Amsterdam - Mesto kolesarjev in zelenja

Amsterdam je znan po svoji prečudoviti arhitekturi, zgodovinskih cerkvah in kanalih, njegova posebnost pa so tudi številne možnosti za rekreacijo in sprostitev. Če se znajdete v tem mestu, obiščite njegove parke, zapeljite se s kolesom, vadite jogo v velikih in raznolikih joga centrih, pozimi pa se sprostite v savnah.

Prebivalci Amsterdama so zapriseženi kolesarji. Tudi pozimi. (foto: shutterstock) shutterstock
4. 2. 2011

Ob misli na Amsterdam najverjetneje najprej pomislite na mesto greha: na Red Light District in na t. i. coffee shope. Vendar se za to turistično fasado skriva popolnoma drugačno mesto: mesto kanalov, mostov in prečudovite arhitekture, mesto kolesarjev in pešcev, mirno in zeleno mesto, v katerem lahko preživite pravi wellness oddih.

Spomnim se, kako sem ob svojem prvem obisku Amsterdama obstala sredi živahne ulice in z začudenjem opazovala reko kolesarjev: ženske v kostimih in petkah so spretno križarile po uličicah, čeprav so z eno roko držale za krmilo kolesa, z drugo pa mobitel, prislonjen ob uho.

Moški v poslovnih oblekah so imeli na ročaje obešene aktovke in so se prebijali proti središču. V košarah na kolesih se je prevažalo vse: od otrok in hišnih ljubljenčkov do vrečk iz trgovine. Za trenutek sem si skušala isti prizor predstavljati sredi Ljubljane.

V Amsterdamu ni prometnega kaosa, premalo kolesarskih stez ali na kupe nepravilno parkiranih avtomobilov. Kolesarji imajo lasten prometni sistem s semaforji, prometnimi znaki in stezami, ki jih mestne oblasti pozimi plužijo z enako učinkovitostjo kot ceste za avtomobile. Če boste torej obiskali to mesto, si preprosto morate izposoditi kolo in se lokalnim prebivalcem pridružiti pri njihovi priljubljeni rekreaciji.

Razmislite še o tem podatku: mesto ima 738.000 prebivalcev in 600.000 koles. To niti ni tako zelo presenetljivo, če upoštevamo dejstvo, da je res vse prilagojeno kolesarjem; da bi uslužbence spodbudila k uporabi tega prevoznega sredstva, imajo mnoga podjetja v svojih prostorih prhe, večina med njimi pa jih ponuja tudi t. i. kolesarski načrt, ki omogoča nakup kolesa brez 19-odstotnega davka na dodano vrednost.

Vzhodno pristanišče

V turizmu je vse prilagojeno kolesom. Poleg tega, da različne turistične agencije kolesa izposojajo, ponujajo tudi različne kolesarske ture. Če se boste odločili za eno od tur po središču mesta, se boste zapeljali mimo slikovitih kanalov in parkov ter obiskali vse najpomembnejše znamenitosti.

Če imate raje vaško pokrajino, se lahko priključite daljšim turam, ki vas od središča mesta po okoliških vaseh popeljejo do tradicionalnih mlinov ter na obisk k proizvajalcem sira in izdelovalcem tradicionalnih lesenih cokel.

Na voljo imate tudi zemljevide, da si lahko turo izdelate sami, predvsem zanimiv je zemljevid, ki ga lahko dobite v Amsterdamskem centru arhitekture in vas bo popeljal skozi amsterdamsko Oostelijk Havengebied (Vzhodno pristanišče). Moderne gradnje in mostovi v tem delu mesta predstavljajo osvežilni kontrast tradicionalni arhitekturi iz 17. in 18. stoletja, ki prevladuje v mestnem jedru.

Tudi če niste razpoloženi za kolesarjenje, nikakor ne izpustite amsterdamskega Vzhodnega pristanišča, ki predstavlja bistvo modernega Amsterdama in njegovih prebivalcev: ustvarjalnost, povezanost z naravo, inovativnost. Tvori ga niz umetnih polotokov, ustvarjenih okrog leta 1900. Ko je ta, nekdaj živahni predel amsterdamskega pristanišča, izgubil svojo prvotno vlogo, so ga mestne oblasti spremenile v bivalno četrt.

