Zrcalo zdravja – naš prebavni sistem

Veliko vlogo za bleščeč videz ima tudi naše telesno, duševno in čustveno počutje, dovolj spanja ter premišljena prehrana, ki odsevajo našo lepoto od znotraj.

22. 2. 2014

Na koži se odraža stanje prebavnega sistema

Za lažje dojemanje si predstavljajte zdravo in lepo kožo kot prelep vrt – majhen ekosistem, poln življenja. V njem lahko najdete insekte, bakterije, vodo in hranila, pomembna za rast cvetic. Pogosto se ta delec okolja lahko sam bori proti slabim bakterijam in insektom, vendar se zelo lahko zgodi, da vrt osvojijo škodljivci in plevel, če se tla izčrpajo. Koža je podobna temu vrtu. Upira se na zdrava tla, oziroma v tej zgodbi na naš prebavni sistem.

Za optimalno zdravje kože zahteva prebavni trakt kombinacijo vode, hranljivih snovi in koristnih bakterij. Oslabljena ali neuravnovešena črevesna flora pušča na koži signale v obliki aken, gub, ekcemov ...

Občutljivo harmonijo črevesne mikroflore lahko ohranite s pomočjo prebiotikov in probiotikov. Čeprav je ime podobno probiotikom, dobrim bakterijam iz mlečnih izdelkov, so prebiotiki neprebavljivi ogljikovi hidrati, ki služijo kot hrana 'dobrim' bakterijam v debelem črevesu.

Če naše 'dobre' bakterije nahranimo z njihovo najljubšo hrano, se bodo množile in bodo bolj aktivne v boju proti bakterijam. Dobre bakterije izločajo encime, ki ščitijo steno črevesja in dobro vplivajo na številne fiziološke funkcije v telesu.

Prebiotike v rastlinskem svetu lahko najdete v beluših (zdaj, ko smo v obdobju belušev, si jih privoščite v izobilju tudi zato, ker bodo temeljito očistili vaše telo strupov in odvečnega zastajanja vode), bananah, cikoriji in artičokah, probiotike pa v jogurtu, kefirju in kislem zelju.

Magda Dežđek, priredila Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri