Znate prisluhniti svoji koži?

Ko sem razmišljala, da bi morala napisati kaj o koži, ki je izsušena zaradi mraza in ogrevanja (in, priznajmo si, velikokrat tudi zaradi premalo popite vode), sem prišla v stik z Alenko Rozman, univerzitetno diplomirano biologinjo, ki jo je naravoslovna pot popeljala med zelišča, a še zdaleč ne samo tja, med drugim je tudi mojstrica in učiteljica reikija, terapevtka s kristali. Obetala sem si, da mi bo gotovo iz rokava stresla nekaj naravnih receptov za zimsko nego kože ...

Znate prisluhniti svoji koži? (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 1. 2015

Kar takoj je zavrnila mojo idejo s svojim zanimivim pogledom na kožo in težave z njo. Alenka ne verjame, da lahko z negovalno kozmetiko rešimo glavni problem, ki ga ima koža. Najprej se ji moramo naučiti prisluhniti, pogledati globlje vanjo in prepoznati njena sporočila.

Koža se sama prilagodi vremenskim razmeram. S čutili, drobnimi žlezami, žilicami in dlačicami nas odlično ščiti v mrazu in vročini. Poskrbimo torej za dovolj tekočine, kakovostno hrano in rekreacijo in koža bo kar najbolj optimalna. Kronična izsušenost, nenehno pojavljanje mozoljev (in ne le nekaj dni pred menstruacijo), mešana koža z mastnimi in izsušenimi predeli, izpuščaji – na vse to lahko gledamo kot na nevšečnost, lahko pa koža postane zemljevid stanja, v katerem je naše celotno telo. Ste za potovanje?

Suha, mastna koža in vsi odtenki vmes

Vsako jesen, ko me – nepoboljšljivo zmrzljivko – razveselijo topli radiatorji, moja že sicer suha koža zajoka. To z jokom je žal samo metafora, v resnici je njeno stanje vse prej kot mokro, postane namreč obupno suha, zateguje jo in v njej se počutim res neprijetno. Najhuje je na obrazu, zdi se mi, da je nikakor z ničimer ne zmorem dovolj nahraniti.

Alenka mi je predlagala preprosto rešitev: "Suha koža je znak kronične žeje. Dnevni količini dveh litrov prištejte še 2 dcl za vsako skodelico kave, ki jo spijete. Bodite pozorni a to, da izsušeno telo včasih lažje kot vodo sprejme izotonične pijače."

Zavedam se, da ima prav, saj kljub trudu pijem premalo. Pa občasne epizode noro suhe kože z mastnim predelom na bradi, kjer se pojavljajo tudi mozolji? Njen pogled na telo in zdravje je holističen, zato verjame, da je treba pogledati več vidikov, preden lahko reče karkoli dokončnega.

Pri strankah, ki se s težavami na področju zdravja obrnejo nanjo, jo vedno zanimajo vsi vidiki – krvna skupina, prehranske navade, spalni vzorci in še marsikaj. Ozre se tudi v oči, saj iz njih razbere, v kakšnem zdravstvenem stanju je telo ...

Eno od izhodišč dogajanj v telesu je lahko tudi obrazna karta refleksologije in področje brade je področje hormonalnih žlez in spolovil. Mozoljček ali dva v času pred menstruacijo je na tem predelu znamenje normalnega stanja, če pa je vaša brada še po 25. letu nenehno posuta z njimi, bi morda veljalo razmisliti o hormonskem neravnovesju.

Razlog je lahko tudi zelo preprost – spremeniti morate nekaj v svoji prehrani. Alenka ne zagovarja nobene diete oziroma je ne predpisuje na splošno. Meni, da mora vsak sam odkriti, kaj zanj najbolj deluje.

"Mastna koža je znak, da se telo čisti. Predlagam, da naredite poskus. Pred kosilom kožo temeljito umijte in do tri ure po kosilu opazujte, kaj se dogaja z njo." Sami preizkusite, kako se vam obnese izločevanje določene vrste hrane, saj za vsak organizem deluje nekaj drugega.

Na mozolje ne gleda kot na sovražnike, temveč kot na rdeče lučke, ki nam dajejo signal, da mora telo nekatere snovi izločiti skozi kožo. Za naravno pomoč pri negi mozoljaste kože so nam lahko v pomoč zelišča, ki imajo čistilni in antibakterijski učinek. Alenkin recept je preprost in preverjeno učinkovit:

"Prav mogoče pa je, da popijete dovolj tekočine in imate še vedno izsušeno kožo, saj zaradi šibkih ledvic ta prehitro zapusti telo in ne doseže organov," mi da misliti Alenka. Spremljevalni znaki so bolečine v ramenih, križu in po celem hrbtu. "Opazujte telo – se bolečina pojavi po kavi, sladkarijah ali mlečnih izdelkih? Njihov učinek se pokaže od 2 do 24 ur po zaužitju kot povečana bolečina, otrdelost in okornost."

In kako naj vem, ali so moje ledvice zdrave? Najin pogovor se je končal pri iridodiagnostiki, starodavni metodi diagnosticiranja bolezni notranjih organov iz natančne analize šarenice. Zagotovila mi je, da na prvi pogled moje oči ne govorijo nič usodnega, a ko sem po najinem pogovoru hitela domov, sem se vendarle spraševala, kaj vse lahko zdravilcu izdajajo moja koža in oči. Najprej pa se moram dobro naspati in zares zares – popiti več tekočine.

Zeliščna voda za umivanje obraza

Potrebujete posušena zelišča iz družine ustnatic (bazilika, timijan, origano, rožmarin, sivka idr.).

V 2 dcl vrele vode namočite ščepec ali dva posušenih zelišč ter po desetih minutah precedite. Z ohlajeno zeliščno vodo si umijete obraz dvakrat na dan (mešanico pripravite vsakič svežo). Ostanek zeliščne vode (čaja) popijte, saj čiščenje deluje tako od zunaj kot od znotraj.Če je koža zares mastna in mozoljasta, vodi enkrat na dan dodajte še žličko soli.

Čaji, ki spodbujajo čiščenje

Regrat (suhi cvetovi in listi), kopriva, zlata rozga, petoprstnik, rman, breza. Sledite občutku in uživajte tistega, ki vam nesladkan najbolj prija po okusu.

Tekst: Katarina Mihelič Bajt
Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Alenki Rozman, univ. dipl. biologinji, mojstrici in učiteljici reikija.