5-minutni psihološki trik, ki vam bo pomagal hitreje zaspati

To je tehnika, s katero se lahko znebite negativnih misli in stresa pred spanjem.

5-minutni psihološki trik, ki vam bo pomagal hitreje zaspati (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2023

Strokovnjaki menijo, da je najbolj zdravo, če zaspimo v roku 15 do 20 minut od takrat, ko se odpravimo v posteljo – a za veliko ljudi se to ne zgodi tako zlahka. Pogosto se lahko zgodi, da (čeprav je naše telo v postelji) naš um bega sem ter tja in se ne more umiriti. Telo je napeto in se ne zmore sprostiti. Neprestane misli, načrti in skrbi nas lahko obremenjujejo ter motijo kakovost našega spanca. 

Katherine Darley, naturopatska zdravnica, ki se specializira na področju spanja, pred spanjem svetuje preprosto tehniko. Priporoča, da si približno eno uro pred spanjem vzamemo nekaj minut časa in vse svoje stresne misli ter obveznosti zapišemo na papir. S tem svoje frustracije in skrbi “izlijemo” iz sebe.

Tudi klinična psihologinja dr. Elena Welsh je potrdila, da pisanje seznama obveznosti in opravil pred spanjem blagodejno vpliva na naše duševno zdravje. “Obstajajo raziskave, ki kažejo, da je zapisovanje [opravkov], ki vaše možgane osvobodi tega, da bi jih konstantno premlevali, povezano z daljšim in bolj kakovostnim spancem.”

Najboljši dokaz za to izhaja iz študije, ki so je leta 2018 izvedli v Laboratoriju za kognitivno nevroznanost na Univerzi Baylor. V tej študiji je 57 zdravih študentov pred spanjem opravilo 5-minutno pisno nalogo, ker so zapisovali bodisi pretekle obveznosti, ki so jih že opravili, ali pa tiste, ki jih morajo dokončati v prihajajočih dneh. 

Študenti, ki so zapisovali naloge, ki jih morajo opraviti v prihajajočih dneh, so zaspali mnogo hitreje kot tisti, ki so pisali o obveznostih, ki so jih že opravili. Zanimivo je tudi to, da bolj podroben, kot je bil njihov seznam opravil, hitreje so zaspali.

“Če imamo nekaj, kar si želimo zapomniti, se to zdi kot odprt zavihek v naših možganih. Tam obstaja in nam jemlje energijo,” pravi Welsheva. S tem, ko stvar zapišemo na papir, sprostimo nekaj miselnega prostora in naši možgani zato lažje preidejo v stanje spanja.

Ko opravite teh nekaj minut zapisovanja svojih obveznosti, Darely predlaga, da si izberete še eno pomirjujočo dejavnost, s katero boste pred spanjem odvrnili svojo glavo od neprestanega razmišljanja. Lahko berete knjigo, se zazibate ob nežni glasbi ali pa popijete skodelico toplega mleka ali čaja.

Vir: Sensa RS