Preobrazba, ki se je začela v sedemdesetih letih, je zdaj sklenjena in vas bo zagotovo navdušila, saj so k razvoju tega dela mesta, ki je danes pravi muzej moderne arhitekture, doprinesli skoraj vsi znani nizozemski arhitekti. Mostovi nenavadnih barv in oblik, moderne stanovanjske zgradbe z labirinti poti in parkov niso le prijetni in navdihujoči za tamkajšnje prebivalce, temveč so prava oaza ustvarjalnosti, ki bo navdahnila vsakega obiskovalca. Tu je tudi nekaj najbolj nenavadnih in najboljših amsterdamskih restavracij in trgovin.

Zgodovinske cerkve

Med ogledovanjem Amsterdama poleg obveznih muzeja Rijks in Van Goghovega muzeja ter hiše Anne Frank ne pozabite obiskati tudi številnih cerkva, ki pripovedujejo zanimive zgodovinske zgodbe.

Notranjost protestantske cerkve Westerkerk, ki stoji zraven hiše Anne Frank, je izredno resnobna in spokojna, cerkev pa ima prekrasen zvonik. V njej so grobovi slikarja Rembrandta van Rijna, njegovega sina Titusa in njegove ljubice Hendrickje Stoffels. Tukaj se je nizozemska princesa Beatrix leta 1966 poročila s princem Clausom. Zanimiva je tudi Nieuwe Kerk na osrednjem trgu Dam (v prevodu Nova cerkev, čeprav ime ni ravno ustrezno, saj je bila zgrajena v 15. stoletju), kjer je bila ustoličena kraljica Beatrix.

V bližini, v samem srcu znanega Red Light Districta, je še Oude Kerk iz 13. stoletja. To je najstarejša zgradba v Amsterdamu, v njej pa je Rembrandt oženil Saskio. Ko se zvečeri, se odpravite v Paradiso, nekdanjo cerkev, ki je že dolga leta prizorišče koncertov. Tu so nastopila tudi znana imena, kot so Rolling Stonesi in Prince, poleg koncertov pa se na tem mestu odvijajo tudi številni drugi kulturni dogodki (www.paradiso.nl).

Drsanje v središču mesta

Amsterdamčani pozimi gojijo še eno veliko strast: drsanje. Če se boste v mestu znašli v tem letnem času, bodo kanali v starem delu mesta morda zamrznjeni, po njih pa se bodo drsali številni prebivalci. Zveni nevarno? Brez skrbi. Da bi zagotovili trdnost ledu, mestne oblasti za določeno obdobje prepovedo ladijski promet po kanalih, rezerviranih za drsanje. Po besedah Pancrasa Dijka, urednika nizozemske izdaje časopisa National Geographic, je bil začetek leta 2010 še posebej ugoden za to vrsto rekreacije:

»Predeli kanala Keizersgracht so bili zares videti kot ena od slik znanega slikarja Hendricka Avercampa, ki je skoraj vedno slikal zimske prizore nizozemskega glavnega mesta: ljudje so se drsali vsepovsod.«

Kljub temu s seboj ne prinašajte drsalk, saj je možnost, da bodo kanali zamrznjeni, majhna. To se je zgodilo samo enkrat v zadnjih desetih letih. V skrajnem primeru si drsalke lahko izposodite tudi v drsališču Jaap Eden, ki leži malo izven mesta.

Če Amsterdama ne boste obiskali ravno v času zamrznjenih kanalov, se lahko preizkusite v še eni priljubljeni obliki rekreacije: rolanju. Mnogi Amsterdamčani se ukvarjajo tudi s tem športom, v glavnem pa rolajo kar po kolesarskih stezah. Rolerje si je mogoče izposoditi na številnih lokacijah, vsak petek pa se lahko udeležite dogodka Friday Night Skate z začetkom v Vondelparku, prečudovitem parku iz 19. stoletja. Tej turi, dolgi 20 kilometrov, se včasih pridruži tudi več sto ljudi (www.fridaynightskate.com).

Naj gre za kolesarjenje, drsanje ali rolanje, opazili boste, da prebivalci Amsterdama v vseh obdobjih leta veliko časa preživijo zunaj; zelo radi izberejo enega izmed 28 parkov, ki so jim na voljo. Če boste Amsterdam obiskali spomladi ali poleti, jih boste zalotili, ko bodo poležavali v travi in lovili sončne žarke, brali ali poslušali glasbo.

Najbolj priljubljen je Vondelpark v središču mesta, ki je poleti tako poln, da v njem kar težko najdete prostor za ležanje. Spomladi parki prekipevajo s pisanim cvetjem, kot so tulipani, narcise in žafrani. Če uživate v vonju in barvah cvetlic, se odpravite v park Amstel na obali istoimenske reke na južni strani mesta.

Joga in wellness

Ne glede na to, ali nameravate v Amsterdamu ostati daljše obdobje ali pa le nekaj dni, si morate privoščiti predah od ogledovanja mesta in poiskati zatočišče v enem od številnih jogijskih studiev. Kot večina evropskih mest tudi Amsterdam ponuja morje različnih jogijskih slogov in nekaterih med njimi v Sloveniji sploh še ne poznamo.

Če se na primer želite dobro spotiti, je morda čas, da se preizkusite v Bikram jogi (www.bikramyoga.nl), ki se odvija na tropskih 40 stopinjah. Po eni uri in 26 jogijskih položajih (asanah) se boste počutili prečiščeni in neverjetno napolnjeni z energijo.

Če se boste vseeno odločili za tradicionalni stil, obiščite znani Iyengar Yoga Institute Amsterdam (www.iyengaryogaamsterdam.com) v središču mesta, kjer lahko izbirate med 35 urami vadbe v tednu, inštruktorji pa imajo dolgoletne izkušnje.

Dva velika prostora za asane sta moderna in polna svetlobe. Ni pomembno, ali ste začetnik ali pa se z jogo ukvarjate že več let, v tem centru boste zagotovo našli ustrezen program zase.

Pravo oazo narave in spokojnosti sredi mesta lahko najdete v 3HO Kundalini Yoga Center. Prostor za vadbo ima steklena vrata, skozi katera lahko gledate prelepa drevesa. Kundalini joga, ki združuje asane, meditacije, različne vrste dihanja in recitiranja manter, vas bo globoko sprostila in vas napolnila z novimi močmi, da bo vaš korak med sprehodi po Amsterdamu še bolj poskočen.

Zdrava hrana

Tudi ljubitelji zdrave hrane v Amsterdamu ne bodo razočarani. Ena od najnovejših in najbolj priljubljenih prodajaln zdrave prehrane je Marqt (www.marqt.com) nedaleč od trga Leidsplein v starem jedru mesta. Marqt ponuja svežo organsko zelenjavo, mlečne izdelke in drugo. Če boste zavili v to prodajalno, nikakor ne smete pozabiti kreditne kartice, saj so znani po tem, da ne sprejemajo gotovine.

Če imate kljub vsemu raje, da za vas kuhajo drugi, lahko obiščete vegetarijansko restavracijo De Waaghals (www.waaghals.nl) na območju De Pijp. Vzdušje je ležerno, jedilnik pa ustvarjalen; ena od jedi je vedno mednarodno obarvana, ponujajo pa tudi bogat izbor čajev, organskega vina in lokalnega piva.

Najboljše organske sendviče za hitro kosilo boste našli v Volkoren (www.volkorenbrood.nl/pagina/hartog_boterham). Ta pred kratkim odprta trgovinica v ulici Wibautstraat je poleg še ene gurmanske atrakcije, v katero preprosto morate zaviti: pekarnice Hartog’s, znane po kruhu iz polnovrednih žit. Pred njo je vedno dolga vrsta, saj kruha tukaj ne kupujejo le tisti, ki živijo v bližini.

Če imate dovolj časa za sproščanje, se s kolesom ali tramvajem odpeljite do Amsterdamse Bos, luksuznega wellness centra Spa Zuvier. Različne vrste savn, parne kopeli in različni tretmaji so namenjeni temu, da bi se vi počutili kot prerojeni. Tu je tudi dobra restavracija in eden najboljših hotelov na tem območju.

Že zdavnaj je minil čas, ko je bil Amsterdam znan le kot mesto greha. Danes je to mesto inovativnosti, ustvarjalnosti in moderne arhitekture, mesto, odprto za ideje in v stiku z naravo. Tukaj skrb zase in zdravo življenje nista nekakšna anomalija, temveč norma, mnogi pa ga celo uvrščajo med najbolj zelena mesta na svetu. Če boste obiskali Amsterdam, odkrijte tudi to njegovo manj znano plat.