železove soli – svinčev acetat, srebrov nitrat, bakrove, nikljeve, kobaltove, bizmutove in železove soli ter parafenilendiamin, po navadi sestavino kemičnih barv za lase, za katero je dokazano, da povzroča alergije.

Če poleg kupljene kane ali katerekoli t. i. naravne barve (na kateri je lahko tudi oznaka '100-odstotno naravno') dobite še stekleničko z razvijalcem barve, ste lahko prepričani, da ne gre za naravno kano, zato od takšne ne pričakujte negovalnega učinka.

Edini 'razvijalec' za čisto, naravno kano je vroča voda. Če želite intenzivnejši odtenek rdeče, lahko namesto vode uporabite hibiskusov čaj, za temnejši odtenek pa črni čaj.

Ne bodite torej začudeni, da imajo Indijke najlepše in najbolj zdrave lase na svetu. Njihova skrivnost je kana, naravna barva za lase.

Tekst: Ivana Bakočević; prevedla in Priredila: Katarina Mihelič Bajt

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri