6 preprostih budističnih pravil, ki lahko povzročijo velike spremembe

Preprosta življenjska pravila, ki pa lahko povzročijo velike spremembe v življenju na bolje. 

6 preprostih budističnih pravil, ki lahko povzročijo velike spremembe (foto: un) un
15. 1. 2019

1.  Bodite zavestni potrošnik

Bodite zavestni pri tem, kaj kupujete. Z vsakim nakupom namreč dajete svoj glas, kakšen svet si želite. Vprašajte se, ali z nakupom podpirate dobre zgodbe ali morda izkorščevanje (ljudi, narave ali živali). Pomislite na ozadje stvari, ki ste jo kupili. Ne bodite slepi, gluhi in apatični. Globoko vdihnite in se vprašajte pred nakupom, ali delate dobro ter če nekaj zares potrebujete.

Bodite zavestni tudi, kaj dajete vase, v svoje telo. Bodite hvaležni za hrano, ki vas napaja.

Bodite pozorni, kakšnim novicam in medijem ste izpostavljeni. Vam te pomagajo, da se razvijate in rastete? Ali vas le zamotijo in odvrnejo od ukvarjanja s pomembnimi stvarmi? Uničujejo vaše zavedanje trenutka?

2.  Bodite v trenutku. Dihajte. Poslušajte.

Skrbno izbirajte svoje besede. Premislite, preden spregovorite, ali vaše besede prinašajo škodo ali širijo ljubezen?

Bodite zavestni vsakega trenutka. Zavestno dihajte preden vstopite v dom, v službo ali šolo, zavedajte se, kaj počnete tukaj in zdaj. Opaziti je potrebno ta trenutek, da smo lahko zadovoljni s svojim obstojem.

Prisluhnite ljudem, ki jih srečujete. Bodite tolerantni do drugačnosti.

3. Izrazite hvaležnost za VSE

Opazite, kaj imate. To vas neposredno poveže s svojim lastnim življenjem. Bodite enakovredno hvaležni tako za priložnosti kot za izzive in preizkušnje. Za vse, kar vam pride na pot. 

4.  Širite sočutje in ljubeznivost

Širite radost, ne negativnost. Opazite, kje je potrebna pomoč. Postavite se v kožo drugih. Poglejte na stvari iz druge perspektive, ne samo iz svoje lastne. Če boste znali prisluhniti drugim, boste znali prisluhniti tudi sebi.

5. Iščite modrost

Iščite modrosti življenja, prisluhnite svojemu notranjemu vodstvu. Pretvorite znanje v modrost. Upoštevajte svoja načela. Delajte, kar govorite.

6. Sprejmite nenehne spremembe

Bodite odprti za novo. Sprememba je resnica našega obstaja, ki se je ne da zanikati. Sprejmite vsako spremembo, ki je potrebna, saj vas bo ta popeljala do cilja. 

consciousreminder.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri