Če si želite, da bi vas otrok poslušal, se morate tudi sami naučiti slišati druge

Če imate občutek, da vas otrok ne posluša, razmislite o tem, kako dobri poslušalci ste sami.

Če si želite, da bi vas otrok poslušal, se morate tudi sami naučiti slišati druge (foto: shutterstock) shutterstock
20. 4. 2023

Marsikateri otrok, z malimi niansami, tako ali drugače, kliče na pomoč, predvsem zaradi osebne čustvene stiske. Starši pa jim zaradi lastne nepozornosti, neznanja in osredotočenosti nase pogosto ne znamo pomagati.

Na eni izmed šol je fant v 6. razredu takoj, ko je dobil besedo, začel govoriti in govoriti... Če ga ne bi vljudno preusmeril, bi lahko govoril ure in ure ter dejansko nič kaj dosti povedal.

Njegovih staršev osebno ne poznam, a jasno mi je bilo, da doma otroka skoraj zagotovo nihče ne posluša. Najverjetneje si starši ne vzamejo časa zanj, zaradi tega potrebo po izražanju, komunikaciji in po tem, da ga nekdo posluša in sliši, kaže na drug način. Močno se mi je zasmilil.

Sami vemo, da imamo ogromno potrebo po govoru takrat, ko se počutimo nerazumljene. Ko nas ne slišijo. 

Radi se pritožujemo, da nas otrok ne posluša. Ob tem pa pozabimo, da je odnos otrok do staršev enak odnosu med staršema. Če oče in mama ne poslušata drug drugega, tudi otroci ne bodo poslušali njiju. Mati je ta, ki otrokom kaže, kako se vesti do očeta, oče pa je ta, ki otrokom kaže, kako se vesti do mame. Ali mi poslušamo drug drugega?

Matematika je torej preprosta: če želimo, da bo otrok poslušal nas, moramo tudi mi poslušati druge - ne samo partnerja, temveč tudi svojega otroka.

Še pomembneje kot poslušati ga, je slišati ga. Razumeti njegove potrebe.

Starši pogosto potožijo, da otrok izgubi interes  zanje po tem, ko pride v puberteto. Eden od vzrokov, da jih potem več ne posluša, je v tem, da starši prej niso slišali njega.

Če želimo, da nas otrok v najstniških letih posluša, ga moramo mi poslušati in slišati že prej, od samega začetka.

Zelo pomemben je tudi reden iskren družinski pogovor. Ne le o politiki, vremenu ali športu. O nas. O odnosih. O življenju.

Če bodo starši poslušali in slišali drug drugega ter otroka, bo ta kasneje poslušal tudi njih.

Prirejeno po: Andrej pešec - Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok

POGLEJTE SI PODKAST navdiha z Borutom Pahorjem, kjer se je nekdanji predsednik republike pogovarjal z Juretom Knezom, soustanoviteljem in predsednikom svetovno znanega in mednarodno uspešnega slovenskega podjetja iz Trbovelj, Dewesoft: