3 vaje, s katerimi izboljšate KOMUNIKACIJO s partnerjem

Če si želite boljše komunikacije s svojo boljšo polovico, lahko preizkusite te 3 vaje.

3 vaje, s katerimi izboljšate KOMUNIKACIJO s partnerjem (foto: Profimedia) Profimedia
26. 4. 2022

Dobra komunikacija je pomemben temelj uspešnega razmerja. Pomembno je, da sta partnerja sposobna spoštljivega način pogovarjanja in izražanja svojih občutkov. Tudi če vam morda komunikacija ne gre najbolje, ne skrbite; z vajo in vztrajnostjo se vaše komunikacijske zmožnosti lahko bistveno izboljšajo.

S partnerjem preizkusite 3 vaje, ki vama bodo pri tem pomagale.

1. Aktivno poslušanje

Imate občutek, da morate vedno dokazovati svoj prav? Pogosto prekinjate partnerja? Imate potrebo po dajanju nasvetov? Ta vaja bo kot nalašč za vas.

S partnerjem si vzemita čas, ko se aktivno poslušata. Odstranita vse moteče dejavnike (telefon, televizija, računalnik...) in se usedita. Najprej naj govori partner, vi pa medtem pozorno poslušajte. To, kar partner pove, ne jemljite osebno, ne dajajte nasvetov in ne uveljavljajte svojega mnenja. Preprosto samo prisluhnite in se potrudite razumeti občutke druge osebe.

Zveni enostavno, vendar lahko ugotovite, da temu ni tako, saj boste avtomatsko želeli ga prekiniti in mu povedati svoje. 

2. Grajenje zaupanja

Še eden izjemno pomemben temelj uspešnih odnosov je zaupanje. Ali zaupate svojemu partnerju? Se je morda v preteklosti zgodilo kaj, s čimer se je vajino zaupanje skrhalo?

Zaupanje se gradi počasi, pri grajenju pa si lahko pomagate z enostavno vajo; partnerju zavestno začnite zaupati. Če vam denimo reče, da bo sam organiziral dogodek, na katerega je povabljena vajina družina, mu prepustite vajeti in organizacijo. Zaupajte, da bo vse tako kot mora biti in mu dajte vedeti, da vanj verjamete.

3. Razumevanje besed

Se vam pogosto dogaja, da vam partner nekaj pove, vi pa to interpretirate po svoje? Ta zanimiva vaja bo kot nalašč za vas.

S partnerjem se usedita. On naj pove en stavek, vi pa mu čim bolj natančno razložite, kako ste ga interpretirali. Nato naj še partner izrazi, kaj je s stavkom želel povedati. Tako se bosta bolje naučila izražati in interpretirati informacije od drug drugega.

Za uspešno komunikacijo je pomembno, da sta oba s partnerjem spoštljiva in potrpežljiva. Le tako lahko zgradita uspešen odnos, ki bo oba osrečeval.